Včasih je luna ob vzhodu ali zahodu videti večja in izrazitejša. To pa je le iluzija človeškega uma. Zakaj do tega pride in kakšne optične iluzije se poslužuje ta simpatična krogla na nebu?


luna

Optične iluzije so sestavni del našega življenja in nekatere so bolj očitne od drugih. To, da je luna na obzorju večja, ne drži in je izključno psihološkega izvora. V bistvu je za malenkost manjša kot na zenitu, ker je takrat nekaj tisoč kilometrov dlje od našega gledišča. Enostavni poizkusi vas bodo prepričali: papirnato sponko oblikujte v obliko klešč in z iztegnjenimi rokami »pomerite« luno, ko bo potovala po nebu ali pa primerjajte velikost s podobnim predmetom ob vzhodu in ko je višje na nebu. Velika večina ljudi je še vedno prepričanih, da je luna na obzorju vsaj dvakrat večja.

Ta pojav je poznan že tisoče let, od 17. stoletja naprej pa velja za psihološki fenomen. Skozi leta so se razvile razne teorije, ki so poskušale razložiti ta pojav, med drugim tudi prepričanje, da je velikost lune odvisna od kota gledanja v nebo, ali pa od svetlobe lune med potjo čez nebo. Nič od tega seveda ne drži. Ta optični trik je namreč odvisen od »ospredja«, pokrajine. Poskusite gledati luno skozi tulec ali pa z listom papirja zakrijte pokrajino  – iluzija izgine!  Podzavestno  torej razumemo, da je luna na obzorju večja kot po nekaj urah, ko je nad nami. Naši možgani delujejo primerjalno: primerjamo velikost nekega predmeta s stvarmi okoli njega. Če so okoli tega predmeta velike stvari, je videti majhen in obratno. Luna je nad nami v primerjavi z nebom majhna, na obzorju pa v  primerjavi s hišami, drevesi, avtomobili in podobnim večja. Najbolj očitno je takoj po vzhodu, saj je lunin premer večji kot razdalja do obzorja. K temu prištejmo še opazovalčevo perspektivo in učinek je popoln!

Če vas bo kdaj zamikalo, da ovekovečite kak lep lunin vzhod imejte v mislih, da fotoaparat deluje drugače kot naš um in luna na sliki ne bo tolikšna kot ste jo videli.


Torej, luna je vedno enako velika in enako oddaljena od Zemlje, ko potuje čez nebo. Vse drugo je plod našega uma.

 

VEČ VSEBIN: