Nosečnost je posebno fiziološko obdobje v življenju ženske, s hormonskimi, presnovnimi in imunološkimi spremembami, ki vplivajo na celotno telo in seveda tudi na kožo. Nosečnica lahko zboli za katerokoli kožno boleznijo kot v vsakem drugem obdobju življenja, vendar na nekatere bolezni nosečnost bolj vpliva, določne pa se pojavljajo samo v času nosečnosti in poroda. K sreči nekatere kožne spremembe, ki so značilne za obdobje nosečnosti, niso bolezenskega značaja. Nosečnico predvsem zanima, če njena kožna bolezen vpliva na zdravje in razvoj otroka. Lahko jo potolažimo, da večina sprememb na koži v času nosečnosti ni nevarnih (so benigne narave) in pomenijo predvsem nevšečnost za bodočo mamo, zato njeno zdravje in zdravje otroka ni ogroženo.


Strije v nosečnosti
Strije po trebuhu, dojkah in stegnih niso edine spremembe na koži nosečnice.

Po porodu kožne spremembe minejo

Fiziološke spremembe kože v nosečnosti se pojavijo pri večini zdravih nosečnic in niso bolezenskega značaja. Večinoma so prehodne in po porodu minejo.

 • Pigmentna znamenja ali melanocitni nevusi se v času nosečnosti lahko povečajo in potemnijo. Omenjene spremembe lahko zelo prestrašijo bodočo mamo, a ne pomenijo nobene nevarnosti.

Previdnost pri samopregledovanju je vseeno potrebna, saj se maligni melanom lahko pojavi tudi v nosečnosti. Ocenjujejo, da se jih v tem obdobju pojavi približno pet odstotkov. Sumljive so vsake hitre spremembe v videzu, obliki in velikosti znamenj, vsaka asimetrija v obliki in barvi znamenja, spontano krvavenje (brez predhodne poškodbe) in rosenje ter nejasna razmejitev od okolišnje kože. Ob vsakem sumu na nevarno spremembo je treba takoj obiskati dermatologa, ki opravi dermoskopski pregled maternih znamenj in po potrebi znamenje tudi izreže in histološko pregleda.

 • Potemnijo lahko tudi sončne pege.
 • Pogosto se pojavi melazma v obliki rjavih lis po obrazu.
 • Vsem so znane strije po trebuhu, dojkah in stegnih.
 • Pri nekaterih nosečnicah pride do zadebelitve dlesni.
 • Pogosta je povečana poraščenost, ki mine po porodu. S tem je povezano tudi povečano izpadanje las po porodu, ki lahko traja od šest do dvanajst mesecev.
 • Lahko se pojavi povečano potenje.
 • Lahko se pojavijo drobni rdeči žilni tumorčki ter razširjene žilice v obliki pajkastih nevusov.
 • Tudi rdečina dlani in podplatov ni neobičajna.

Obremenjene žile

V nosečnosti so pogost pojav tudi težave s krčnimi žilami, še posebej se le-te pojavijo pri ženskah, ki so tudi dedno nagnjene k kroničnemu venskemu popuščanju in imajo torej krčne žile njihove bližnje sorodnice. Vzrok za te težave so hormonske spremembe in povečan krvni tlak na vene in limfne žile trebuha in spodnjih okončin. Za lajšanje težav priporočajo hojo, plavanje, kolesarjenje, miganje s stopali  in izogibanje dolgotrajnemu sedenju, vročim kopelim in sončenju.


Poslabša se vnetje

Atopični dermatitis se lahko v nosečnosti poslabša (20 odstotkov) ali pa se pojavi prvič (80 odstotkov). Težave so značilnejše za ženske, ki so nagnjene k preobčutljivosti (atopiji) in imajo že seneni nahod, astmo ali alergični konjuktivitis (vnetje očesne veznice) ali pa ima omenjene bolezni kdo v družini.

Srbeče kožne spremembe se običajno pojavijo že v prvem trimesečju, a lahko tudi pozneje. Koža je lahko pordela. Na obrazu, vratu, prsnem košu, v pregibih komolcev, kolen, na hrbtiščih rok, trebuhu in zadnjici se pojavljajo izpuščaji. Značilno je, da je koža celega telesa suha in se drobno lušči. S pregledom kože na pršico je treba najprej izključiti možnost garij, ki so tudi zelo srbeče in se lahko pojavijo v nosečnosti.

Srbeče spremembe zdravimo z redno uporabo negovalnih mazil, ki kožo navlažijo in lahko vsebujejo pet do deset odstotkov sečnine (urea) za dodatno vlaženje kože. Žarišča vnete kože lahko mažemo z blagimi kortikosteroidi v kremah. V prvem trimesečju uporabljamo proti srbenju le sedirajoče (povzročajo zaspanost) antihistaminike prve generacije, ker so varni in že dolgo v uporabi, na primer feniramin. Od drugega trimesečja lahko uporabljamo tudi nesedirajoče antihistaminike, kot sta loratadin in cetirizin .V zelo hudih primerih lahko izvajamo UVB fototerapijo ali sistemsko zdravljenje s kortikosteroidi.

Izboljšanja in poslabšanja

 • Luskavica (psoriaza) se običajno izboljša v času nosečnosti, a se žal po porodu pogosto poslabša. Zdravimo jo lahko z kortikosteroidi in kalcipotriolom v kremah in mazilih. Ob hujših oblikah je mogoča tudi UVB fototerapija.
 • Akne se med nosečnostjo običajno izboljšajo, le redko pa pride do hujšega izbruha. Uporaba vseh oblik derivatov vitamina A (retinoidov) je prepovedana zaradi visoke teratogenosti (povzročanja nepravilnega razvoja ploda). Akne zdravimo z lokalnimi pripravki azelaične kisline, benzoil peroksida in antibiotiki iz skupine makrolidov.
 • Nodozni eritem se lahko pojavlja v nosečnosti in ob jemanju hormonskih kontracepcijskih tablet v obliki bolečih modrikastih vozličkov na spodnjih okončinah. Zadošča počitek in ob hudih bolečinah analgetik paracetamol.

Samo v nosečnosti

Nekatere kožne bolezni se pojavljajo samo v nosečnosti in ob porodu. Polimorfni izpuščaj nosečnosti pomeni srbeč izpuščaj, ki se pojavi v zadnjih tednih nosečnosti, zelo pogosto nekaj dni pred porodom ali celo po porodu. V predelu strij in po preostalem delu trebuha se pojavijo rdeče lise, bunčice ali koprivnici podobne spremembe, ki se nato razširijo na zadnjico, stegna in trup. Izpuščaj ne ogroža zdravja matere in otroka, je pa zelo zoprn in moteč, saj močno srbenje moti spanje in dnevne dejavnosti. Spontano, brez zdravljenja, izzveni po porodu v nekaj urah ali dneh, najpozneje v štirih tednih.


Če je srbež zelo moteč, mažemo kožne spremembe s hladilnimi mazili, kremami z mentolom ali blagimi kortikosteroidi. Lahko uporabimo antihistaminik cetirizin in loratadin ter v zelo hudih primerih sistemske kortikosteroide. V naslednji nosečnosti se običajno izpuščaj ne ponovi.

Koža v nosečnosti
V času nosečnosti se lahko pojavijo nekatere spremembe v obarvanosti kože, med drugim lahko potemnijo sončne pege.

Nosečnostno srbenje

Za tako imenovani srbež nosečnosti je značilno srbenje kože trebuha, ki se pozneje razširi na okončine, dlani in podplate, lahko tudi na kožo vsega telesa. Nastane zaradi motene presnove jeter in povišanih vrednosti žolčnih kislin v krvi. Na koži ni videti izpuščaja, le razpraskanine. Včasih se pojavi tudi zlatenica in izguba telesne teže. V teh primerih je treba izključiti okužbo z virusi hepatitisa.

Obolenje ni nevarno za mamo in otroka, a je zelo moteče. Blažje oblike zdravimo z hladilnimi mazili in kopelmi v topli vodi, mentolom v kremi ali blagimi lokalnimi kortikosteroidi. Antihistaminiki niso učinkoviti. Pomaga tudi počitek in uživanje aktivnega oglja. Pri zelo hudem srbenju se lahko poskusi z UVB fototerapijo in ursodeoksiholno kislino.

Nekaj dni po porodu srbež izzveni, medtem ko zlatenica izzveni v nekaj tednih. V 40 do 70 odstotkih se težava pojavi tudi ob naslednji nosečnosti ali ob jemanju hormonske kontracepcije.


Vedno je treba pomisliti na druge vzroke za srbež in jih izključiti. Med njimi so garje, uši, motnje delovanja notranjih organov, malignomi, moteno delovanje ščitnice, sladkorna bolezen in stranski učinki uživanja zdravil.

To ni pravi herpes

Pemphigoid gestationis ali herpes gestationis ni povezan z virusi herpesa. Gre za avtoimuno obolenje, kjer nastajajo protitelesa proti bazalni membrani v koži. Lahko se pojavi kadarkoli v nosečnosti, najpogosteje pa med drugim in tretjim trimesečjem. Običajno se nosečnica slabo počuti, ima povišano telesno temperaturo in mrzlico. Koža na trebuhu lahko srbi, zbada in peče. Pozneje se pojavijo rdeče lise, koprivnici podobne spremembe in mehurčki po koži trebuha, zadnjice, dlani in podplatov, lahko tudi drugje po koži.

Težave se pojavljajo v nekajdnevnih ali tedenskih zagonih in ob porodu lahko pride do težjega izbruha. Spontano minejo po porodu, a se lahko ponavljajo ob ovulaciji, menstruaciji in jemanju hormonskih kontracepcijskih sredstev še več mesecev, zato njihovo jemanje pri omenjenih bolnicah odsvetujemo. Vedno se težave ponovijo v naslednji nosečnosti. Z zdravljenjem poskušamo zmanjšati srbenje in preprečiti nastanek mehurjev. Ker bolezen redko povzroča resne zaplete, se izogibamo agresivnemu zdravljenju. Zdravimo z kortikosteroidi v kremah in sistemskimi antihistaminiki.

V 10 odstotkih pride do zaostanka v rasti otroka, kar se kaže v nizki porodni teži, ali do prezgodnjega poroda. V petih do desetih odstotkih se lahko pojavijo mehurji pri novorojenčku zaradi prenosa protiteles z matere na otroka, vendar ti spontano izzvenijo v nekaj tednih.
Kljub redkim resnim zapletom nosečnice z omenjenimi težavami uvrščamo med nosečnice s posebnim tveganjem in jih skrbno nadzorujemo.

V bolnišnico

Impetigo herpetiformis je redka, hujša oblika luskavice, ki se običajno pojavi v zadnjem trimesečju nosečnosti. Nosečnica lahko že ima psoriatičen izpuščaj ali pa je to prvi izbruh in sploh ne ve za svojo nagnjenost k luskavici. Po koži stegen in drugje po trupu nastanejo številni gnojni mehurčki, nosečnica se ob tem zelo slabo počuti, ima povišano telesno temperaturo in mrzlico.
Zaradi tveganja za mamo in otroka je potreben takojšen sprejem v bolnišnico.

Previdno z zdravili

V nosečnosti pa je potrebna posebna previdnost pri uporabi zdravil, da ne bi povzročili okvar v razvoju otroka. Treba je skrbno razmisliti o smiselnosti uporabe vsakega zdravila v času nosečnosti, še posebej v prvem trimesečju, ko se razvijajo otrokovi organi. Predvsem naj bi v nosečnosti posegali le po zdravilih, ki so že dolgo v uporabi, so dobro preizkušena in dokazano ne povzročajo okvar otrokovemu razvoju. Pretehtati je torej treba možnosti vpliva zdravila na razvoj otroka, a hkrati tudi tveganje matere in otroka zaradi določene bolezni brez uporabe določenega zdravila.

Mateja Lisjak, dr. med., specialistka dermatovenerologinja, arhiv Zdravja

VEČ VSEBIN: