Kolcanje ni nič drugega kot mišični krči v otrokovi diafragmi. Povzroči ga lahko celo nenadna sprememba temperature. Če otrok oziroma dojenček kolca potem, ko ga nahranite, ali pa tudi brez posebnega razloga, naj vas ne zgrabi panika.


Otrok in kolcanje

Povsem normalno je, da dojenčki kolcajo. Običajno to preneha samo od sebe. Če pa se ga želite povsem znebiti, med drugim dojenčka dojite po malem. Podrite mu kupček, ko ga z ene dojke prestavite na drugo. S premorom med dojenjem bo otrok spet dobil večji nadzor nad dihanjem.

Otroci kolcajo več kot odrasli. Kolcajo celo v maternici in bodoča mamica to lahko občuti kot mehurčke plina, frfotanje ali ritmično krčenje. Prezgodaj rojeni otroci kolcajo 2,5 odstotka časa. V enem kosu kolcajo od osem pa tudi do 12 minut.

Kako ustaviti kolcanje? Pomagata lahko masaža in duda

Kako pa ustaviti kolcanje, ko se le-to pojavi pri majhnem otroku? Pravilno dojenje – preverite, ali je otrok pravilno prisesan na dojko, sicer bo dobil preveč zraka in kolcanje se lahko še stopnjuje. Do kolcanja lahko pride, če je prehitro ali če med dojenjem požre preveč zraka. Če ga hranite po steklenički, mu podrite kupček na vsakih 90 ml ali še prej. Držite ga pokonci, da ne pride do refluksa. Nežno ga trepljajte po hrbtu, dokler se ne sprosti ujeti zrak. Zadnje podiranje kupčka bo po vsej verjetnosti ustavilo kolcanje. Na ramenu seveda imejte krpo, da se ne boste umazali. Dajete mu lahko tudi pripravke proti krčem.


Pomaga tudi nežna masaža, ki sprosti ujeti zrak, ki povzroča kolcanje. Masiranje hrbta bo sprostilo diafragmo. Otroka držite pokonci, naslonjenega na rame, ko hodita naokoli in ga masirate. Lahko pa si ga tudi položite s trebuhom navzdol v naročje, na previjalno mizo ali posteljo. Med masažo mu dajte igračo, da ga zamotite.

Kolcanje bo morda ustavila tudi duda. Ta bo sprostila otrokovo diafragmo, mišico na dnu pljuč nad abdomnom.

Kolcanje kot mehanizem preživetja?

Do kolcanja pride, ko je stimuliran vagusni živec, ki povezuje možgane in abdomen. Če dojenčka kolcanje moti, ga stimulirajte z nečim drugim. Uporabite igračo ali ga kako drugače zamotite. Nikoli pa ga ne prestrašite.

Ena teorija pravi, da je kolcanje mehanizem za preživetje. Ko otrok sesa mleko, požre velike količine zraka. Da bi ga odstranil, otrok riga in kolca. Otroci, ki kolcajo med dojenjem, pojejo več mleka in so tako bolj zdravi. Druga teorija pa pravi, da je kolcanje vaja za krepitev moči dihalnih mišic v prvem mesecu po rojstvu in da jo ima človeštvo že v genih.


Da bi zmanjšali oziroma preprečili kolcanje, otroka hranite, ko je miren in ko še ni zelo lačen.

VEČ VSEBIN: