Čeprav imajo mame vse svoje otroke enako rade, so izsledki ameriške študije pokazali, da ima večina mater enega od svojih otrok, ki ji je bližje od drugih, na katerega se obrača v težkih trenutkih in za katerega želi, da skrbi zanjo, ko ostari. Avtorica študije in profesorica sociologije Jill Suitor je v svoji raziskavi ugotovila, da matere, ki niso bile deležne nege svojega »izbranega« otroka, pogosteje občutijo simptome depresije kot so žalost, osamljenost in motnje spanja.


Več stresa

Matere cenijo in priznavajo trud svojih skrbnikov, tudi če niso bili njihova prva izbira, vendar pa ti otroci pogosteje nimajo enakih vrednot ter osebnostnih lastnosti, ki si jih mati želi. Ta nezdružljivost pa ima lahko precej negativne učinke. Izkazalo se je celo, da so bili znaki depresije bolj izraženi pri materah, za katere so skrbeli otroci, ki niso bili njihova prva izbira, kot pa pri tistih, za katere ni skrbel nobeden od njenih otrok.

Mama - kdo bo poskrbel zanjo?

Matere so želele, da bi skrb zanje prevzeli tisti otroci, s katerimi si lahko vse povedo in za katere menijo, da jih najbolje razumejo. Kot je povedala ena od mam, ji je hči, ki skrbi zanjo, v veliko oporo in brez nje vsekakor ne bi zmogla, a ima pogosto občutek, da gre hčeri na živce, ker sicer nimata tako zaupnega odnosa.

Samo mama ve

Čeprav so avtorji pričakovali, da po potemtakem obratni učinek pri materah, za katere so skrbeli »pravi« otroci, pa se je izkazalo, da temu ni tako. Kot pravi Suiterjeva, so pričakovali, da se bo materino psihološko dobro počutje v tem primeru izboljšalo, pa se to ni zgodilo.


Zanimivo je, da se otroci pogosto zmotijo pri predvidevanju, za koga si mati želi, da bi skrbel zanjo. Medtem ko večina odraslih otrok lahko pravilno pove, ali je njihova mati raje v družbi enega od otrok kot drugih, pa se jih vsaj polovica zmoti pri določanju tistega otroka, ki ga mati želi za svojo bližino, zaupanje ter morebitno prihodnjo nego.

Občutljiva odločitev

Ko se ljudje starajo in jim začne pešati zdravje, postanejo odnosi s tistimi družinskimi člani in prijatelji, s katerimi delijo veliko spominov in s katerimi imajo topel in prijeten odnos vse pomembnejši, medtem ko stiki z drugimi postanejo redkejši.

Spoznanje, da potrebuješ pomoč ter da samostojno življenje ni več mogoče, je lahko zelo stresno. Prepustiti svoje lastno življenje po desetletjih neodvisnosti in samostojnosti v druge roke je izjemno težko. Tudi zato si matere želijo nadzor nad svojim življenjem prepustiti nekomu, ki ima podobno razumevanje sveta in življenja kot one, ki razmišlja kot one in jim je podoben ter se zatorej lažje odziva na njihove potrebe ter je vir pomirjujoče podpore.

VEČ VSEBIN: