Prirojeno okvaro hrbtenice kot celote povzroči nepravilen razvoj enega ali več vretenc. Te okvare so razmeroma redke, odkrijemo pa jih praviloma po naključju – pri rentgenskem slikanju hrbtenice ali pa pri kiropraktičnem pregledu.


kiropraktika

NEPRAVILNA DRŽA – SKOLIOZA – KIFOZA
To civilizacijsko bolezen, ki povzroča bolečino v hrbtenici in sklepih ter je sčasoma postala sestavni del našega življenja, lahko imenujemo kar “bič življenja”.
Prirojeno okvaro hrbtenice kot celote povzroči nepravilen razvoj enega ali več vretenc. Te okvare so razmeroma redke, odkrijemo pa jih praviloma po naključju – pri rentgenskem slikanju hrbtenice ali pa pri kiropraktičnem pregledu. Lahko pa so sistemske narave in povzročajo zelo hude deformacije z neugodno diagnozo in napredujočo okvaro, katere posledica je lahko tudi odpoved delovanja kakega vitalnega organa ali pa paraplegija.

KRIVA DRŽA IN KAKO NASTANE

Vzroki za krivo držo so praviloma kompleksni, pri čemer se različni vzroki in dejavniki medsebojno kombinirajo pri vsakem posamezniku drugače. Pogosto se proces začne že pri porodu kot stresna situacija za novorojenčka in njegovo hrbtenico, kar se kasneje lahko pokaže kot kriva hrbtenica. Za nastanek nepravilne drže je ključnega pomena tudi faza prvega postavljanja na noge. Prvi koraki in predvsem prvi padci lahko tako že v rosnih letih povzročijo znaten premik posameznih sklepov ali torzijo (zavrtenje) hrbtenice in s tem celo sindrom krajše noge. Posledično pa lahko pride tudi do razvoja kifoze in skolioze, čemer pa lahko sledijo najrazličnejše bolezni, kot na primer lumboishialgija, bolečine, migrena in podobno.

Vloga dednosti
Izkazuje se bodisi kot preddispozicija (predpogoj za razvoj) bodisi kot dejansko dedovanje deformacije določenega vretenca.
Delovanje nekaterih vretenc je nepravilno že veliko prej, preden se pri otroku razvije skolioza. Zaradi motenosti gibanja nekega vretenca sosednja vretenca razvijejo toliko večjo gibljivost. V času rasti se nato potek oblike izoblikuje nepravilno.

KIROPRAKTIČNI PREGLED – DA ALI NE
Kiropraktiki navadno svetujemo staršem, naj otroke na pregled pripeljejo ne glede na to, ali so deformacije opazne ali pa ne. Pregled namreč pokaže razne odklone (deviacije) sklepov in hrbtenice, toda pomembnejše od tega je dejstvo, da je mogoče z nežno in nebolečo terapijo tako motnjo odpraviti že v nekaj sekundah. Razvoj otrokove hrbtenice bi morali spremljati že od samega začetka, od rojstva.


LEDVIČNE BOLEZNI
Če naj bi preprečili ledvene bolečine pri odraslih, je s preventivnimi vajami in pravilno držo potrebno začeti že v otroštvu. Nepravilna drža v otroštvu, na primer pri sedenju v šolski klopi, ima skoraj gotovo resne posledice v kasnejših letih.
Po kiropraktičnem zdravljenju skeletnih nepravilnosti pogosto takoj sledi klinično izboljšanje bolnikovega celotnega zdravstvenega stanja, to pa zaradi povezave med hrbtenico in živčnim nadzorom delovanja organov ter drugih telesnih struktur.

MEHANSKE OKVARE IN ŽIVCI
Kadar v hrbtenici pride do mehanske okvare, krč pošilja okolnega mišičja v lokalni predel hrbtnega mozga dražeče živčne dražljaje. Živci tega dela hrbtnega mozga postanejo preobčutljivi, zato začno obsipavati druge povezne strukture z nenavadno intenzivno živčno stimulacijo. Pogosta posledica tega je zmanjšanje zadostnega dotoka krvi v organ, zaradi česar se zmanjšata njegova učinkovitost in obrambna sposobnost. Rečeno drugače je človeška hrbtenica oblikovana tako, da se z močno mišično strukturo in lastno zmogljivostjo upira nepravilnostim in pritiskom od zunaj. Nesreče in nepravilna drža to obliko hrbtenice deformirajo, čemur sledi premik vretenca, v skrajnem primeru pa hujše poškodbe in okvara celotnega skeleta. S kiropraktičnim posegom vzpostavimo normalno delovanje celotnega organizma, s posebnimi prijemi namestimo vretenca v pravilen položaj, svetujemo pa tudi specifične vaje za krepitev mišic, ki so pomembne za pravilno držo.

MENS SANA IN CORPORE SANO
Po kitajski in indijski doktrini taka stanja zaradi napačnih pritiskov na posamezne dele avtonomnega živčnega sistema kasneje privedejo do resnejših težav in bolezni. To pa pomeni, da preventivni pregledi pri kiropraktiku niso pomembni le tedaj, ko nastopijo bolečine, temveč precej prej. Antično načelo “Zdrav duh v zdravem telesu” velja danes bolj kot kdajkoli prej. Za zdravje moramo skrbeti celo življenje.

Besedilo: Drago Smiljanič, foto: dreamstime


VEČ VSEBIN: