V poplavi plastičnih, svetlikajočih se, glasnih in »potrošnih« otroških igrač, ki nas danes vabijo s polic trgovin, se mnogi starši zopet vračajo k precej manj kričeči alternativi: k preprostim lesenim igračam, za katere smo že skoraj mislili, da so ostale pozabljene v preteklosti. Kaj je razlog, da vse več staršev svojim otrokom raje kupuje lesene igrače, čeprav so te na prvi pogled manj vabljive? Preverite v nadaljevanju – morda tako dobite tudi idejo za malce drugačno praznično darilo …


Lesene igrače

Lesene igrače spodbujajo kreativnost

Morda se vam zdi, da boste svojega otroka prikrajšali za pomembna doživetja, če mu ne boste vseskozi kupovali najnovejših igrač. Vendar pa ste verjetno tudi sami opazili, da se otroci teh igrač pogosto zelo hitro naveličajo, čeprav so sprva nad njimi povsem navdušeni. Pri mnogih lesenih igračah je zgodba precej drugačna. Pogosto so izdelane zelo premišljeno, tako da postopoma pritegnejo otrokovo pozornost in jih nato povsem očarajo. Na dolgi rok bodo takšne igrače otrokom precej bolj koristile, saj spodbujajo njihovo kreativnost. Večinoma niso omejene na eno samo možnost uporabe, zato njihova aktualnost ni tako kratkega daha kot pri mnogih sodobnih igračah. Otroci namreč potrebujejo stalne izzive, saj se lahko le tako zares učijo in napredujejo.

»Življenjska doba« lesenih igrač je precej daljša

Verjetno ste opazili še eno pogosto značilnost najsodobnejših igrač. Tudi če so zelo drage, se pogosto zelo hitro pokvarijo in poškodujejo – včasih celo prej, preden otrok izgubi zanimanje zanje. Cilj izdelovalcev plastičnih igrač in drugih igrač iz manj kakovostnih materialov pravzaprav niti ni ustvarjanje kakovosti, ki traja, saj bi bilo to v nasprotju s spodbujanjem nenehne mrzlične potrošnje. Po drugi strani pa so lesene igrače investicija, ki se bo skoraj zagotovo »povrnila«. Otrok jih bo lahko uporabljal še vrsto let, kasneje pa jih boste lahko uporabili tudi za dekoracijo svojih domov, vsaj nekatere.

Estetsko domišljena izdelava

Ostali smo pri dekoraciji. V primerjavi s številnimi plastičnimi igračami, ki bi jih bilo mogoče brez posebnih težav pospraviti v kategorijo kiča, so lesene igrače večinoma precej bolj prijetne tudi z estetskega vidika. Opazno je, da je bilo v njihovo izdelavo vloženega več truda. Že sam občutek na otip je pri lesenih igračah nekaj čisto posebnega, saj gre za naraven, topel material, ki ima obenem tudi čisto poseben vonj. Po drugi strani pa plastične igrače skorajda pretirano stimulirajo naše čute – in to ne v pozitivnem smislu. Seveda otroci potrebujejo več barv in razigranosti, tudi ko gre za igrače, kar pa še ne pomeni popolnega bombardiranja čutil z različnimi dražljaji. Rezultat bo v tem primeru kvečjemu nemiren otrok, ki bo stalno iskal nove dražljaje in se začel zelo hitro dolgočasiti, če jih ne bo našel.


Lesene igrače so bolj prijazne do okolja

Verjetno sicer to ni kriterij, ki bi ga imeli starši večinoma v mislih, ko primerjajo igrače, vendar je dejstvo, da lahko s tem, ko daste prednost lesenim igračam pred plastičnimi, naredite tudi nekaj dobrega za okolje. Vse to seveda še ne pomeni, da morajo biti vse igrače, ki jih odslej kupite otroku, izključno lesene. Vsekakor pa velja razmisliti o tem, da bi vsaj del »običajnih igrač«, ki jih kupujete svojemu otroku, nadomestili z lesenimi. Morda otrok sprva nad njimi ne bo ravno najbolj navdušen, a tu nastopi vaše delo. Če boste znali otroku približati lesene igrače, čeprav se zdijo te na prvi pogled manj privlačne, jih bo postopoma zagotovo vzljubil, kar bo imelo zagotovo tudi pozitivne učinke na otrokov razvoj.

VEČ VSEBIN: