Ste na morskih sprehodih do bližnje plaže že kdaj opazovali jadrnice in se spraševali, kako neki uspejo v tako majhne prostore spraviti vse potrebno? Pomislite, notri najdete vse od jedilnice do kuhinje, od spalnice do toaletnih prostorov in shrambe za vse potrebno za jadranje. Odgovor je kakopak preprost – izkoriščen je prav vsak kotiček, poiščejo se najbolj nenavadne in zabavne ideje, na nameček pa se doda še nekaj optičnih prevar, da naredijo vtis, da je prostor večji kot v resnici. In kako je to povezano z majhno kopalnico? Tudi tu pride prav filozofija, kakršno imajo snovalci jadrnic.


Kopalnica

Morski pozdrav

Temne stene v majhnem prostoru dajejo vtis, kot da se bodo vsak čas zrušile in pokopale vse pod seboj. Vsekakor je to neprijeten občutek pri jutranjem umivanju zob. Široke vodoravne črte, tudi v bolj nevtralnih barvah kot so bela in siva pa dodajo višino in razgibajo prostor.
Tako pobarvana ali s ploščicami obložena stena je tudi odlična podlaga za ustvarjanje morskega pridiha kopalnici, ki že zaradi asociacije odprtih morij prinese svežino tudi v prostor. Majceni dodatki v obliki morskih zvezd, pohištvo v svetlo modrih in belih barvah ter kot ladijske line okrogla ogledala dopolnijo vtis, ki kar vabi k vdihu s polnimi pljuči.

Ogledalce, ogledalce

Ogledala imajo to čudovito lastnost, da delujejo kot okna in povečujejo prostor in stena iz ogledala lahko prostor odpre in ga optično poveča na njegovo vsaj dvakratno velikost. Več manjših ogledal različnih velikosti in oblik, kot bi obesili galerijo slik, pa ga razgiba in poživi.
Strokovnjaki feng šuja sicer odsvetujejo, da je ogledalo postavljeno nasproti okna, saj tako odbijajo chi oziroma življenjsko energijo ven iz prostora. Prav tako ni priporočljivo postaviti ogledalo nasproti drugega ogledala. Ne le, da se po feng šuju tako energija ujame med dve ogledali in ne more krožiti, tudi prostor lahko dobi zelo neprijeten vtis neskončnosti, ko se podobe v ogledalih namnožijo.

Zeleno, ki te ljubim zeleno

Če v kopalnico doteka dnevna svetloba, potem lahko k svežini in energiji prostora pomembno doprinesejo tudi rastline. Velikim, eksotičnim ali težkim rastlinam se velja sicer odreči, a nežne, živo zelene lončnice kot je na primer bambus, lahko vdihnejo življenje in svežino v prostor.


VEČ VSEBIN: