Nosečnost prinaša številne spremembe, tako čustvene kot telesne. Hormonske spremembe v času nosečnosti se odražajo tudi na koži.


Katere kožne spremembe lahko pričakuje nosečnica?

Vzrok kožnih sprememb v času nosečnosti so spremembe koncentracije estrogenov in progesterona.

Zaradi tega je koža lahko en dan čudovita, naslednji dan pa polna mozoljev. Pri nekaterih nosečnicah se pojavijo strije in diskoloracije kože, koža pa lahko postane tudi pretirano občutljiva.

Koža v nosečnosti

Nosečniški sijaj

Strokovnjaki so mnenja, da tako imenovani nosečniški sijaj lahko pripišemo hormonom, povečanemu sproščanju maščob in povečanju volumna krvi za celo 40 %. Hormonske spremembe prispevajo k temu, da je vsaka celica v telesu preskrbljena z dodatnim kisikom. Tudi pridobivanje kilogramov pripomore k pojavu sijaja kože v nosečnosti. Zaradi vsega naštetega podkožje postane polnejše, koža se nategne in postane gladkejša, bolj sijoča in brez gub.


Mozolji v nosečnosti

Sproščanje testosterona povzroča povečano izločanje maščob, ki lahko pripomore k nastanku ogrcev in aken. Če vas pestijo mozolji v času nosečnosti, izberite ustrezen preparat za čiščenje obraza, ki pa ne sme vsebovati retinola, retinoidov in salicilne kisline. Rezultati nekaterih raziskav namreč potrjujejo, da lahko omenjene sestavine povzročijo prirojene anomalije pri otroku.

Temne lise

Kar polovica nosečnic dobi melazmo oziroma temnejše in velike lise po obrazu, ki nastanejo zaradi hiperpigmentacije kože. Posledice zvišane koncentracije estrogenov in progesterona ter hormonov, ki spodbujajo nastajanje melanina, ki uravnava barvo kože, se na koži najizraziteje pokažejo v zadnjem trimesečju nosečnosti. Če se želite izogniti nastanku hiperpigmentiranih lis v času nosečnosti, se izogibajte UV-žarkom in uporabljajte ustrezna zaščitna sredstva. Šele po porodu lahko pričnete uporabljati sredstva, ki bodo zmanjšala hiperpigmentacijo kože.

Lepi lasje in nohti

Vsak las raste dve do šest let, nato nekaj mesecev počiva in nato odpade. Pri nosečnicah je faza počivanja las daljša, zato so njihovi lasje gostejši. Zaradi povečanega delovanja hormonov ter večjega volumna krvi in vode med nosečnostjo vsaka celica v telesu dobi več kisika in hranilnih snovi, kar se odraža tudi na čvrstejših in daljših nohtih.

Povečana poraščenost

Pri nosečnicah lahko pride do povečane rasti dlak povsod po telesu: na intimnih predelih, pod pazduhami, na rokah in nogah ter tudi na obrazu. Pri uporabi depilacijskih krem svetujemo previdnost, saj nekatere vsebujejo škodljive snovi, ki se lahko absorbirajo skozi kožo v krvni obtok in imajo negativen vpliv na razvoj otroka. Tudi postopki, kot je depilacija z voskom, lahko povzročijo izpuščaje. V nosečnosti se še najbolj priporoča uporaba britvice.


Občutljiva koža

V času nosečnosti se povečata tako psihična kot telesna občutljivost. Morda boste opazili, da vam v nosečnosti škodijo določena vlakna ali nakit, saj je koža bolj občutljiva kot sicer. Za nego kože zato uporabljajte nežne preparate brez alkohola in parfumov ter nosite udobno bombažno perilo in oblačila.

Bodite pozorni na lise

V nosečnosti se lahko na koži pojavijo nove lise, lahko pa se povečajo tiste, ki jih že imamo. V primeru pojava novonastalih lis, ki so nepravilne oblike, je priporočljivo obiskati zdravnika. Lise na obrazu je bolje odstraniti po porodu, razen v primerih, ko gre za kancerogene spremembe.

VEČ VSEBIN: