Med preživljanjem časa v naravi na vaše najmlajše preži kar nekaj nevarnosti. Ena izmed največjih so zagotovo klopi, ki lahko prenašajo nevarne bolezni. To seveda ne pomeni, da se morate odpovedati dogodivščinam na prostem.


Pretiran strah pred klopi ni potreben, vendar pa je po drugi strani pomembno, da poskrbite za ustrezne preventivne ukrepe in da pravočasno odkrijete morebitne klope, ki so se prisesali na otrokovo telo. S tem lahko namreč preprečite resnejše težave oziroma infekcije.

Po prihodu domov otroka vedno preglejte

Zelo pomembno je, da otroka po tem, ko se vrnete iz narave, temeljito pregledate. To velja še posebej v toplejših mesecih in v primeru, da ste bili v gozdu ali na travnatih območjih. Pozorno morate pregledati tudi lasišče, notranjost in zunanjost ušes, popek, notranjo stran stegen ter predel za koleni. Oblačila, ki jih je otrok nosil, vedno operite na dovolj visoki temperaturi, priporočljivo pa je tudi, da otroka okopate, ko se vrnete domov.

Kako odstraniti klopa z otrokovega telesa?

Se sprašujete, kaj storiti, če na otrokovem telesu odkrijete klopa? Pri odstranjevanju morate biti zelo previdni. Panika vam lahko prepreči zbrano ukrepanje, zato se poskušajte umiriti, preden se lotite odstranjevanja klopa. Priporočamo vam, da najprej potopite košček vate v toplo milnico. Vato nato položite na predel otrokove kože, kjer ste odkrili klopa. S tem bi se moral klop sam izločiti.


Če ta metoda ne bo delovala, pa lahko poskusite klopa odstraniti s pomočjo pincete. Klopa trdno zgrabite tik ob otrokovi koži in močno potegnite. Pri odstranjevanju klopa pincete ne obračajte, saj lahko del klopovega telesa ali glava ostane v otrokovi koži. V tem primeru se sicer preostali del klopa običajno izloči sam, vendar vam kljub temu priporočamo testiranje, s katerim se izključi borelioza in druge bolezni, ki jih širijo klopi. Odsvetujemo vam uporabo vazelina ali alkohola.

Čeprav so v preteklosti ljudje pogosto uporabljali omenjeni snovi za odstranjevanje klopov, pa lahko s tem v resnici povzročite, da se klop zarije globlje, zato ga bo precej težje odstraniti. Po odstranjevanju predel kože, kjer je bil klop, očistite z milim in vodo, nato pa nanesite antibiotično mazilo. Če je to možno, klopa shranite v plastično vrečko ali v kozarec in ga kasneje pokažite pediatru. Ta bo tako lažje ocenil, ali je šlo za vrsto klopa, ki širi boreliozo in druge nevarne bolezni.

Kdaj morate do zdravnika?

V primeru ugriza klopa je otroka dobro odpeljati k pediatru, tudi če ste klopa že odstranili. Tako se namreč lahko prepričate, da ni prišlo do okužbe. Obisk zdravnika pa je nujen, če klopa ne morete odstraniti v celoti ali če ne morete odstraniti njegove glave. Povečano tveganje za okužbo obstaja tudi v primeru, da je bil klop na otrokovi koži več kot 24 ur. Pozorni bodite tudi na simptome, kot so povišana telesna temperatura, glavobol, povečana utrujenost, bruhanje in/ali bolečine v mišicah ter sklepih. Do zdravnika morate tudi, če se okoli mesta klopovega ugriza oblikuje rdeč krog oziroma znamenje ali če ima otrok na gležnjih ali zapestjih rdeče pike.

Kako preprečiti ugrize klopov?

Do zdaj smo se ukvarjali predvsem s tem, kaj storiti, če otroka ugrizne klop. Vendar pa je priporočljivo, da preprečite, da bi do tega sploh prišlo. Med najboljše preventivne ukrepe zagotovo sodi to, da otroka pred odhodom v naravo oblečete v dolge hlače in vrhnji kos oblačila z dolgimi rokavi. Robove hlačnic zatlačite v otrokove nogavice. Priporoča se tudi uporaba učinkovitih repelentov, ki naj bodo prilagojeni otrokovi starosti in brez zdravju nevarnih kemikalij. Repelente oziroma sredstva proti klopom vedno nanesite šele po nanosu kreme za zašito pred soncem. Otrok naj poleti vedno nosi tudi pokrivalo, ki ga bo ščitilo pred soncem, obenem pa tudi pred klopi.


VEČ VSEBIN: