Ne samo, da je med nosečnostjo lubenice varno jesti, celo priporočljivo je. Še prej pa je o njih potrebno razbiti nekaj lažnih prepričanj.


Lubenice med nosečnostjo

Lubenice ne povzročajo nosečniškega diabetesa. Ta se razvije, ko telo ne more proizvajati dovolj insulina za nadziranje nivojev krvnega sladkorja. Zato nosečnice ne bi smele uživati hrano z veliko sladkorja. A lubenice so varne tudi za diabetike in ne povečujejo tveganje za nosečniški diabetes, čeprav imajo visok glikemični indeks (76). Krvni sladkor bi ogrozili, če bi pojedli 10 skodelic lubenice, ne pa eno ali dve, kot je priporočljivo. Lubenice imajo tudi veliko antioksidanta likopena, ki preprečuje komplikacije, povezane z diabetesom. Vsebujejo skratka sladkor, vendar ta nima drastičnega učinka na nivo glukoze.

Hladi in pomaga pri zaprtosti

Zaradi lubenice se vsekakor ne zredimo. Vsebuje 92 odstotkov vode in 7,55 odstotkov ogljikovih hidratov. Nima maščob in holesterola, je bogat vir karotenoidov in flavonoidov. Dve skodelici lubenice imata okoli 80 kalorij.

Lubenica hladi, kar je za nosečnice dobro, ki imajo že tako malo povišano temperaturo. Zaradi zvišane temperature lahko pride do različnih težav pri zarodku, zato se je z njo varno ohladiti, hkrati pa dobimo tudi veliko tekočine. Ne jejte pa je, če imate vročino, prehlad ali ste nekje, kjer je hladno.


Lubenica ne povzroča driske. Med nosečnostjo telo proizvaja hormon relaksin, ki sprošča mehke mišice, med drugim mišice prebavnega trakta in tako prihaja do težav s prebavo. Pogosto je to zaprtost in pri tem lubenica pomaga, ker ima veliko vlaknin in vode. Zaradi relaksina med nosečnostjo peče tudi zgaga. Tudi pri njej lahko pomaga lubenica.

Lubenice ob jutranji slabosti?

Lubenica iz telesa ne odplakne hranila, prav nasprotno, ker ima veliko vode, skozi ledvica odplakuje strupe. Ima veliko vlaknin, mineralov in vitaminov.

Lubenica ima še cel kup drugih pozitivnih lastnosti. Pomaga pri jutranji slabosti. Preprečuje dehidracijo. Če ne pijemo dovolj, lahko pride do oligohidramnije (zmanjšana količina amnijske tekočine), kar resno ogroža otrokov razvoj. Zaradi vsebnosti likopena preprečuje tudi preeklampsijo. Sprošča bolečine v mišicah, ker vsebuje kalij, in preprečuje vročinske izpuščaje. Zmanjšuje vnetja urinalnega trakta (zaradi visoke vsebnosti vode splakuje bakterije, vsebuje aminokisline, kot sta citrulin in arginin, ki povečujeta nastajanje sečnine v jetrih) in pomaga pri otekanju rok in nog, ker vsebuje L-citrulin, aminokislino, ki korigira krvni obtok.

VEČ VSEBIN: