Mnenja o tem, kdaj začeti otroka učiti jezika, so deljena. Nekateri menijo, da je z učenjem treba začeti že od malih nog, drugi pa, da bi otroke do šestega leta morali pustiti, da se brezskrbno igrajo.


Priznana profesorica z washingtonske univerze Patricia Kuhl, ki se ukvarja z zgodnjim učenjem jezika in procesi učenja pri otrocih, je opravila raziskavo, ki je pokazala na nekatere presunljive rezultate. Ugotovila je, da so otroci do sedmega leta starosti pravi geniji za jezike. Ni znano, zakaj po tej starosti njihova sposobnost za učenje novih jezikov upade.
Njena naslednja ugotovitev se nanaša na prepoznavanje posameznih glasov v jeziku. Ugotovila je, da otroci v prvih dvanajstih mesecih življenja razločijo kateri koli glas oziroma zvok v jeziku. To pomeni, da imajo eno leto sposobnost zaznave spektra zvokov, ki se uporablja v jeziku, v katerem se pogovarjajo ljudje okrog njih.

Otroci in učenje jezikov

Zelo zanimiva je tudi tretja ugotovitev Kuhlove. Otrok se jezika lahko nauči izključno od osebe v živo in ne preko videoposnetka ali kako drugače. To je potrdilo številne pretekle raziskave, da se otrok jezika uči od ljudi oziroma na podlagi družbenih razmerij z njimi. Učenje jezika prek pasivnih virov, kot so CD-ji ali videi, otroku ne zadošča.

Starši: bodite zgodnji

Na podlagi omenjenih raziskav lahko zaključimo, da so najzgodnejša leta v življenju otroka najboljši trenutek za učenje jezika. Otrok, ki se začne učiti jezika zgodaj, bo govoril brez naglasa ali se zelo približal govoru rojenih govorcev. Sposobnost, da se otrok nauči avtentične izgovorjave, z leti upada. Če je le možno, torej začnite z učenjem že v prvem letu starosti – mlajši kot je otrok, lažje se bo naučil jezika. Seveda pa za učenje jezika ni nikoli prepozno, zato se ne obremenjujte, če niste »ujeli« prvega leta in otroka kasneje vpisali na tečaj angleščine. Po nekaterih raziskavah sodeč se otrok lahko nauči tujega jezika na spontan način in z igro vse do devetega leta starosti. Pomembno je tudi, da otroka za vsako ceno ne silimo v nekaj, kar mu ni všeč. Če vidimo, da nerad obiskuje jezikovni tečaj, mu dajmo čas, ga skušajmo ustrezno motivirati ali zamenjajmo jezikovno šolo.


VEČ VSEBIN: