Otroci se prav zares učijo na vsakem koraku in včasih ni lepšega, kot če se jim pridružimo in skupaj odkrivamo svet, tudi če je to domača kuhinja. Dokazano je, da se najhitreje in najlažje učimo, če se ob tem zabavamo in smejimo, obenem pa si tako tudi dolgoročno največ zapomnimo.


otroci v kuhinji

Ste vedeli, da imate v svojem domu verjetno prav vse, kar potrebujete za zabavne in poučne znanstvene poizkuse? V nadaljevanju vam bomo predstavili le tri od mnogih enostavnih in zabavnih idej ter vam razložili, česa se ob tem lahko naučijo otroci. No, tako otroci kot starši.

Oblaki in mavrični dež

Tale poizkus je odlično izhodišče, da pobližje spoznamo kopaste oblake, kako se polnijo in zakaj začne deževati ter kdaj nastajajo mavrice. Potrebovali boste velik kozarec za vlaganje ali vazo, lahko pa tudi odrežete vrat široki prozorni plastenki. Poleg tega si pripravite še peno za britje, kapalke in obarvano vodo – to lahko pripravite z prehranskimi barvili ali pa enostavno zmešate malo tempera barve z vodo.

Delovno površino prekrijte z močno vpojnimi papirnatimi brisačami, kozarec za vlaganje napolnite do 2/3 z vodo ter jo radodarno prekrijte s peno za britje. Ta postane vaš kopasti oblak, iz katerega se bo vsul mavrični dež. Sedaj pa pride na vrsto del, ki ga otroci obožujejo, zato jim le prepustite delo. S kapalko naj dodajo obarvano vodo na oblak in opazujejo, kako se prebije skozenj in se spusti v vodo pod njim.


Skrivnostni vodni stolp

Potrebovali boste velik plitev krožnik, svečo in velik kozarec. Do roba napolnite krožnik z vodo in postavite vanj svečo. Zaradi stabilnosti je priporočljivo, da izberete malo širšo svečo. Svečo prižgite, potem pa čeznjo poveznite kozarec. Po nekaj sekundah bo sveča ugasnila, potem pa boste opazili, da se bo gladina vode v kozarcu začela dvigati.

Skrivnost tega poizkusa se skriva v temperaturi plinov. Ko sveča gori, se zrak okoli nje segreva ter širi. Ko svečo prekrijemo s kozarcem, se vroč zrak ujame vanj in ga počasi napolni ter izpodrine hladen zrak, ta pa se izloči ob spodnjem robu kozarca. Ko sveča porabi kisik v kozarcu, se ugasne, posledično pa se plini v kozarcu začnejo ohlajati in stiskati, zaradi česar potegne vodo po kozarcu navzgor.

Solni vulkani

Potrebovali boste prozoren steklen kozarec (kozarec za vlaganje iz prvega poizkusa bo kar pravi), rastlinsko olje, sol in vodo. V  kozarec nalijte približno 7 cm vode in dodajte pol decilitra olja. Ko se tekočina umiri, počasi nanjo potresajte sol ter štejte do pet. Kaj se zgodi?

Olje plava na vodi, ker je kapljica olja lažja od kapljice vode oziroma ker je voda gostejša od olja. Sol pa je težja oziroma gostejša od vode in ko jo potresete po olju, se potopi na dno zmesi, s seboj pa nese tudi malo olja. V vodi se sol prične raztapljati in v tem procesu spušča olje, ki se dvigne nazaj nad vodo.


S podobnimi kuhinjskimi eksperimenti tako lahko raziskujemo osnovne fizične in kemijske zakonitosti, obenem pa so zabavni, enostavni in prav nič dragi, pa še veliko se naučimo!

VEČ VSEBIN: