Poznano je, da se v času polne Lune pogosteje dogajajo prometne nesreče in se znatno poveča število kriminalnih dejanj, vendar pa ne smemo zanemariti dejstva, da Lunine mene vplivajo tudi na človekovo lepoto in zdravje. V čem je skrivnost njenih vplivov?


Napovedi in predvidevanja, da bodo sprehodi astronavtov po Luni izničili njeno romantičnost in mističnost, so se samo delno uresničili. V današnjem času je ta spremljevalec Zemlje ponovno v središču pozornosti. Kult Meseca je v razcvetu, njegovo delovanje proučujejo tako astrologi in ezoteriki, kot tudi različni znanstveniki.
V vsaki od svojih štirih men deluje Luna na ljudi različno:

luna

Prazna luna

Obdobje najmočnejšega vpliva Lune na ljudi, živali in rastline. Njena moč čiščenja strupov in škodljivih snovi iz telesa je v tem času najbolj učinkovita. Na dan prazne Lune hitro ozdravimo, če nas mučijo zdravstvene težave, ali pa se znebimo neprijetnih navad.

Prvi krajec

Čas, v katerem pospešeno deluje vse, kar vnašamo v telo, hrana je bolj hranljiva, zdravila so učinkovitejša.


Polna luna

Obdobje, v katerem rastline pridobivajo v rasti, celjenje ran je upočasnjeno, lahko se pojavljajo razne krvavitve, ljudje postajajo nemirni, nastajajo svetovne krize.

Zadnji krajec

Čas za čiščenje telesa in duše, predvsem primeren za začetek diete, saj ima vnos hrane manjši učinek in zato izgleda, kot bi bila manj kalorična. Tudi posli gredo lažje od rok.

Ljudje že od nekdaj verjamejo v čudežno moč Luninih men, kar je do nedavnega veljalo za vraževerje. Danes tudi znanost priznava te spremembe, tako ameriška biologinja Winifred B. Cutler pravi:”Mesec vpliva na Zemljo in njene prebivalce z elektromagnetskimi valovi, ki jih pošilja ali vzdržuje. Kolikor je močnejši njegov sij, so tudi valovi močnejši in bolj zgoščeni, tako se tudi poveča vpliv na ljudi. V času polnega sija povzročajo na Zemlji pravo zmedo.”

Poznano je, da so v času polne Lune pogostejše prometne nesreče, naravne katastrofe ali se zgodijo najokrutnejši zločini. Zgodovinarji dokazujejo, da je v času polne Lune Brut ubil Cezarja in Jack Razparač opravljal svoj krvavi posel, pa tudi John Lennon je bil umorjen, ko je bil Mesec najmočnejši. Beležijo tudi številne samomore. Psihologinja iz Dunaja, Alexandra Kostrba, specialistka za alkoholizem in druge odvisnosti, navaja: “Polna luna povzroča močnejšo občutljivost. Nekatere žene in vremensko občutljivi ljudje se nepričakovano vznemirijo, ozdravljeni alkoholiki pa ponovno doživljajo blažje abstinenčne krize.” V času polne Lune nekaterim ljudem otekajo okončine in obraz, saj je telo sestavljeno iz 70% vode in Mesec povzroči zastajanje vode v telesu.


Luna in spolno življenje

Hormonalni in seksualni ciklusi v človeku se odvijajo skladno z Mesečevimi menami, meni biologinja Cuther, saj z Lunino rastjo narašča tudi spolno poželenje, ker se poveča delovanje seksualnih hormonov.
Statistika dokazuje, da se vsak peti otrok rodi v času polne Lune. Ginekolog Ralph Spernol iz Celovca pravi.” Neizpodbitno smo ugotovili, da Mesec vpliva na plodnost in to spoznanje uporabljam pri posegu umetne oploditve, saj v času Mesečeve rasti žena lažje zanosi.” Mesečev ciklus traja 28 dni, kolikor je tudi ženski mesečni ciklus. Kako Mesec vpliva na plodnost, pokaže primer filipinskega plemena, v katerem imajo še dandanes vse ženske menstruacijo istočasno. V sodobni civilizaciji je ta naravni ritem porušen, kljub temu pa je Lunin vpliv za spolno življenje še vedno dovolj močan.

Mesečina se prodaja

Magična moč Meseca se je dotaknila tudi biznisa in spretni poslovneži reklamirajo letni dopust v luninih menah kot glavno atrakcijo. Oglejmo si nekaj primerov oglaševanja: “Dopust lahko preživite na škotskem posestvu Findhorn, kjer Zemljin spremljevalec najmočneje deluje” ali pa “Odločite se za seminarje v Novi Angliji, ob jezeru v Toscani ali ob ameriški zahodni obali, saj se na takšnih srečanjih udeleženci ravnajo po določenih Luninih pravilih”. Dunajska strokovnjakinja za gospodarstvo ponuja ženskam nočne plese na mesečini v dnevih polne ali prazne Lune, ker naj bi ti plesi krepili samozavest.

Delovanje Meseca se izkorišča tudi na drugih področjih. V številnih zahodnoevropskih mestih obstaja kar nekaj ezoteričnih frizerskih salonov (v Parizu jih je preko petdeset), ki so v noči polne Lune odprti do jutra in se reklamirajo: “Težave z lasmi boste odpravili, če se frizer ravna po luninih menah. Ko Mesec raste, tudi lasje hitreje rastejo in frizura hitro izgubi svojo obliko. Zato za oblikovanje vaše pričeske ni boljšega trenutka, kot je noč polne Lune.”
O delovanje Meseca so napisane tone knjig, največjo uspešnico z naslovom “V pravem trenutku” pa je napisala Johanna Pungers, ki je na nemško govorečem področju knjigo prodala v 160.000 izvodih. Knjiga je polna nasvetov, kako in kdaj premagujemo določene težave, kadar je Luna v posameznih (največ tri dni) astroloških znamenjih.

Čuvaj zdravja in lepote

Mesec pomembno vpliva na prehranjevanje, saj v času njegove rasti mnogo bolj uživamo v hrani, pa se ne redimo. Če temu spoznanju dodamo še astrološka znamenja, dobimo naslednjo sliko:


V dneh, ko je Luna v Raku, Škorpijonu ali Ribah, ne jejte hrane, ki je bogata z ogljikovimi hidrati, v dneh Lune v Biku, Devici in Kozorogu pa je potrebno omejiti količino soli, saj prav v teh dneh občutimo močno željo po slani in pikantni hrani. Dnevi, ki jih Luna prebije v znamenjih Ovna, Leva in Strelca, so primerni za uživanje sadja, zelenjave in beljakovinske hrane, ker le-ta ugodno vpliva na čutila.
Mesečevi dnevi v Devici so poleg tega primerni za nabiranje zelišč, ki vplivajo na prebavne organe, v dneh Ovna nabiramo zelišča za glavobol, v Biku za bolezni vratu, v Raku zelišča proti bronhitisu, boleznim želodca, jeter in žolča, ob Luni v Strelcu nabiramo zelišča proti težavam z venami, medtem ko so dnevi z Luno v Škorpijonu primerni za nabiranje vseh vrst zdravilnih zelišč. Zdravilna zelišča, ki jih dajemo v lanene ali bombažne vrečice in jih uporabljamo kot blazine, je poleg tega priporočljivo nabirati v dneh, ko Mesec raste.

Mesečeve mene delujejo tudi zdravilno, za to si oglejmo nekaj primerov:
PREBAVNE MOTNJE odpravimo, če vsak dan od polne do prazne Lune med 15. in 19. uro spijemo čimveč čaja iz kopriv, ki smo jih prav tako nabrali v času, ko Mesec pada. Naslednjih 14 dni napravimo premor in ob polni Luni kuro ponovimo.
BRADAVICE odstranimo s česnom. Prepolovimo česnov strok in ga pričvrstimo na bradavico vsako noč v času Luninega manjšanja. V dneh prazne Lune terapijo prekinemo, saj je bradavica tako odstopila od kože, da jo z lahkoto odstranimo.
ZOBOVJE: za puljenje zob ali nameščanje zobne protetike so primerni dnevi dnevi, ko je se Mesec nahaja v Dvojčkih, Vodnarju ali Tehtnici, za čeljustne operacije pa tisti, ko je v Biku.
MIGRENA: V dneh, ko je Luna v Biku, je priporočljivo popiti čimveč čiste vode in se povsem odreči kavi. Ker so napadi migrene najpogostejši v dneh, ko je Luna v Ovnu, kar še najbolj velja za marec, april, september in oktober, je najprimerneje, da se na te dni pripravimo in jih preživimo čimbolj mirno.
MEHUR IN LEDVICA: Potrebna je pozornost v dneh, ko je Luna v Tehtnici, ker tedaj pogosto prihaja do vnetij, zato se v teh dneh izogibajmo sedenja na kamnu, betonu ali v travi. V teh dneh je priporočljivo piti veliko čaja za čiščenje ledvic, in sicer med 15. in 17. uro.
NOSEČNICE naj se v dneh Lune v Škorpijonu izogibajo večjim naporom, ker se največ spontanih splavov dogaja prav v teh dneh.
BOLEČINE V KRIŽU: Masaža v dneh z Luno v znamenju Strelca bo najbolj sprostila mišice, prav tako pa v tem obdobju opustimo daljše sprehode.
VENE: V dneh Vodnarja je odsvetovano pretirano stoječe delo, kakršne koli operacije ven na nogah pa so v teh dne skoraj “prepovedane”.
ALKOHOL, KAVA, NIKOTIN, ZDRAVILA: Karkoli od naštetega uživamo v dneh Lune v Ribah, bo delovalo močnejše kot običajno.
KOŽA: Nega z maskami je najbolj učinkovita v dneh od polne do prazne Lune, v teh dneh pa tudi ni priporočljivo odstranjevanje aken, brazgotin in drugih kožnih nepravilnosti.
LASJE: Za krajšanje las so najprimernejši dnevi z Luno v Levu in Devici, najmanj ugodni pa so tisti v Ribah in Raku. Če imate redke, tanke ali mastne lase, si samo konice pristrizite vsakič, ko je Luna v Levu, urejanje pričeske v Devici pa vam prinaša veliko obstojnost želene oblike. Po friziranju v dnevih, ko je Luna v Ribah, ostanejo lasje dolgo časa frfotavi, po oblikovanju pričeske v dnevih z Luno v Raku pa ostanejo lasje trdi in neukrotljivi.
DLAKE s telesa je priporočljivo odstranjevati med polno in prazno Luno, saj tedaj potrebujejo največ časa za ponovno rast.
NOHTE negujte v dneh z Luno v Kozorogu, saj so v teh dneh najmanj krhki.
MASAŽE so najučinkovitejše v dneh, ko se Mesec zmanjšuje.

Madeže je lažje očistiti

Perilo najlepše operemo v dneh od polne do prazne Lune, ker se madeži in umazanija močneje razkrajajo. Posebno ugodni so taki dnevi tedaj, ko je Luna v Ribah, Raku in Škorpijonu. Če perete perilo v dnevih, ko Mesec raste, boste potrebovali več detergenta. Tudi kemijsko čiščenje je učinkovitejše v dneh, ko se Mesec zmanjšuje, predvsem barve ostanejo bolj sveže in obstojnejše. V dneh z Luno v Kozorogu se je potrebno kemijskemu čiščenje izogibati, saj v teh dneh barve perila obledijo in zgubijo sijaj.

Tudi les in steklo se lepše očisti v dne od polne do prazne Lune, še posebno v dneh Lune v Raku in Škorpijonu. Tedaj je bolje uporabljati blažja čistilna sredstva in agresivnejša prihraniti za dni, ko Mesec raste. Tudi čiščenje in vzdrževanje usnja in obutve bo uspešnejše v dneh padanja Mesečevega sijaja.

VEČ VSEBIN: