Sodite med velike ljubitelje kave? Vsi vemo, da prekomerne količine kofeina niso najboljše za naše zdravje, vendar mnogi kljub temu težko omejijo to navado ali se ji celo povsem odpovejo. Seveda pa pitje kave ni edina pot, po kateri pride kofein v vaše telo. Pogosto se kofein nahaja tudi v določeni hrani, predvsem v slaščicah – tako lahko pride do dodatnega vnosa, ne da bi se tega sploh dobro zavedali. Poleg mnogih drugih negativnih učinkov kofeina na naše zdravje naj bi ta negativno vpliva tudi na zanositev. Če v kratkem načrtujete zanositev, bi morali biti torej še posebej pozorni na to, koliko kofeina zares vnašate v svoje telo …


kava in zanositev - Lahko kofein vpliva na vašo plodnost?

Kofein in ženska plodnost

Pri ženskah naj bi kofein negativno vplival predvsem na mišice jajcevodov. Prav v jajcevodih pa se združita moška in ženska spolna celica, torej jajčece in semenčica. Jajcevodi naj bi nato potisnili oplojeno jajčece proti maternici. Če je torej delovanje mišic v steni jajcevodov moteno, lahko pride do zapletov, povezanih z ugnezditvijo jajčeca. Sodeč po izsledkih nekaterih raziskav, naj bi uživanje prekomernih količin kofeina zmanjšalo možnosti za zanositev oziroma nosečnost za skoraj 30 odstotkov. Poleg tega ima lahko kofein negativen vpliv tudi na dozorevanje jajčec. Seveda pa je lahko problematično tudi uživanje kofeinskih napitkov in živil, ki vsebujejo kofein, med samo nosečnostjo. Največja nevarnost je v tem primeru povečano tveganje za spontani splav.

Kaj pa vpliv na moške?

Kofein pa naj ne bi imel samo negativnih učinkov na žensko plodnost, ampak tudi na moško. Raziskave so sicer tu manj enotne. Medtem ko ugotovitve določenih nakazujejo, da kofein nima bistvenega vpliva na število spermijev, spet druge kažejo drugačno sliko. Pri moških naj bi bil torej potencialni vpliv kofeina na zmanjšanje plodnosti v povprečju manj problematičen kot pri ženskah, vendar se tudi v tem primeru priporoča zmernost. To velja še posebej, kadar si par že dlje časa neuspešno prizadeva za zanositev ali če morda že poskuša s postopkom umetne oploditve.

Izsledki raziskav imajo nekaj omejitev

Za konec je treba opozoriti še, da sicer ni povsem nedvoumno dokazane vzročno-posledične povezave med kofeinom in zmanjšano možnostjo za zanositev. Vendar pa je korelacija dovolj visoka, predvsem pri ženskah, da mnogi strokovnjaki menijo, da je to vsekakor dejavnik, ki ga je smiselno upoštevati. Ker ima pretiravanje s kofeinom tudi nasploh negativen vpliv na vaše zdravje, je čas, ko poskušate zanositi, idealna priložnost, da se poskušate obenem znebiti tudi te ne ravno najboljše navade. Seveda pa lahko odvajanje od kofeina poteka postopoma. Če ste doslej popili veliko kave ali drugih kofeinskih napitkov, lahko nenadna ukinitev povzroči precej neprijetnih simptomov. Tako je bolje, da se odločite za počasno opuščanje, na katerega se bo vaše telo odzvalo manj intenzivno.


VEČ VSEBIN: