Običajno se prazničnih dni in hkrati tudi dela prostih dni veselimo. Toda izjeme so pač zato, da potrjujejo pravila. Mnogi pa se v teh dneh še bolj pogreznejo v svoje črne misli, postanejo potrti in razočarani. Zmanjka jim celo volje do življenja in svojo življenjsko pot vidijo le še s tiste črne in mračne strani.


črne misli

In kje je vzrok za slabo voljo v predprazničnih dneh ali – kot moderno temu rečejo – predpraznično depresijo?

Neprijetni spomini

Med prazniki, ko imamo več časa, nam misli kar same od sebe odplujejo daleč nazaj. V našo preteklost. Kaj hitro se spomnimo vseh črnih trenutkov, ki so se nam zgodili na ta dan pred leti, desetletji. Praznični dnevi so namreč čisto običajni dnevi. Mnogim se je ravno na te dni zgodilo marsikaj neprijetnega. Ste se razšli z dolgoletnim prijateljem ravno v trenutku, ko ste mu pripravljali prijetno presenečenje, morda zaradi druge ženske?

Žalostni in tako ali drugače neprijetni spomini se pojavijo v naših mislih ravno v prazničnih dneh, v dneh, ko bi se naj veselili in bili nasploh le zadovoljni in srečni. Neprijetne dogodke želimo pozabiti, toda to nam največkrat ne uspe. Odvrnejo nas od tako prijetnega in prešernega razpoloženja. Včasih zapademo v pravo pravcato depresijo, na koncu koncev pa si moramo priznati, da je mozaik življenja sestavljen iz več različnih koščkov. Eni so zelo prijetni, drugi pa mnogo manj. Nekateri izmed njih pa so zelo neprijetni. Ampak tudi takšni so. Potrebno jih je vzeti takšne, kakršni so, in se sčasoma z njimi na žalost sprijazniti. Toda ponavadi je to najtežji del naloge…


Časovna stiska

Je čas eden največjih vaših sovražnikov? Ste eni izmed tistih, ki vas že zelo zgodaj zagrabi predpraznična mrzlica? Ali pa se obvladate in pričnete z nakupovanjem daril tik pred udarcem na gong? Potem pa se pričnejo oglašati vsi črvički v vašem želodcu. Kupili bi radi še en kup daril in velikih ter malih pozornosti, čas pa beži, kot bi ga kdo za to posebej prosil. Na koncu potem naletite na probleme, ki jim niste kos. Največji strah, ki se pojavi, pa je ta, da na koncu komu izmed velikih izbrancev ne boste utegnili kupiti darila. Se bo mar zaradi tega podrl cel svet? Prav gotovo ne. Toda vam so se podrli načrti o čudovitih praznikih, ki naj bi bili edinstveni in hkrati še neponovljivi.

Sami sebe ste na takšen način naložili preveč dela in – sicer prijetnih – obveznosti. Zaradi tega postajate razdražljivi, nervozni, nejevoljni. Svojo slabo voljo in razdražljivost pa še kako radi stresete na tiste, ki temu niso prav nič krivi. likor bi se prej lotili nakupovanja daril in vseh drugih podrobnosti, do vsega tega sploh ne bi prišlo. V miru bi nakupili vsa darila in malenkosti, z veseljem bi pričakali praznične dni.

Nakopičene obveznosti

Ena vaših lastnosti je tudi ta, da si želite biti nenehno v središču dogajanja in biti hkrati tudi v središču pozornosti. Iz tega razloga tako radi povabite na obisk svoje prijatelje in znance. Seveda želite biti najboljši gostitelj. Velikokrat pa se lotite tudi organizacije in izvedbe kakšne večje zabave. Na začetku ste seveda mnenja, da boste to zlahka opravili, saj ste tega vajeni. A ko se delo zares začne, postanete panični, negotovi in zbegani. Jasno je, da to najprej opazijo vaši najbližji. Na koncu vam seveda uspe. Pa ste se že kdaj vprašali, ali so pozornost in pohvale, ki ste jih deležni, vredne vsega tega. Ali ne bi bilo bolje, da bi čas, ki ste ga porabili za pripravo in organizacijo zabave, namenili svojim najbližjim? Ravno tako vam bi izkazali pozornost in vam izrekli pohvalo. Sami pa ne bi bili nervozni in živčni. Pa še praznični dnevi vam bi ostali v lepem spominu.

Nerealna pričakovanja

Resnično drži, da je predprazničen čas nek čuden čas. Tudi razpoloženje ljudi je drugačno. Prevzame nas evforija. V tem času se več družimo z znanci, prijatelji, sodelavci, … Zato ne preseneča, da so tudi naša pričakovanja včasih tudi prav nemogoča. Obnašamo se, kot da bi živeli v pravljici, sanjah ali domišljiji. Naše predstave in želje pa tudi sanje so eno, potek dogodkov pa navadno nekaj drugega. Naši načrti se podirajo kot hiše iz kart. Postajamo nejevoljni, slabe volje, jezni sami nase, posebej še na druge. Razočaranja so prevelika, misli pa vedno bolj temne in črne. Toda potrebno je dvigniti glavo in pogledati resnici v oči. Ali smo si zastavili uresničljive cilje ali pač ne. In kaj kmalu se boste bolje počutili ter bili bolj vedrega razpoloženja.
Zelo radi se primerjamo z drugimi, ki pa praviloma ponazarjajo veselje in srečo. Jasno je, da se ob vsem tem še bolj zasmilimo sami sebi, kar pa je narobe. Ste se že kdaj vprašali, ali uprizorjena sreča predstavlja tudi resnično počutje nekega posameznika?


Narobe svet

Ali ste ravno v času, ko vam gre vse narobe? Česar se lotite, ali vam ne uspe ali pa pade vse skupaj v vodo. Skoraj gotovo je prvo vprašanje, ki si ga zastavite ob taki priložnosti,  kdo je kriv za vse to. Verjetno vsi drugi, samo vi ne, mar ne? Toda za vsakim dežjem posije sonce, to si vedno zapomnite. Malce neprijetno pa je, če se vam to dogaja ravno predprazničnih dneh, ko bi si želeli, da vam gredo stvari lepo od rok. Kot po maslu. V takem trenutku se spomnite tudi Murphyjevih zakonov. Eden izmed njih pravi, da če lahko gre kaj narobe, bo narobe tudi šlo. Umirite se torej, razmislite, lotite se vsake najmanjše malenkosti premišljeno in videli boste, da bo zopet vse v najlepšem redu. Vse, še tako nepomembne malenkosti boste opravili z odliko. Tudi počasi se namreč daleč pride.

Prazniki pa so lahko čudoviti, polni srečnih trenutkov, natanko takšni, kot jih lahko opazujemo v božično-novoletnih filmih. Okrašena novoletna jelka, pod njo en velik kup daril, božično-novoletno vzdušje, vzdušje polno pričakovanj in norih želja, …

Če se vas že poloti kakšna izmed slabih strani ali  vas napade predpraznična oziroma kar vremenska depresija, si poizkusite pomagati po svojih najboljših močeh.

Ponujamo vam nekaj nasvetov:

Organiziranje življenja

Že večkrat se vam je pripetilo, da ste na koncu ugotovili, kaj vse vam še manjka. Lotili ste se  zaključnih priprav, pričeli ste skrbno zavijati kupljena darila, pozabili pa ste na okrasni trak. Ne morete verjeti, da se je to zgodilo prav vam in ravno sedaj… Naslednjič si zato vnaprej napišite seznam, kaj vse potrebujete in to se vam zagotovo ne bo več zgodilo.


Opravila, ki vas čakajo v teh nekaj čarobnih dneh pred prazniki, si enakomerno razdelite. Seveda niste niti stroj niti robot. Imate svoje meje, morate jih zelo natančno najprej poznati in nato še spoštovati. Na takšen način boste tudi lažje prenesli, če vam kakšna izmed malenkosti ne bo uspela.

Primerjanje z drugimi

Včasih smo tudi sami krivi, da postanemo melanholični, nejevoljni, slabe volje, … Zelo radi opazujemo druge in se z njimi seveda tudi primerjamo. Navadno opazimo le tiste, ki naj bi jim bilo bolje kot nam. Velja si zapomniti, da je morda njihovo veselo in razigrano razpoloženje le maska, za katero pa se skriva popolnoma drugačno, tokrat resnično razpoloženje. Ne dovolite se zapeljati. Postavite si jasna in natančna ter realna merila, kakšne naj bodo vaše priprave na praznovanje, prazniki in praznovanje samo. Določite si vse mogoče predvidljive dogodke in aktivnosti, kaj bi radi počeli in kaj ne. In šele po skoku v novo leto presodite, kako dobro ali  slabo ste se imeli med prazniki.

Nemalokrat pa se znajdemo tudi v situaciji, ko se je potrebno odločiti, ali bomo odšli na znančevo zabavo ali pa ostali doma v družinskem krogu. Ali si upate zavrniti povabilo? Zakaj pa ne? Kaj vam več pomeni preživeti noč z znanci ali samo s tistimi, ki jih imate najraje? Odgovor je jasen. Toda  če vam je  tako zelo težkoreči NE, se tega pač naučite. Pojdite v trgovino. Ogledujte si obleko. Veste, da vas bo prodajalka povprašala, kaj želite in ali boste obleko kupili. Tudi njej morate reči ne. Videli boste, da boste kasneje tudi povabilo na zabavo lažje zavrnili. Pa veliko sreče!

Ali ste še sami in vas je že vnaprej strah, da boste med prazniki osamljeni? Dogovorite se s prijatelji. Pojdite skupaj z njimi na zabavo ali pa le na prijeten klepet.
Morda pa ste eden izmed tistih, ki vam ni dolgčas tudi v primeru, če ste sami. Dobro veste, da boste imeli dovolj časa zase. Naredite nekaj resnično zase in to tisto, kar v tistem trenutku najbolj potrebujete.

Vsekakor si praznike organizirajte tako, kot je vam najbolj všeč. Pa četudi to pomeni, da jih boste dobesedno prespali. Nikar pa si ne dovolite, da vam bodo vaše čudovite praznične dni krojili drugi. Črne in temne misli ter spomine pustite za kdaj drugič.

Veliko srečnih božično novoletnih trenutkov preživite!

Nataša Sorko

VEČ VSEBIN: