Koprivnica (urtikarija) je kožna reakcija oziroma izpuščaj, ki marsikaterega starša močno prestraši, če ga opazi pri svojem otroku. Vendar pa na srečo koprivnica v večini primerov ni posebej nevarna, čeprav je seveda smiselno ugotoviti, kaj je vzrok zanjo, in preprečiti, da bi prišlo do ponavljanja epizod. Ugotavljanje vzroka za težave je še posebej pomembno, kadar govorimo o t. i. kronični koprivnici.


Koprivnica

Simptomi, značilni za koprivnico

Najbolj tipičen znak koprivnice so rdeči madeži na koži, ki so običajno nekoliko izbočeni. Ti madeži oziroma izpuščaji se lahko pojavijo kjer koli na telesu, različna pa je tudi njihova velikost – od zelo majhnih izpuščajev do večjih zaplat pordele kože. Običajno se na sredini večjih lis pojavijo tudi manjša območja svetlejše oziroma pobledele kože. Oblika, velikost in položaj izpuščajev se lahko pri koprivnici zelo hitro spreminjajo. Za koprivnico sta značilna tudi srbečica in pekoč občutek, podoben kot v primeru sončnih opeklin.

Včasih je lahko koprivnica povezana tudi z zabuhlostjo in otekanjem ter večjimi bulami okoli oči, ustnic, na predelu dlani, stopal, genitalij ali grla. V najbolj skrajnih primerih lahko otekanje grla privede do težav z dihanjem in izgube zavesti. Omenjena nevarnost obstaja predvsem takrat, ko je koprivnica posledica angiodema. V takšnih situacijah lahko pride tudi do anafilaktičnega šoka. Kot že omenjeno, so ti primeri zelo redki, vendar morate biti pri otroku, ki ga je prizadela koprivnica, kljub temu previdni. Priporočljivo je, da ga čim prej odpeljete do zdravnika, tudi če ne opazite nevarnejših simptomov.

Koprivnica izpuščaji

Zakaj koprivnica sploh nastane?

Do rdečih izpuščajev na koži pride, ko mastociti v krvni obtoki sprostijo snov, imenovano histamin. Ta povzroči puščanje drobnih žilic pod kožo, posledica pa so vidni rdeči izpuščaji in nabrekla koža. Sprostitev histamina je lahko povezana z različnimi vzroki. Najpogosteje gre za alergijsko reakcijo, do katere lahko pride že v nekaj trenutkih po tem, ko je bil otrok v stiku z alergeni. Potencialni alergeni so lahko določena živila, denimo školjke, oreščki, mleko in mlečni izdelki ali določeno sadje. Zelo pogosto prihaja do alergijskih reakcij tudi ob uživanju določenih zdravil ali pa ob stiku z različnimi živalmi. Nekateri otroci so lahko alergični tudi na cvetni prah, pršice ali pike žuželk. Vse to so torej lahko globinski vzroki, zaradi katerih se pojavi koprivnica.


V določenih primerih pa koprivnica oziroma izpuščaji niso povezani z alergijami. Med druge možne vzroke sodijo bakterijske in virusne okužbe, izpostavljenost soncu ali mrazu, stik z nekaterimi kemikalijami, praskanje ali povečan pritisk na kožo. Predvsem pri kronični koprivnici je pogosto težko ugotoviti, kaj jo povzroča. Včasih se lahko denimo v ozadju skriva tudi avtoimunska bolezen, na primer sistemski eritematozni lupus.

Diagnosticiranje

Večinoma lahko zdravnik že na podlagi pogleda na kožo oceni, ali je pri vašem otroku prisotna koprivnica.  Med iskanjem vzroka, zaradi katerega se je koprivnica pojavila, vas bo zdravnik najverjetneje povprašal o otrokovih preteklih boleznih in morebitnem uživanju zdravil ter o nedavnem stiku s potencialnimi alergeni.

Če je koprivnica kronična, boste morali  dnevno beležiti, kaj vaš otrok zaužije, popije, kje se izpuščaji najpogosteje pojavijo ipd. Za določanje vzrokov se pogosto uporabljajo tudi krvni testi in alergijski testi. Predvsem pri starejših oziroma odraslih osebah je lahko koprivnica povezana tudi z različnimi ščitničnimi obolenji. Zdravnik lahko izvede tudi poseben test, v okviru katerega bo na kožo vašega otroka položil kocko ledu, s čimer se preveri odziv na mraz, običajno pa se testira tudi odziv na povečan pritisk na kožo. Vse to lahko pomaga pri iskanju vzroka, zaradi katerega se pojavlja koprivnica, in pri izbiri ustreznega zdravljenja.

Zdravljenje koprivnice

Včasih koprivnica traja le nekaj ur. V takšnih primerih izpuščaji izginejo sami od sebe, zato posebno zdravljenje ni potrebno. Po drugi strani se lahko zgodi, da koprivnica traja tudi več tednov. Tako lahko novi izpuščaji nadomestijo stare. Kadar koprivnica traja 6 tednov ali manj, govorimo o akutni koprivnici. Če pa so izpuščaji prisotni dlje, se stanje obravnava kot kronična koprivnica.


Zdravljenje je vedno odvisno od konkretnega vzroka. Kadar je to, kot v večini primerov, alergijska reakcija, je nujno izogibanje alergenu, torej snovi, ki privede do tovrstnega odziva kože. Včasih lahko zdravnik predpiše tudi antihistaminike, ki preprečujejo sproščanje histamina v krvni obtok, posledično pa tudi pojav izpuščajev. Vsi pacienti se na zdravila ne odzovejo enako, zato je v včasih nujna zamenjava zdravila ali kombinacija različnih zdravil.

VEČ VSEBIN: