Vsaj en od stotih dojenčkov ima na koži kožno znamenje, ki se kaže obarvanje na koži ali izboklina. Znamenje je lahko na koži že po rojstvu, lahko pa se pojavi čez nekaj tednov. Znamenja so lahko trajna ali začasna. So ta znamenja nevarna? Katera poznamo in kaj je zanje značilno?


Kožna znamenja pri dojenčku

Znamenje (nevus) je posledica nabiranja pigmentnih celic v povrhnjici kože ali nepravilnega razraščanja kapilar v usnjici. Eno najpogostejših znamenj pri dojenčku je ognjeno znamenje. Gre za rdečkaste ali rožnate lise v ravni kože. Najpogosteje se pojavijo na korenu nosa, zgornji veki, čelu in na zadnji strani vrata – v tem primeru jim rečemo štorkljino znamenje. Ognjeno znamenje ni nevarno in ne zahteva zdravljenja. Če se znamenje nahaja v sredinskem delu obraza, bo najverjetneje zbledelo. Če leži pri strani obraza, pa je večja verjetnost, da se bo trajno obdržalo.

Jagodasto znamenje ali hemangiom se pojavi v prvih tednih po rojstvu ter izgine do sedmega leta starosti. Povzroči ga razraščanje drobnih in nezrelih krvnih žil v koži. Po obliki spominja na jagodo in se pogosteje pojavi pri nedonošenčkih in deklicah, sicer pa pri enem od 20 dojenčkov. Lahko se ga odstrani z zmrzovanjem.

Mongolska modra pega je podobna modrici. Gre za znamenje modro-črne barve v ravni kože, ki je posledica zbiranja pigmentnih celic v globini kože. Pojavi se že ob rojstvu, in sicer na spodnjem delu hrbta, stegnih ali zadnjici. Najpogosteje jo imajo azijski in črnski dojenčki, a se lahko pojavi tudi pri belcih. Postopoma zbledi.


Madež portskega vina je znamenje v ravni kože, ki je škrlatne ali rdeče barve ter nepravilne oblike. Največkrat ga opazimo na obrazu, vratu ali lasišču. Je posledica nepravilnega razraščanja kapilar.  Otrok ga ima že ob rojstvu, znamenje pa je trajno. Znamenje lahko varno odstranimo z laserjem, poseg pa je 80-odstotno uspešen. Včasih je to znamenje povezano s prirojenim sturge-webrovim sindromom, za katerega je značilna tudi epilepsija.

Eritrem ali rdečkasto obarvana koža ni pravo »kožno znamenje«, temveč simptom virusne okužbe ali znak, da je otrok preobčutljiv na zdravilo. Pogosto ga spremljata vročina in slabo počutje. V prvih dneh po rojstvu polovico donošenih otrok prizadene toksični eritrem, za katerega so poleg rdečine značilne tudi manjše izbokline. Je nenevaren. Multiformni eritrem je posledica bakterijske ali virusne okužbe in je sestavljen iz rdečine, mehurčkov in izboklin.

VEČ VSEBIN: