Postanite alkimisti. Pretvorite organske odpadke iz v bogat kompost, ki bo obogatil prst na vašem (ali sosedovem) vrtu. Zelenjava in rože bodo bolje rastle, narava pa vam bo hvaležna. V gospodinjstvu lahko organski odpadki predstavljajo tudi 30 in več odstotkov vseh odpadkov.


kompostiranjePrednosti kompostiranja

Lahko bi rekli, da s kompostiranjem ubijemo tri muhe na en mah. Prihranimo denar, ustvarimo kakovostno in hranljivo zemljo za rastline ter pomagamo ohranjati čistejše okolje. Dodajanje komposta prsti izboljša njeno sestavo, vzdržuje vlažnost ter ohranja ustrezno ravnovesje kislosti, obenem pa pomaga zatirati bolezni, ki se lahko razvijejo na rastlinah.

Doma pridelani kompost uporabi večino odpadkov, ki bi šli sicer v smeti, s tako pridelano hrano za rastline pa tudi ni več potrebe po kupljenih gnojilih in prsti, kar pomeni še kako dobrodošle prihranke. Naša zakonodaja sicer zapoveduje tudi ločevanje organskih odpadkov, a ti imajo na smetišču manj ugodne pogoje za razpadanje, zato se ob tem sprošča tudi metan, toplogredni plin, ki poškoduje atmosfero našega planeta.

Kaj sodi v kompost?

Zeleno – hitro zgnije in zagotovi dušik in vlago. Sem sodijo olupki zelenjave, solatni listi, ostanki sadja, stare rože, koprive, listi rabarbare, kavna usedlina ter kavni filtri in čajne vrečke, pa tudi pokošena trava in mlad plevel.


Rjavo – počasneje razpada ter dovaja ogljik, vlaknine ter ustvarja zračne žepke. Sem sodijo karton, škatle za jajca, zmečkan papir, slama, jesensko listje, žaganje, vejice, veje in lubje.

Vsekakor pa naj ostanejo zunaj kompostnika mesni in mlečni izdelki, kuhana zelenjava, iztrebki domačih živali, pleničke, trajni pleveli ter bolne rastline.

Kompost v stanovanju

Zahvaljujoč sodobnim kompostnikom in dostopnosti posipov, oplemenitenih s koristnimi organizmi, je postalo kompostiranje mogoče tudi v stanovanju. V tem primeru se za pripravo komposta namesto gnitja uporablja postopek fermentacije. To zagotavlja hitrejše kompostiranje, obenem pa ne smrdi in ne privablja nadležnega mrčesa.

Prav zaradi fermentacije pa v takšen kompostnik lahko odvržete tudi ostanke pripravljene hrane, meso in ribe, manjše kosti ter sir, nikakor pa ne tekočin, papirja, pepela ter večjih kosti.


VEČ VSEBIN: