Občutljiva dojenčkova koža zahteva prilagojeno nego. Tako obstaja kozmetika, ki je ni najbolje uporabljati pri dojenčkih – uporaba nekaterih kozmetičnih izdelkov pa je lahko celo zelo nevarna. Včasih gre za kozmetiko, ki je odsvetovana le za dojenčke, v nekaterih primerih pa so to izdelki, ki jih tudi sami raje ne nanašajte na svojo kožo oziroma na telo, če si nočete nakopati težav z zdravjem. Kateri kozmetični izdelki so torej lahko še posebej problematični?


Nega dojenčka

Odišavljena mila za kopanje

Umivanje in kopanje dojenčkov bi moralo biti precej drugačno kot umivanje odraslih, saj lahko sicer razdražite ali celo poškodujete otrokovo kožo. Ker se dojenčki načeloma še ne umažejo pretirano, v večini primerov ni potrebno posebno drgnjenje, ki bi trajalo dlje časa. Kopanje dojenčka naj torej ne bo predolgo. Poleg tega pa pazite, kakšna mila pri tem uporabljajte. Izogibajte se milom, ki vsebujejo razne sintetične dišave, parabene ipd. Običajno je najbolj varno slediti pravilu, da manj sestavin pomeni tudi manj nevarnosti, da bi prišlo do težav.

Otroški puder

Kaj bi bilo lahko narobe z otroškim pudrom, ko pa vendar že njegovo ime jasno kaže, komu naj bi bil v osnovi namenjen? Določene sestavine v otroških pudrih so lahko zelo problematične za zdravje – ne le ko gre za dojenčke, ampak tudi za zdravje odraslih. Ena takšnih je na primer lahko smukec, ki naj bi, sodeč po določenih raziskavah, povečeval celo tveganje za razvoj različnih oblik raka. Poleg tega pa obstaja nevarnost, da otroci vdihnejo drobne delce, kar lahko privede do težav z dihali. Dermatologi in pediatri svetujejo, da se je uporabi otroškega pudra, na primer za nego pleničnih izpuščajev, bolje izogniti.

Izdelki za pripravo peneče kopeli

Tudi če so izdelki, namenjeni za penečo kopel, v osnovi predvideni za otroke oziroma dojenčke, večinoma velja, da se jim je bolje izogniti. Mehurčki so sicer lahko zelo zabavni, vendar obstaja pri penečih kopelih vedno nevarnost, da pretirano izsušijo otrokovo kožo, saj lahko z nje odstranijo prevelik del zaščitne plasti maščob. Posledica so seveda izpuščaji, srbečica ipd. Pri umivanju dojenčkov bodite čim bolj varčni z mili in drugimi čistilnimi izdelki. Načeloma zadostuje že voda v kombinaciji z zelo majhno količino čistilne kozmetike.


Kreme za zaščito pred soncem s kemičnim filtrom

Če želite zmanjšati absorpcijo potencialno škodljivih kemikalij skozi dojenčkovo kožo, se je pametneje izogniti kremam za sončenje s kemičnim filtrom. Bolje je izbrati kreme, ki delujejo kot fizična pregrada – kar pomeni, da neposredno odbijajo UV-sevanje. Poleg tega pa ni priporočljiva niti uporaba losjonov za zaščito pred soncem v razpršilu – otroci v tem primeru zlahka vdihnejo določene sestavine, kar ima lahko negativen vpliv na pljuča.  Seveda pa pri dojenčkih ni smiselno pretiravati z nobeno kremo oziroma z izdelkom za zaščito pred soncem. Precej pomembneje je, da pri dojenčkih, posebej tistih zelo majhnih, poskrbite, da ne bodo predolgo izpostavljeni sončnemu sevanju.

Previdno tudi pri izbiri detergentov za perilo

Ko gre za dojenčkovo kožo, morate misliti zares na vse. Tako ni dovolj, da se zgolj izognete potencialno problematični kozmetiki. Izjemno pomembno je na primer tudi to, kakšen detergent za pranje perila uporabljate. Tudi mnogi izdelki, ki jih oglašujejo kot povsem naravne in primerne tudi za občutljivo kožo, lahko namreč vsebujejo problematične sestavine – barvila, dišave ipd. Pred nakupom tako vedno preverite seznam sestavin, ki jih vsebuje detergent. Verjetno pa že veste, da se je pri pranju oblačil za dojenčka bolje izogniti uporabi mehčalcev.

VEČ VSEBIN: