Danski raziskovalci so v nedavni raziskavi, objavljeni v reviji the British Medical Journal potrdili predhodne ugotovitve, da so nekatera peroralna kontracepcijska sredstva, kontracepcijske tablete, pogosteje povezana z nastankom venskega tromboembolizma (VTE) imenovanega krvni strdek, še vedno pa je tveganje majhno.


kontracepcijske tablete

Pregledali so podatke o hormonski kontracepciji in prvem pojavu venskega tromboembolizma za vse danske nenoseče ženske, stare od 15 do 49 let, v letih od 2001 do 2009. Preiskovanke pred vključitvijo v raziskavo niso imele zgodovine krvnih strdkov. Ocenjenih je bilo več kot osem milijonov žensk, v obdobju opazovanja pa so opazili 4.246 primerov venskega tromboembolizma.

Pregled podatkov je pokazal, da imajo ženske, ki jemljejo katerega od novejših tipov progesterona (drospirenon, desogestrel ali gestoden), dvakrat večje tveganje za pojav krvnih strdkov kot tiste, ki jemljejo tabletke starejšega tipa (levonogestrel). A relativno tveganje za krvne strdke, povezano z jemanjem tabletk, je še vedno zelo majhno, pojasnjujejo avtorji!

Pri uporabnicah tabletk z levonorgestrelom je sicer v primerjavi z neuporabnicami peroralne kontracepcije tveganje za pojav venskega tromboembolizma trikrat večje. Pri uporabnicah tabletk novejšega tipa pa šestkrat večje, kar še vedno pomeni le 10 primerov na 10.000 žensk na leto. Ali z drugimi besedami: 2.000 žensk, ki jemljejo tabletke z drospirenonom, desogestrelom ali gestodenom, bi moralo preiti na tabletke z levonorgestrelom, da bi v enem letu preprečili en pojav venskega tromboembolizma, pojasnjujejo avtorji. Peroralna kontracepcija na splošno torej še vedno ostaja zelo varen način preprečevanja zanositve.


VEČ VSEBIN: