Odstavljanje od prsi je čas, ko otroka začnemo navajati na trdo hrano in ko neha biti odvisen izključno od materinega mleka oziroma mlečnih pripravkov. Kdaj je pravi čas za to in kako se tega lotiti?


Z uvajanjem mešane hrane je najbolje začeti, ko je otrok star od štiri do šest mesecev, svetujejo zdravniki. Nikar ne prehitevajte – pred četrtim mesecem starosti so otrokova prebavila še nezrela, ledvice pa nezadostno razvite, da bi lahko presnavljale trdo hrano. Poleg tega otrok ni zmožen pokončno držati glavice in požirati. Zaradi prezgodnjega uvajanja na trdo hrano lahko pride tudi do alergij.

Kako otroka odstaviti od prsi

Čeprav ne smete hiteti, vlaka vseeno ne smete zamuditi: če bi mešano hrano začeli uvajati šele po šestem mesecu, bi se pri dojenčku lahko pojavil primanjkljaj železa. Mleko takrat namreč ne vsebuje več zadostne količine hranil. Dojenček se bo po šestem mesecu težje naučil žvečiti, možno je tudi, da bo bolj izbirčen glede okusa in oblike hrane, kot bi bil v obdobju do šestega meseca.

Kakšni obroki so primerni?

Uvajanje mešane hrane naj poteka postopoma. Dojenček naj najprej dobi malo mleka (iz stekleničke ali dojke) in šele nato mu ponudite žličko ali dve nove hrane. Začnete lahko z rižem, zmečkanim sadjem – npr. banano, nesladkano marelico ali skuhano hruško brez olupka – in zmleto zelenjavo, kot sta korenje in krompir, ki ju kuhate v nesoljeni vodi.


Ko se navadi na žlico …

Če otrok odklanja žlico, ga nikar ne silite in ponovno poskusite čez dan ali dva. Ko mu bo žlica postala domača, količino hrane povečujte in začnite z dodajanjem novih živil, npr. kuhanega mesa, stročnic, jogurta iz neposnetega mleka in še več sadja in zelenjave. Poje naj od dva do tri take obroke dnevno.

Do devetega meseca

Med šestim in devetim mesecem mu ponudite grobo pretlačeno ali zdrobljeno hrano oziroma hrano v koščkih, saj ga boste na tak način spodbudili k žvečenju. Na njegovem jedilniku se zdaj lahko pojavijo tudi meso, trdo kuhano jajce, ovsena kaša, ribe, fižol, popečen kruh, koščki sadja, trdega sira in makaroni.

Do dvanajstega meseca

Od devetega do dvanajstega meseca naj otrok poje tri glavne obroke in dve vmesni malici. Obroki so lahko enaki, kot jih jedo ostali družinski člani, le razrezani morajo biti na koščke. Do dvanajstega meseca naj otrok dnevno spije vsaj 560 ml mleka.

Katera hrana je neprimerna?

V prvih šestih mesecih otroku ne dajajte hrane, ki vsebuje gluten, agrumov, jajc in oreščkov. V prvih dvanajstih mesecih mu ne dajajte jetrne paštete, mehkih sirov iz nepasteriziranega mleka in medu.


VEČ VSEBIN: