Ločitev staršev ni zelo stresna in naporna le za partnerja, ampak imajo pogosto tudi otroci veliko težav, da se privadijo na nove razmere. Predvsem od staršev je odvisno, kako se bo otrok spopadel z ločitvijo. Starša, ki vidita v otroku bojno polje za medsebojna obračunavanja, lahko povzročita ogromno škode in dolgotrajnih travm. Tako je pomembno, da se uprete morebitni skušnjavi.


Namesto da v otroku vzbujate dodatne občutke zmede in strahu, raje poskrbite, da bo pri vas vedno našel uteho. Tako bo spopadanje z ločitvijo zanjo ali zanj precej manj stresno. Kaj so torej glavna »pravila«, ki jih morate upoštevati, če pride do ločitve v družinah z otroki?

Ločitev staršev - kako pomagati otroku

Jasno izrazite, da je otrok ljubljen, ne glede na vse

Pomembno je, da otroku tako poveste kot pokažete, da je ljubljen, ne glede na to, kaj se dogaja med vami in nekdanjim partnerjem. Poudarite, da vajina ločitev ni nekaj, za kar bi bil otrok kakor koli odgovoren, in da bo ostal vaš odnos do otroka nespremenjen. Se večkrat dogaja, da vaš nekdanji partner pusti otroka na cedilu? V tem primeru je lahko situacija za otroka še posebej težka, zato je pomembno, da otroku dopoveste, da to, kar se dogaja, ni njena oziroma njegova krivda. Iskreno priznajte, da tudi odrasli pogosto delamo napake, s katerimi velikokrat prizadenemo prav tiste, ki jih imamo najraje.

Ko gre za ločitev staršev, ne poskušajte za vsako ceno olepšati situacije

Dopustite otroku, da izrazi vsa svoja čustva, povezana z ločitvijo. Starši, ki si prizadevajo, da bi ločitev čim hitreje pometli pod preprogo, naredijo s tem otroku medvedjo uslugo. Ne opravičujte se za morebitne napake drugega starša, prav tako pa svojega nekdanjega partnerja ne poskušajte braniti za vsako ceno, ampak otroka enostavno poslušajte. Spopadanje z neprijetnimi platmi življenja je nekaj, česar se bo moral otrok prej ali slej naučiti, pri tem pa je vaša naloga predvsem to, da mu stojite ob strani in ga po potrebi nežno usmerite. Vzpostavljanje zdravega odnosa do izražanja negativnih čustev bo imelo zagotovo blagodejne učinke na otrokovo poznejše življenje.


Ne bodite pretirano strogi glede urnika obiskov

Seveda otroci potrebujejo veliko stabilnosti in konsistentnosti, zato ni dobro, če otrok skorajda nikoli ne ve, kje bo spal tisto noč. Okvirni urnik obiskov oziroma bivanja s posameznim staršem je tako izjemno pomemben, vendar pa morate kljub temu dopustiti nekaj prostora za manjše spremembe v zadnjem hipu. Za to pa je seveda nujna dobra komunikacija med obema staršema in pripravljenost, da občasno prilagodita svoje prvotne načrte, kadar bi bilo to zaradi določenih okoliščin smiselno.

Z nekdanjim partnerjem se nikoli ne prepirajte pred otrokom

To je pravilo, pri katerem si nikakor ne smete privoščiti izjem oziroma zdrsov. Raziskave namreč kažejo, da je pustila ločitev staršev najbolj negativen vpliv na tistih otrocih, katerih starši so se po ločitvi pogosto prepirali pred njimi, naj bo to zaradi obiskov, financ ali povsem tretjega razloga. Nihče seveda ne pravi, da morata biti z nekdanjim partnerjem najboljša prijatelja. Vendar pa prihranita morebitne medsebojne spore, ki jih še nista razčistila, za čas, ko otroka ne bo poleg. Dobrobit otroka naj bo vedno na prvem mestu, ne glede na to, kako jezni ali razočarani ste v določenem trenutku.

Od otroka se vedno poslovite z nasmehom

Kadar se poslavljate od otroka, ki bo nekaj časa preživel z drugim staršem, poskrbite, da bo vaš odnos čim bolj sproščen in da ne boste dajali vtisa trpljenja. Pomembno je, da otrok začuti, da ste veseli, ker preživlja čas tudi z drugim staršem. Najhuje, kar lahko v takih situacijah naredite, je, da v otroku vzbudite občutek krivde. Tako bo vedno razpet med oba starša in nikoli povsem sproščen. Otroku dajte jasno vedeti, da mu/ji ni treba skrbeti za vas in da se vaše življenje ne bo povsem ustavilo, ko je/ga ne bo ob vas. Ne pozabite, da otrok ni tisti, ki je odgovoren za počutje svojih staršev. Otroka zato nikoli ne poskušajte čustveno izsiljevati, saj lahko to na koncu prinese ogromno trpljenja vsem vpleteni, seveda pa predvsem otroku.

VEČ VSEBIN: