Zdrava in lepa koža je odraz notranjega in telesnega ravnovesja. Četudi v času dolgih rokavov in toplih oblačil nekoliko pozabimo na skrb za izgled in naravne potrebe kože, nas poletni čas razkritih delov telesa lahko kaj hitro sooči z nezadovoljstvom zaradi izgleda kože. Morda je postala bleda ali sivkasta, neravnih površin, suha, nečista, polna celulitnih vdolbin ali hrapava … Kaj storiti?


zdrava koža

Koža nujno potrebuje prekrvavitev. Pošteno jo zdrgnimo z mehko ščetko ali bombažno rokavico, dokler ne postane rahlo rožnata. Kožo masirajmo vsak dan postopoma, najprej izberimo najbolj pereče dele telesa. Začnimo z blagimi gibi v obliki polkroga, da se koža utrdi in izboljša celična presnova. Pri tem postopku dobi koža več kisika, pospeši pa se izločanje zastalih snovi. Ko se koža odpre in privadi, še dolgo po masaži občutimo prijetno ščemenje po vsem telesu. Kožo lahko z občutkom in zmerno ščetkamo na suho ali pa jo občasno namažemo s hranljivo kremo ali olivnim oljem ter z masažo pospešimo vpijanje učinkovin. Izberimo naravne in zeliščne izdelke, ki po možnosti niso umetno odišavljeni ali obarvani. Vse to so dodatki, ki kožo počasi in na dolgi rok zastrupljajo.

Po ajurvedi kožo vsega telesa napojimo s sezamovim oljem, ki ga nato s ščetkanjem ali bombažno rokavico speremo pod tušem ali v kopeli, nakar se zavijemo v rjuho, da vpije preostanke sezamovega olja in nekaj minut počivamo. Postopek ponovimo vsak teden. Ščetkanje rahlo naoljene kože pod vodo je zelo blagodejno in hranilno za obnavljanje kožnih celic. Koža postane žametno mehka in gladka. Zelo ugodno za kožo vsega telesa je tudi olivno olje, v katerega je namočena vejica rožmarina. Za nego naravno bolj mastne kože pa uporabljajmo lahko vlažilno kremo z zeliščnimi učinkovinami.
Ko se posvetimo masaži kože, se pri tem razgiba celotno telo. Izmenično uporabljamo obe roki ali pa se z obema rokama masirajmo istočasno. Pri masaži nog lahko udobno ležimo v polsedečem položaju z nekoliko dvignjenim vznožjem.

Koža diha, zato jo ob vsaki priložnosti izpostavimo svežemu zraku in oblačilom iz zračnih in naravnih materialov, kot so bombaž, lan, svila in viskoza.


Koža kot organ razstrupljanja telesa

Koža je vmesni člen pri izločanju škodljivih snovi iz telesa. Tesno je povezana z razstrupljanjem. Ko se telo čisti, škodljive snovi zapuščajo telo skozi kožo, dihala, limfni obtok in črevesje. To so organi izločanja vsega, kar telo ne potrebuje. Če smo izpostavljeni nezdravim vplivom, na primer pri ponočevanju (alkohol, cigareti, kava, sladkarije, premalo kisika in spanja itd.), je koža zjutraj zatečena in čudne barve. Strupi, ki smo jim bili izpostavljeni, zapuščajo telo skozi kožo, kar se njej tudi odraža. Za zdravo in lepo kožo potrebuje telo dovolj raznolikih hranilnih snovi, ki se vežejo na strupe v telesu in pomagajo pri njihovem izločanju. Zmanjšati je potrebno uživanje industrijsko predelane hrane, kot so sladkarije in cvrtki. Namesto testenin raje uživajmo riž ali krompirček, posladkajmo pa se raje s toplimi sadnimi zavitki s cimetom.

Kavo nadomestimo z zeliščnim, zelenim ali kamiličnim čajem, sladimo pa z naravnim javorovim sirupom, ki je na voljo v trgovinah z zdravo prehrano. Sadje in zelenjavo pred uporabo dobro operimo pod tekočo vodo. To velja tudi za pomaranče in limone, tako preprečimo prenos škropiv za zaviranje dozorevanja in gnitja iz rok v usta z uživanjem ali ožemanjem sadeža.

Za zdravo kožo izjemno pomembni vitamini in minerali ter njihovo delovanje:

Vitamin A

Pospešuje rast in obnavljanje kožnega tkiva. Ugodno deluje na zdravljenje luskavice in aken. Zmanjša možnost za rakava obolenja.
Pomanjkanje vitamina A povzroča hrapavo, raskavo, luskinasto in zgrbančeno kožo.
Naravni viri: Korenje, brokoli, špinača, marelice, breskve, jajca, mleko, ribe.


Beta-karoten (provitamin, ki se v črevesju pretvori v vitamin A)

Kožo varuje pred poškodbami zaradi prekomerne izpostavljenosti sončnih žarkov. Kot antioksidant zavira degenerativne procese in upočasni znake prezgodnjega staranja kože.
Naravni viri: Živobarvno sadje in zelenjava: melone, korenje, paradižnik, špinača.

Vitamin C

Pospešuje celjenje ran. Odpravlja herpes na ustnicah in očesno mreno. Ščiti pred okužbami. Aktivira tvorbo in ohranjanje kolagena, ki daje koži prožnost. Upočasnjuje staranje kože in jo ščiti pred ultravijoličnimi (UV) žarki.
Naravni viri: Limone, pomaranče, grenivke, mandarine, jagode, kivi, melone, brstični ohrovt, zelje, cvetača.

Vitamin E

Vpliva na vlažnost kože, preprečuje njeno izsušenost in nastajanje gub. Krepi imunski sistem, varuje pred rakom. Kot antioksidant ščiti kožo pred škodljivimi prostimi radikali. Vitamin E je pravi eliksir za kožo.
Naravni viri: Oreščki,sončnična semena, avokado, pšenični kalčki, rastlinska olja, špinača.

Cink

Normalizira delovanje žlez lojnic. Zdravi akne in ekcem, celi rane. Skupaj z vitaminom A omogoča naravno nastajanje kolagena in elastina, ki daje koži prožnost in zavira nastajanje gub.
Naravni viri: Pšenični kalčki, bučnice, ostrige, jogurt.


Raznovrstne koristne snovi v sadju in zelenjavi se vežejo na škodljive snovi in skrbijo za zdravo, čisto in sijočo kožo.

Lepa zdrava koža

Resnica o celulitu

Celulit je presnovna motnja. Po ajur vedi je posledica neravnotežja ognjenega (presnova) in zemeljskega načela (zastajanje). Globoko uskladiščeni strupi se v telesu naložijo v jetra, ledvice in maščobno tkivo. Zelo trdovratni so in težko jih je odstraniti. Pri celulitu zastajajo odpadne snovi tudi v žepkih tik pod kožo.

To se zgodi, če je ravnovesje porušeno in je odpadnih snovi več, kot jih limfni sistem in drugi organi izločanja zmorejo odplaviti. Zastala limfna tekočina zapolni prostor med maščobnimi celicami in kapilarami. Tako nastanejo na dotik boleči in trdi vozli. Celulit niso običajne, na dotik mehke maščobne celice energetskih zalog, ki jih telo hitro pokuri s povečanim telesnim gibanjem.
Limfni obtok nima lastnega pogona, zato ga je treba pospešiti z vajami poskakovanja s kolebnico, trampolinom, tekom. Včasih so se otroci več igrali s preskakovanjem elastike, kolebnice, s kredo narisanih likov na tla itd., danes pa je bolj čas sedenja in zabave pred računalnikom in imajo zato že rosno mlade deklice opazen celulit.

Izogibajmo se kolesarjenju, ki za odpravljanje celulita ni ugoden šport, ker s sedenjem na zadnjici in pritiskanjem na pedala zapiramo limfo v dimljah. Izogibajmo se hrani, ki vsebuje estrogen: mesu, mleku in jajcem. Za odvajanje strupov uživajmo beluše, peteršilj, regrat, grozdje, jagode, maline ter drugo sadje in zelenjavo. Ker pa sadje in zelenjava telo ohlaja, si hkrati privoščimo tudi obilo toplih zeliščnih napitkov iz kamilic, zelenega čaja, ingverjevih prevretkov itd. Čista, topla voda, ki jo skozi ves dan uživamo po požirkih, je po ajur vedi najboljše čistilno sredstvo.

Občudovanje lepot narave uravnoteža ognjeno načelo po ajur vedi in uravnava tako celično kot tudi mentalno presnovo: duh se sprosti in umiri, celice pospešeno izločajo škodljive snovi in koža postaja vse bolj čista in sijoča.

Razpredelnica spodaj: Ognjeno načelo je po ajur vedi močno povezano s kožo, zato ga je treba uravnavati z načinom življenja in prehrano:

DA – za uravnavanje ognjenega načela

 • Občudovanje lepot narave
 • Svež in čist zrak, hrana in voda
 • Grenki, trpki in naravno sladki okusi
 • Lahka hrana
 • Sadje in zelenjava
 • Dihalne vaje in telesno gibanje
 • Prodorno, urejeno in umirjeno obnašanje v soočanju z ovirami
 • Zmernost

NE – za uravnavanje ognjenega načela

 • Prekomerno intelektualno delo
 • Izogibajmo se škodljivim snovem
 • Pikantno, kislo in slano
 • Težka hrana
 • Sir, meso, marinirane hrana
 • Posedanje v neprezračenih prostorih
 • Jeza, ljubosumje, zavist, sovražnost, vzkipljivost
 • Prekomerna aktivnost

Glivice, vnetja, kožne alergije

Zelo neprijetna nadloga je tudi nadražena, vneta in občutljiva koža. Zeleno glavnata zelenjava, kot je zelje, brokoli, ohrovt, solata itd., uravnava prekomerno kislost (pH) telesa in ga ravno prav alkalizira. Uživanje žit ter namočenih suhih fig in sliv ureja prebavo ter pospešuje izločanje škodljivih snovi skozi črevesje. Česen in čebula sta naravna antibiotika, ki skrbita za dezinfekcijo celičja in predvsem črevesja. Ker vsebujeta žveplo, odpravljata tudi glivice. Ko se črevesje že dobro prečisti, si tu in tam privoščimo kakšen probiotični jogurt, ki vsebuje črevesni flori koristne mikroorganizme. Vse to obnavlja in čisti črevesno sluznico, limfni sistem, dihala in kožo, poleg tega pa varuje pred vnetji, ki se ne širijo v čistem tkivu, temveč se razvijejo v nezdravih oblogah škodljivih snovi. Tudi alergije se razvijejo le tedaj, ko je telo na nek način nasičeno z določenimi nezaželenimi snovmi in ob dodatni izpostavljenosti specifičnim dejavnikom v takšnih okoliščinah burno reagira.

Največji sovražnik zdravega gospodinjstva so bakterije in čistila. Poskrbimo za vedno čisto pomivalno korito in posodo. Sproti očistimo iz hladilnika plesniva živila ali nagnite dele zelenjave ter njihovo okolico. Na hladnem preživijo bakterije po več let, zato skrbimo tudi za higieno v zamrzovalnikih. Uporabljajmo ekološka čistila, ki so biološko razgradljiva, predvsem pa brez fosfatov. Fosfati v iztoku rušijo naravno ravnovesje in preprečujejo nadaljnjo razgradnjo odpadnih snovi v naravi.

V zdravi in lepi koži se dobro počutimo in smo bolj samozavestni. Vnetja se ne razvijejo v čistem tkivu, temveč se razvijajo zgolj v nezdravih oblogah škodljivih snovi. Žveplo vsebujoča hranila, kot so čebula, česen, rdeča paprika in zelenolistnata zelenjava, odpravljajo glivice.

Poletje, sončenje in uv žarki

Sonce vsebuje ultravijolične žarke (UV), ki so močno dezinfekcijsko sredstvo. Proti glivicam in vnetjem zato delujejo ugodno. Poleg tega v organizmu dobro vplivajo na nastajanje vitamina D. Hkrati pa so sončni žarki tudi zelo nevarni, ker lahko poškodujejo zdravo tkivo. Še posebej v današnjem času, ko je varovalni atmosferski plašč že dokaj načet in vse manj zadržuje škodljiva sevanja, so sončni žarki vse bolj škodljivi. Vplivajo lahko na nepravilno rast kožnega tkiva. Pred močnim opoldanskim soncem sredi poletja se je na izpostavljenih delih telesa vsekakor potrebno temeljito zaščititi s kremami z UV A in B filtri, nositi senčnike, klobuke in čez ramena majice ali pa se raje umakniti v gosto senco. Blagodejni so spomladanski in jutranji sončni žarki do 10. ure ali pa po 16. uri popoldne. Na isti način se je potrebno zaščititi ne le na plaži, temveč tudi v planinah.

Ob slapovih je obilo negativnih ionov, ki zelo ugodno delujejo na celično presnovo. Za obnavljanje negativnih ionov v stanovanjih pa namestimo sobni ionizator.

Nerina Darman

VEČ VSEBIN: