Kolike – napadi neutolažljivega joka, ki jih ne znamo pojasniti, mučijo okrog 25 odstotkov novorojenčkov. Te težave se začnejo v prvih tednih življenja, navadno so najhujše pri šestih tednih, večinoma pa minejo v treh mesecih.


Otrok, ki ga mučijo kolike, lahko tako vztrajno joka več ur na dan, navadno v zgodnjih večernih urah. Naj povemo, da je večina otrok, ki jih mučijo kolike, sicer zdrava. Jasno je, da dojenčki jočejo zaradi marsičesa. Pri kolikah gre za bolečino, saj otrok ni utrujen ali lačen. Bolečina verjetno izvira iz napetih mišic v črevesni steni, a samega izvora težave še ne poznamo. Strokovnjaki domnevajo, da gre za vetrove, prehranjevalne težave, občutljivost na mlečne formule ali na katero od živil v materini prehrani, nezrelost živčevja v prebavnem traktu otroka …

Kolike

Kolike – kako umiriti otroka

Nekatere dojenčke, ki jih mučijo kolike, pomirja glasba, petje ali kateri drug zvok. Pomaga tudi, da otroka varno stisnete k sebi in se z njim sprehajate naokrog. Toplota telesa bo malčka pomirila in mu dala občutek varnosti. Nekatere dojenčke pomirja tudi nežno premikanje vozička ali vožnja z avtomobilom.

Če vašega otročička nič ne potolaži, boste morali v zakup vzeti nekaj napornih tednov, dokler težava ne mine. Pomembno je, da med tem skušate čim bolj zmanjšati ostale stresorje v svojem življenju ter si, kadar je le mogoče, poskušate tudi sami vsaj nekoliko odpočiti.


Zdravljenje kolik

Pomen prehrane

Če dojite, naj otrok spije čim več gostejšega mleka, ki priteče šele po nekaj minutah dojenja. Če otroka prezgodaj pristavite k drugi dojki, potem pa ga odstavite, še preden se je lahko napil gostejšega mleka, bo sicer videti popolnoma zadovoljen, a bo poln le redkejšega mleka, ki najprej priteče iz dojke. Če v želodcu ni gostejšega mleka, redkejše mleko hitro pride iz želodca v črevesje. V črevesju lahko laktoza fermentira in nastanejo vetrovi.

Če imate veliko mleka, lahko otroka podojite samo na eni dojki. Prav tako prilagodite svojo prehrano in iz nje izločite vsa živila, ki bi utegnila otroku škodovati. Nekaterim dojenčkom težave povzročajo mlečni izdelki, drugi so občutljivi na jajca, banane, jabolka, pomaranče, jagode, paradižnik, čokolado, kavo … Težave pogosto povzročajo tudi cvetača, brokoli, brstični ohrovt, paprika, česen, fižol, rabarbara, kumare. Če pojeste kaj od naštetega in otroka po naslednjem dojenju ali dveh joka, se tem živilom za nekaj časa odpovejte. Sledovi hrane, ki povzročajo vetrove in bolečine, namreč zaidejo tudi v materino mleko.

Jedem dodajajte zelišča in začimbe, ki pomirjajo – to so na primer ingver, kumina, koper, timijan, janež in cimet.

Če otroka hranite z mlečno formulo, tiste, ki jo uporabljate, ne nadomeščajte z drugo, razen če vam to predlaga pediater.


Pomaga lahko tudi masaža

Dojenčka lahko vsak dan, ko je miren, položite na brisačo ali pa ga imate kar v naročju. Nato mu s počasnimi gibi masirajte trebuh v smeri urinega kazalca. Za masažo uporabite toplo oljčno ali jojobino olje, ki ste mu dodali nekaj kapljic olja majarona, olja rimske divje kamilice ali mandarinovega olja. Vsa ta olja pomagajo sprostiti trebuh in črevesje. Preberite si več o masaži dojenčka tukaj.

Pomoč z zeliščnimi pripravki

S pediatrom se posvetujte tudi o morebitnem zdravljenju z zeliščnimi pripravki. Tako lahko otroku pred vsakim hranjenjem po žlički daste nekaj požirkov toplega zeliščnega čaja. Janež, kamilica, ingver, melisa ali poprova meta pomagajo sprostiti želodec in črevesje ter preprečujejo boleče krče, ki so najverjetneje vzrok za kolike.

Zdravnika morate nujno obiskati, če otrok bruha, ima nenavadno ali krvavo blato, vročino, izpuščaje ali trd trebuh, če je neješč in postaja neodziven. Na pediatra se prav tako obrnite, če otrok tudi po četrtem mesecu še vedno dolgo neutolažljivo joka.

VEČ VSEBIN: