Pogosto se nam zdi, da potrebujemo ogromno denarja, če želimo ostati zdravi. Koprive (Urtica dioica) so izvrsten dokaz, da to ne drži vedno. Naberete jih namreč lahko na praktično vsakem koraku. Gre za rastlino, ki jo mnogi dojemajo kot plevel, vendar vsebuje v resnici ogromno koristnih snovi, na primer vitamine A, C in E ter tiste iz skupine B, obenem pa gre za dober vir različnih mineralov, kot so magnezij, kalcij, železo in cink. Poleg tega vsebujejo koprive ogromno klorofila, flavonoidov, ki veljajo za izjemno močne antioksidante, in vlaknin …


Koprive - koristna rastlina za zdravje

Razstrupljanje telesa s koprivami

Vsakodnevno smo izpostavljeni številnim škodljivim snovem. Že zrak, ki ga vdihujemo, vsebuje ogromno nevarnih snovi, zato je pomembno, da skrbite za redno razstrupljanje organizma. Pri tem vam lahko zelo uspešno pomagajo prav koprive. Med drugim poskrbijo za prečiščevanje krvi in za razstrupljanje jeter.

Protivnetno delovanje kopriv

Kronična vnetja v telesu so eden glavnih dejavnikov tveganja za nevarne bolezni, tudi za različne vrste raka. Koprive so znane po izjemno močnih protivnetnih učinkih. Uživanje jedi in pripravkov iz kopriv tako poskrbi za ublažitev vnetij v telesu, kar zmanjša tveganje za številne kronične bolezni. Poleg tega pa so znane tudi po protibolečinskem delovanju. Primerne so tudi za zunanjo uporabo, na primer v različnih protibolečinskih mazilih.

Preprečevanje anemije

Zaradi precejšnih količin železa, ki jih najdemo v koprivah, je to tudi izvrstna izbira za vse, ki se bojujete s slabokrvnostjo oziroma anemijo. Zelo tipičen simptom anemije je sicer nenehna utrujenost. Koprive pomagajo pri preprečevanju anemije tudi zaradi tega, ker vsebujejo veliko folne kisline oziroma folatov. Tako so zelo koristne tudi za nosečnice.


Uravnavanje ravni sladkorja v krvi

Koprive imajo izjemno blagodejen vpliv na ljudi, ki se spopadajo s sladkorno boleznijo. Pomagajo namreč pri zniževanju krvnega sladkorja. Redno uživanje koprivnega čaja lahko zato močno zmanjša tveganje za zaplete, značilne za diabetes.

Preberite tudi: Nosečniški diabetes: Povezan s starostjo ob prvi menstruaciji?

Koprive za kožo in za lase

Omeniti moramo še, da koprive niso koristne le za vaše zdravje, ampak imajo tudi izjemno pozitiven vpliv na lase in na kožo. S pomočjo kopriv lahko uspešno upočasnite proces staranja kože, kar je predvsem zasluga številnih antioksidantov, ki jih je mogoče najti v tej rastlini. Pomagajo pa tudi pri aknah in izpuščajih. Ko gre za lase, pa so uporabne predvsem za naravno odpravljanje prhljaja, preprečevanje prekomernega izločanja maščob na predelu lasišča in za preprečevanje prekomernega izpadanja vaših las.

Koprive so tudi odličen naravni diuretik

Poleg zelene in peteršilja so prav koprive eden najboljših naravnih diuretikov. Tako preprečujejo prekomerno kopičenje tekočine v telesu in pomagajo pri vnetjih sečil. Nekateri pa jih priporočajo celo za blaženje simptomov putike.


VEČ VSEBIN: