Laringitis je vnetje glasilk, ki je pri veliki večini povzročeno z virusi. Larings (grlo) je predel zgornjih dihal, v katerem se nahajajo glasilke. Za laringitisom najpogosteje zbolevajo predšolski otroci, med 2. in 5. letom starosti. Znake te bolezni pojasni dr. med. Vesna P. Vodušek iz alergološke in pediatrične ordinacije v Ljubljani: »Hripavost, otrok lahko ostane povsem brez glasu, prisoten je suh, lajajoč kašelj, pri hudi obliki oteženo dihanje (predvsem vdih) z ugrezanjem nadključničnih jam in med rebrnih prostorov.


Laringitis

Kakšni so simptomi laringitisa?

Prvi znaki bolezni pri otroku so ponavadi povišana telesna temperatura, lahko tudi izcedek iz nosu.« Pojasni še, da zdravil v obliki sirupov ali tablet pri kašlju zaradi laringitisa ni. »Otroka dvignemo iz posteljice, mu dvignemo vzglavje, naredimo vlažne inhalacije in mu ponudimo topel čaj.

Zelo pomembno je, da tudi kadar otrok težje diha ne pokažemo, da smo zaskrbljeni (panični znaki), saj bo naš strah začutil tudi otrok in se mu bo stanje poslabšalo.« In kdaj je primeren čas, da otroka peljemo k zdravniku? Voduškova odgovarja: »Kadar težko diha tudi v mirovanju. Že pri prvih znakih laringitisa svetujemo, da se po telefonu posvetujejo z izbranim pediatrom otroka, še zlasti, če se je hripavost, suh kašelj in težje dihanje pojavilo prvič.«

Laringitis

Potek zdravljenja

Sogovornica razloži, da zdravljenje z virusi povzročenega laringitisa zahteva podporno terapijo, saj vzročnega zdravljenja ni. Otroku s povišano temperaturo preko 38,5°C damo zdravilo za zbijanje temperature. V primeru hripavosti naj bi se čim manj obremenjevale glasilke: otrok naj čim manj joka, večji čim manj govori.


Ponudimo veliko tekočine (ne pretople in ne premrzle), redno čistimo nos in poostrimo higienski režim. Redno izvajamo vlažne inhalacije. Ko pade temperatura in se kašelj spremeni iz suhega v vlažnega je to znak, da bo kmalu zdrav. Bolezen ponavadi mine v sedmih do desetih dneh.

Pregled grla za laringitis

»Navodila glede preprečevanja nalezljivega laringitisa so enaka kot pri vseh drugih infektih. Svetujemo (kolikor je možno) varovanje pred infekti. Za otroke do 3. leta starosti priporočamo individualno varstvo, hkrati pa svetujemo čim bolj zdrav način življenja: veliko gibanja na svežem zraku (kar ne vključuje sprehodov po trgovinah), zdrava prehrana, dovolj tekočine, redno umivanje rok in obraza (predvsem nosu), dovolj spanja.

Laringitis ali angina?

Razlike vsekakor obstajajo. Pri angini gre za vnetje mandeljnov, ki se nahajajo v žrelu. Znaki bolezni so povišana telesna temperatura in hude bolečine pri požiranju, ob odsotnosti kašlja in izcedka iz nosu. Za angino pogosteje zbolevajo šolski otroci in je po večini povzročena z bakterijami, ki jih dokažemo z brisom žrela. Diagnoza laringitisa ali angine se lahko postavi že ob pogovoru z zdravnikom, zato se ob težavah priporoča telefonski pogovor starša z zdravnikom.

Laringitis ali astma?

Otrok in astma

Podobnost z astmo je piskanje v dihalih. Ločimo ju predvsem po tem, da je pri laringitisu zaradi oteklih glasilk otežen prihod zraka v dihala in posledično moten vdih; pri astmi pa je zaradi zožitve bronhijev otežen izhod zraka skozi bronhije in zato otrok piska med izdihom.


VEČ VSEBIN: