Če je vaš malček kar preveč nemiren, se slini, na videz brez razloga večkrat zajoka in si potiska roke v usta, potem morda dobiva svoje prve zobe. To obdobje je lahko nekoliko naporno tako za otoka kot za njegove starše. Zobje si utirajo svojo pot skozi dlesni in to zahteva svoj čas, pa tudi nekoliko boleče je. Najverjetneje se mu bosta najprej pojavila spodnja in nato še zgornja sekalca.


Dojenček in zobje

Prvi znaki

  • Slinjenje je glavni znak, da prihaja nov zob. Izločanje sline se poveča, ker ta pomaga miriti vnete in občutljive dlesni.
  • Manj teka oziroma zavračanje trde hrane je v času izraščanja zobkov kar pogosto in logično glede na to, da otroka že nekaj dni pred pojavom zobka lahko dlesen začne nekoliko boleti.
  • Telesna temperatura se lahko nekoliko zviša, vendar praviloma ne več kot do 38 stopinj Celzija. Če je višja, se posvetujte z zdravnikom.
  • Dlesen lahko na mestu, kjer prihaja na plan nov zob, nekoliko zateče.
  • Sitnoba – tudi na to morate računati. Nenehno draženje v ustih seveda otroka razdraži, kar pa je razumljivo.

Prva pomoč

Kaj potrebuje, vam otrok pokaže kar sam, zelo si želi nekaj žvečiti, in če ne najde drugega, poriva v usta svoje ročice. Sicer pa mu najbolj prija kar trdega in hladnega, zato je kar dobrodošlo, če v njegovi bližini pustimo kakšno za grizenje varno igračo, na primer poseben obroč, ki ga lahko pred tem nekoliko ohladite (a ne v zamrzovalniku). Dlesen mu lahko tudi nežno gladite s hladno mokro krpico. Sicer pa sami zagotovo najbolje veste, kako vašega otroka najbolje potolažiti, z lahnim zibanjem, uspavanko ali kako drugače.

Začeti takoj

Prvi zobki se običajno pojavijo med tretjim in dvanajstim mesecem starosti. Mlečne zobe bodo pozneje zamenjali stalni, a tudi ti prvi zobki so pomembni, saj stalnim utrejo pot, jih nekako usmerjajo na pravo mesto. Če jih prehitro izgubi zaradi gnilobe, lahko to vpliva na razvoj stalnih zob. Skrb za zobe se torej začne takoj, ko ti pokukajo na plan. Sprva zgolj z gazico in pozneje s posebnimi ščetkami. Ne odlašajmo preveč tudi s prvim obiskom zobozdravnika.

VEČ VSEBIN: