Nič čudnega ni, da smo ravno na področju hišnih opravil pozabili na ritme Lune, še posebej tisti, ki živimo v mestih.


luna

Ljudje zahodne civilizacije so pod vplivom reklame postali prepričani, da je najbolje uporabljati stvari s hitrim delovanjem, pa naj bo to čistilni pripomoček, sredstvo za zdravljenje  in podobno. Pri tem pa pozabljajo na številne negativne spremljevalne pojave od povečane porabe električne energije, onesnaževanja okolja do zastrupljanja lastnega organizma.

Na srečo pa se je okrepila zavest, da na tak način ne moremo več dalje, saj nas je do tega pripeljala kratkotrajnost doseženega. Za take ljudi bo vsaka prilagoditev ritmom Lune pravo razodetje, saj hišna opravila v harmoniji z Luno izvajamo z manj napora in so manj neprijetna ter na ta način znižajo že tako ali tako visoko dozo stresa, pod katero se krivi veliko ljudi.

Skoraj vsa hišna opravila – povezana s čiščenjem, odvajanjem in izpiranjem – opravimo lahko bolj uspešno in brez naprezanja v obdobju pojemajoče Lune. Seveda je v obdobje pojemajoče Lune nemogoče premakniti vsa hišna opravila, v rastoči pa nato sedeti križem rok. Toda če se vam posreči postopoma v to Lunino fazo premakniti del teh opravil, boste presenečeni nad spremembami. Pustite, naj govorijo vaše lastne izkušnje.


Pripravili smo nekaj posebnih nasvetov za vsakdanja in gospodinjska opravila. Če je pri kakšnem nasvetu podano posebno zvezdno znamenje, to ne pomeni, da se delo izplača samo na ta dan, ampak pomeni predvsem to, da takrat posebej dobro uspe.

Pranje, pomivanje in čiščenje

čistiloPravi čas za pranje perila je faza pojemajoče Lune, saj bo perila bolj čisto, dodatni vpliv pa imajo dnevi, ko je Luna v Ribah, Raku ali Škorpijonu. Rastoča Luna povzroča močnejše penjenje, trdovratni madeži ostajajo na perilu. Tak ritem – da peremo večji del perila v pojemajoči Luni – omogoča varčevanje pri prašku, prizanaša tkaninam, ki tako dalj časa trajajo, trdovratne madeže odstranimo veliko lažje.

Če po čiščenju oken ostanejo na steklu madeži, črte in megleni predeli, to pomeni, da za čiščenje nismo izbrali pravega dneva. Zato izberimo dan zraka ali toplote in obdobje pojemajoče Lune, pa bo za lep videz in pogled skozi okno zadostovala že čista voda z manjšim dodatkom alkohola. Ostra ali zelo koncentrirana sredstva za čiščenje so odveč. Kdor je že kdaj poizkušal očistiti zakajen ekran računalnika ali televizije, bo zelo cenil ta nasvet. Pri čiščenju umazanih okenskih okvirov so boljši rezultati, če izberemo dan vode. Vredno je počakati.

Medenina: v obdobju pojemajoče Lune kremasto vmešajte malo moke in soli v kis in na debelo nanesite na površino. Po kratkem času sperite z vodo in do suhega zdrgnite s krpo.
Srebro: v obdobju pojemajoče Lune očistite z razredčenim salmiakom na dan zraka in nato spolirajte z malo krede.
Baker: v obdobju pojemajoče Lune zmešajte vroč kis in malo soli in čistite s tem. Na koncu dobro zdrgnite do suhega s krpo.


Če čistimo čevlje v obdobju pojemajoče Lune, usnje ne bo tako občutljivo in vzdržalo bo dlje časa. Seveda ni možno, da bi čistili čevlje samo v pojemajoči Luni, vendar vso trdovratno umazanijo odstranimo takrat najlažje. Zimske škornje, preden jih spomladi pospravimo v omaro, očistimo in dobro namažemo s kremo v pojemajoči Luni. Prva impregnacija na čisto novih čevljih traja celo življenjsko dobo, če smo jo izvedli v času pojemajoče Lune.

Tudi madeži plesnobe, ki nastanejo na zgornjih površinah in kotih prostora, kjer je visoka zračna vlaga, se lažje očistijo v času pojemajoče Lune in rezultati našega dela dalj časa trajajo kot pri rastoči Luni. Mila sredstva, kot je to v malo kisove vode namočena sirkova krtača, bi že lahko zadostovala.

Od zračenja prostorov do nege rastlin

Redno zračenje bivalnih prostorov je nujno in je vselej boljše, kot če sploh ne zračimo. Pravi čas za izdatno zračenje je v dnevih zraka in toplote, samo kratkotrajno na dneve zemlje in vode.

Tudi zračenje ležišč ob pravem času je dobro in koristno opravilo. Postelje bodo sveže dišale in telo bo lažje dihalo. Zračenje je tudi dobro sredstvo proti pršicam, drobnim živalcam, ki se hranijo z odmrlo kožo in lahko povzročajo alergijo. Pravi čas za izdatno zračenje je v obdobju pojemajoče lune v znamenju ognja ali zraka. Pri rastoči Luni zračimo čim krajši čas, ker sicer ostane v posteljnini preveč vlage. Izogibajte se močni sončni svetlobi, ki lahko poškoduje perje. Dalj časa lahko zračimo v vseh mesecih, ki nimajo v imenu črke R.


Poudarjamo, da pod zračenjem ležišča ne mislimo na vsakdanje zračenje, ampak na temeljito zračenje, ko prenesemo samo posteljnino na okensko polico ali balkonsko ograjo.

Pravi čas za pospravljanje poletne in zimske obleke v omare je na dan zraka (ko je Luna v Dvojčkih, Tehtnici ali Vodnarju) pri pojemajoči Luni. Vsa sredstva proti moljem so takrat nepotrebna. Če zložimo obleko v omare na dneve zemlje, bo že čez mesec “čudno dišala” po trohnobi, na dneve vode bo postala vlažna.

Za vkuhavanje marmelade in sokov je pomembna Luna v dviganju. Sadje je bolj sočno in tudi aroma je boljša. Obstojnost je daljša, pogosto se lahko izognete uporabi želirnih sredstev. Plodove je najbolje pobirati in vlagati na dan Ovna, korenasto zelenjavo na Kozoroga in Bika. Sadje in zelenjavo zamrzujemo v dnevih ploda kot v dnevih vode. Če ju odmrznemo, sta okusnejša, nista vodena in ne razpadata. Kletne police za shranjevanje sadja čistimo lahko samo v pojemajoči Luni (dnevi ognja in zraka). Tako ostanejo lepo suhe in ne dišijo po trohnobi.

Veliko zelo strupenih in zelo dragih barv in lakov za beljenje in lakiranje, lahko zamenjamo z mehkejšim apnenčastim beležem in naravno izdelanimi laki, ker lahko strupene snovi občutljive vplive naravnih ritmov v dobesednem pomenu izničijo. Pravi čas za vsako beljenje ali lakiranje  je čas pojemajoče Lune, belež in podlaga se dobro sušita in dobimo lepe površine. Belež se dobro veže na podlago, čopič drsi sam od sebe. Dnevi vode so precej neugodni, ker se barva slabo suši. Tudi dnevi v znamenju Leva so neustrezni, ker je sušenje prehitro in barva pušča za seboj suhe drobce.

Vsako jesen pride dan, ki zahteva ogrevanje štirih zidov, saj sonce ni več dovolj močno. Če hočemo doseči dobro in hitro pregreto celo hišo, potem bomo upoštevali pravilo, da prvo ogrevanje v jeseni izvedemo na dan toplote (Oven, Lev, Strelec) v pojemajoči Luni. Ta nasvet je še posebej pomemben pri novogradnji, kjer v vsakem primeru izvedemo prvo ogrevanje v tem terminu. To prežene vlažnost iz zidov.

Oglejmo si še nekaj nasvetov za nego sobnih rastlin.  V dnevih Device je najbolje presaditi ali na novo zasaditi balkonske in sobne rastline, saj se rastline hitro ukoreninijo.

Zalivajmo jih, če je le mogoče, samo na dneve lista (Rak, Škorpijon, Ribi) in vedno samo z deževnico ali postano vodo. Prenašanje sobnih rastlin na zunanji dež včasih škoduje, ker listi nekaterih rastlin niso navajeni, da jih neposredno omočimo. Gnojimo samo v pojemajoči Luni, prednost imajo dnevi lista. Vmes lahko gnojimo na dneve korenin, pri rastlinah, ki imajo slabo razvite korenine, na dneve cveta, cvetoče lončnice, ki skoparijo s cvetovi v času cvetenja.

Nasveti za nego telesa

lak za nohteTudi pri telesni negi lahko poznavanje ritmov Lune s pridom uporabimo, seveda pa moramo vedeti, da kakovost kože, las in nohtov skoraj vedno kaže sliko celotnega zdravja.

Pod nego kože tu ne mislimo na vsakdanje umivanje oziroma nanašanje dnevnih krem, ampak nego problematične kože, kjer uporabljamo razne pripravke in zdravilne maske za obraz. Najboljši uspeh take nege dosežemo v obdobju pojemajoče Lune – še posebej, če so potrebni manjši posegi za urejanje hrapavosti, mozoljev in podobnega. Če je pojemajoča Luna, se skoraj nikoli ne tvorijo brazgotine. Dermatologi bi se lahko izognili številnim problemom, če bi vse, kar ne zahteva takojšnjega posega, prestavili v to obdobje. Kadar pa hočemo kožo oskrbeti s hranilnimi ali vlažilnimi kremami, je primernejše obdobje rastoče Lune.

Številna sredstva za nego las in proti prhljaju bi bila čisto brez potrebe, če bi upoštevali pravi čas za določene posege na lasišču. Najprimernejši dnevi za striženje so dnevi Leva in Device, na dneve Rib in Raka pa bi se morali izogniti striženju. Tistemu, ki s svojimi lasmi ni zadovoljen, ker mu izpadajo, ker so pretanki ali premastni, priporočamo kuro, ki ni še nikoli odpovedala:

  • vsak mesec od februarja do avgusta na dan Leva si dajte postriči lase ali konice las. Lev je takrat v rastoči Luni, kar še poveča dobro delovanje
  • v tem času si zamešajte eno ali dve jajci, enkrat do dvakrat na teden, in si to vmasirajte v oprane lase. Pustite, da deluje krajši čas, nato sperite z mlačno vodo.
  • pomembno je zadnje spiranje izvesti s hladno vodo. Temperatura je prava, če čutimo hlad vode na glavi. Ta nasvet bi moral človek upoštevati, tudi če ima zdrave in močne lase
  • v tem obdobju si las ne sušite s fenom. Če že morate, počakajte s tem vsaj četrt ure. Nikoli ne sušite s fenom “proti legi las” in naj ne bo prevroč, dolgoročno lahko to poškoduje vsake lase

Striženje konic las na dneve Device ohranja daljše lepe lase. Še posebej ustrezna je Devica za trajno kodranje las, na Leva so zelo na drobno skodrani.

Striženje las na dneve Rib povzroča pogosto prhljaj. Če strižemo lase na dan Raka, so zelo neubogljivi in uporni za oblikovanje pričesk..

Če se hočete iz kakršnegakoli razloga znebiti dlak na telesu, izberite za odstranjevanje obdobje pojemajoče Lune. Pri tem ne spreglejte Kozoroga v pojemajoči Luni (samo v prvi polovici leta), kajti takrat daljši čas ne bodo hitro rasle.
Najprimernejši dan za nego nohtov še posebno za striženje in piljenje na rokah in nogah je dan Kozoroga. Če bomo strigli nohte v dnevih Kozoroga, bodo nohti trdi, odporni in se ne bodo prepogosto lomili. Seveda nasveta ne smemo razumeti tako, da skrbimo za svoje nohte samo tri dni v mesecu, a Kozoroga nikar ne izpustite. Nasvet, ob katerem se boste morda malo namuznili: na rokah in nogah strizite nohte vedno ob petkih, tako ne boste nikoli imeli težav z zobmi, pa še nohti bodo bolj čvrsti. Večletna praksa je nesporno pokazala medsebojno odvisnost rasti zob in nohtov.

Zaraslih nohtov nikoli ne smemo popravljati pri pojemajoči Luni, ker bodo vedno znova rasli napačno. Izjema je popravljanje nohtnega ležišča. Ta poseg je uspešnejši v pojemajoči Luni (če je možno, se ognite znamenju Rib). V pojemajoči Luni je prav tako uspešna obdelava trde kože na podplatih in zanohtnih glivic. Isto velja za bradavice.

VEČ VSEBIN: