Kar 71% površine Zemlje pokriva voda. Podoben odstotek človekovega telesa je na nek način tudi voda. Vpliv Sonca in Lune dvakrat dnevno dviga in spušča neverjetne količine vode. Ali si lahko domišljamo, da se njun vpliv ne odraža tudi na nas?


polna luna

Luna, ki jo vsi poznamo – ali pa ne

V astrologiji so bile “vloge” razdeljene že zdavnaj. Vsaj nekoliko že poznamo delovanje posameznih planetov, jih preklinjamo ali pač hvalimo zaradi stvari, ki se nam dogajajo. Pri delovanju Lune prav tako ni velikih skrivnosti, če le vemo, na kaj vpliva in kje, kdaj in kako jo čutimo. Njena domena je ženski princip na splošno, torej tudi materinstvo, čustva, osebni interesi, instinkti, razpoloženje, potreba po dotiku, spremenljivost (faze), javnost, tekočine, plima in oseka, čustveni vzponi in padci. V zdravstvu vedo, ob katerih Luninih menah so krvavitve obilnejše, porodničarji so pripravljeni na večje število porodov ob polni Luni in tudi psihološke krize so ob polni Luni intenzivnejše (pri moških pa bolj ob mlaju).
Če Sonce pomeni luč, svetlobo, dan, potem Luna pomeni noč. Na podoben način je mogoče ponazoriti še marsikatero delitev. V kitajski astrologiji so delitve bolj izražene, gre seveda za principa “jin” in “jang”. “Jin” je Luna in “jang” Sonce.

Astrološko vzeto Luna pogosto – v horarni astrologiji je to celo eno od pomembnejših pravil – pomeni neke vrste stikalo: prehodi (tranziti) planetov prek občutljivih točk so večinoma dolgotrajni in bi lahko delovali ves čas ali pa kdajkoli v času trajanja aspekta, torej v roku celega tedna, meseca ali pa še dlje, praviloma pa delujejo tedaj, ko se na (ne)primerno mesto postavi še Luna.

Le-ta seveda kroži najhitreje od vseh; Zemljo obide (povprečno) v 27 dneh, 7 urah in 43 minutah. V istem dnevu se torej postavi na vse možne položaje v horoskopu. Njen vpliv je tudi zato zelo spremenljiv, nestalen in nestabilen, včasih skoraj hipen.
Lunin položaj je najbolj občutljiva točka v horoskopu. Kaže nam, kje smo najbolj negotovi in nestabilni ter kako želimo nadomestiti negotovost. V moškem horoskopu nam pove, kakšno partnerko si želi ta oseba, v ženskem pa kaže, kakšen moški je po njenem idealna kombinacija za ljubezensko zvezo.


Luna predstavlja vse žensko

Kot že rečeno, predstavlja Luna žensko, ženo, mater. Ker so praviloma ženske bolj čustveni del človeštva, je gotovo, da v njihovih horoskopih Luna igra neprimerno pomembnejšo vlogo kot v moških. Nekateri astrologi gredo celo tako daleč, da ji pri razlagi ženskih horoskopov dajejo celo prednost pred Soncem. Tudi obstajajo zapisi, po katerih astrologi v iskanju kombinacij za skupno življenje primerjajo Sonce v moškem in Luno v ženskem horoskopu. Tako pridemo do tega, da bi morala marsikatera ženska prebrati horoskop za znamenje, v katerem ima Luno, in ne za tisto, katero ji “pristoja” po osebni izkaznici in Sončevem položaju. Če pa naj bi ugotovila, ali igra Luna v njihovem značaju in življenju vodilno vlogo ali ne, mora nekako vedeti, kje se njena Luna sploh nahaja. Za to je najprimernejši pogled v efemeride, ker pa to v večini primerov le ni mogoče in tudi astrolog ni vedno pri roki, prilagamo dve priročni tabeli, s pomočjo katerih je mogoče razmeroma lahko najti Lunin položaj v svojem horoskopu.

Mesečev pliv po posameznih astroloških znamenjih

LUNA V OVNU
Ženska z Luno v Ovnu je strastna, čustvena in impulzivna. Komunikacija ji ne dela težav, nagnjena pa je k delitvi vsega na črno in belo. Če česa ne mara, potem je to monotonija; celo sama zna izzvati prepir, da bi se ji le izognila. Če že ima dovolj razvit smisel za humor, pa ne zna sprejemati šale na svoj račun. Hitro je užaljena, vendar je to ne drži dolgo. Če ima interes, lahko dela v nedogled, sicer pa ji hitro pride na jezik izgovor, da “se ji ne da”, kar marsikomu sicer dvigne pritisk, njej pa je jasno, da čez sebe pač ni pripravljena iti. Če zanjo rečemo, da ji veliko pomeni osebnostna samostojnost in da ne mara življenja med štirimi stenami, potem smo rekli malo. Morala bi se izogibati tudi težnji, da ima vedno zadnjo besedo. V zdravstvenem smislu pomeni ta položaj možnost težav z glavoboli ali pa migreno.

LUNA V BIKU

Ženska s tem položajem Lune je zvesta, občutljiva in pravična, vendar pa je obenem posestniška in ima rada vse niti v svojih rokah. Navadno ji veliko pomeni, kaj drugi mislijo o njej. Prijatelji imajo o njej boljše mnenje, kot pa ga ima o sebi sama. V čustvenih odnosih je precej nestabilna, privlačijo jo stabilni in romantični moški. Če obvlada težnjo po nadzoru nad partnerjem in posesivnostjo, ima lahko zelo zadovoljivo ljubezensko življenje. Podobno velja tudi za odnose z otroki.
Potrebuje veliko telesne aktivnosti, predvsem pa stika z naravo, recimo dela na vrtu ali sprehodov. Njene zdravstvene težave so povezane s psiho, izkazujejo pa se lahko na grlu, jajčnikih in ščitnici. Izrednega pomena zanjo so redna in zdrava prehrana.

LUNA V DVOJČKIH
Takšna ženska je radovedna, inteligentna in živahna. Stalno se ji mora kaj dogajati, pa tudi sama je pogosto začetnica ali pa središče dogajanja. Rada dela več stvari istočasno, potruditi pa se mora, da jih bo čimveč tudi dokončala. Ker ne prenese samote, včasih klepeta skoraj s komerkoli. Brez telefona je njeno življenje težko, vedno je na tekočem z dogajanjem v soseščini, spremlja modo in trende v svetu. Če ji česa manjka, potem je to diplomacija: prej reče kot pomisli. Nadarjena je za pisanje in vsa dela, ki so povezana s potovanji, učenjem in komunikacija nasploh. Kar se tiče zdravja, mora paziti na dihalne organe in alergije.
V čustvenih odnosih išče intelektualen pristop, vendar pa rada izziva partnerjevo ljubosumnost – brez potrebe in resne namere, seveda. Ljubezen ji je treba izjaviti najmanj trikrat na dan.

LUNA V RAKU
Zelo občutljivo, sramežljivo in romantično bitje. Taka ženska je močno spremenljivega vedenja, kar pogosto izhaja iz pomanjkanja samozavesti. Oporo išče doma, predolgo pri starših, zlasti materi. Navadno velja za dobro svetovalko, vendar sebi ne zna pomagati. Močno je samokritična, pogosto pa to preraste v pravi kompleks. Privlačijo jo čustveni in romantični moški, pri čemer pa je močno nagnjena k idealiziranju, zaradi česar lahko ostane celo sama. Nekoliko moti tudi dejstvo, da ima dvojna merila, ena zase, svoje otroke in družino, druga pa za ves ostali svet. Zelo rada ima otroke, dom, toplo ognjišče in predvsem občutek varnosti. Tudi denar ima le za sredstvo za dosego varnosti; če ji je ta zagotovljena, ne zna ravnati z njim, ko pa ga nima dosti, je prav skopa, da bi ga le zbrala. Paziti mora na svoj želodec, pa tudi mehur.


LUNA V LEVU
Umetniška in ustvarjalna duša s to napako, da je nagnjena k egocentričnosti. Nadarjena je za igranje in dramo, rada ima prireditve, blišč, drage stvari. Zaradi prirojene diplomacije in velikodušnosti jo imajo v družbi radi. Sovraži podrejene položaje, rada dominira in uživa, če jo vprašajo za nasvet. Tudi sama kar rada posluša nasvete, vendar na koncu vedno napravi po svoje. Je dobra organizatorka, vendar jo lahko iztirijo banalne in čisto nepomembne malenkosti. Kar se tiče zdravja, je nagnjena k težavam s pritiskom, krvnim obtokom in aritmijo srca.
Rada ima moškega, ki je ponosen, ambiciozen in ji lahko parira. Kot mati je dominantna, njeni otroci ne smejo biti manj kot idealni. Če se v življenju nauči premagati prirojen (in pretiran) ponos, zaradi katerega v bistvu najbolj trpi sama, se lahko razvije v usklajeno in uspešno osebnost.

LUNA V DEVICI
Odgovorna, natančna, samokritična, sumničava, preobčutljiva na pripombe in malenkostna tako do sebe kot do drugih – to je ženska z Luno v Devici. Pravzaprav je njena napaka samo ena: neverjetno močna težnja po tem, da bi bila popolna. Toliko kot ona, se ne zna obtoževati nobena druga ženska zodiaka. Svoja čustva in občutke pogosto podreja obveznostim in dolžnostim. Čeprav tega ne kaže, je močno čustvena in romantična, njena težava na tem področju pa je v tem, da ne pokaže nobene iniciative, kot bi pričakovala, da bodo partnerji in večna ljubezen padli pred njo naravnost z neba. Privlači jo zdrava prehrana, več kot druge pa daje tudi na higieno. Ima občutljivo prebavo, zato se mora izogibati premastni hrani in sladkarijam. Pogosto hujša.
Če se mora v življenja naučiti česarkoli, potem je to sproščanje.

LUNA V TEHTNICI
Žena s tem lunarnim položajem je prefinjena, družabna, objektivna in ima izrazita umetniška nagnjenja. Pogosto tehta in na ta način izgublja veliko časa, če jo je česa strah, potem so to napačne odločitve. Do dela je zelo odgovorna, čeprav praviloma zamuja na sestanke. Rada bi bila originalna, vendar obenem ne mara izstopati. Zelo je ambiciozna, nobenih težav nima v skupinskem ali timskem delu. Na zdravstvenem področju mora paziti na ledvice, mehur in možne alergije na koži.
Privlačijo jo odločni, ambiciozni, dinamični in dominantni moški, ki bi ji nudili varnost in obenem ne ogrožali njene neodvisnosti. Pri kontaktih je nagnjena k idealiziranju svoje slike, pri čemer manjše in večje napake spretno obide. Mogoče bi bila bolj sprejeta, če bi pokazala, da ima tudi kako slabost.

LUNA V ŠKORPIJONU

To žensko privlači vse, kar je skrivno, mistično in neznano. Izredno močno je intuitivna: ne skrivajte pred njo ničesar, saj ona že tako in tako VE, kaj je skrito in kaj se dogaja. Ima izredno močno voljo in se pogosto znajde med voljo in razumom ter čustvi. V prvih stikih je navadno precej nedostopna, zavija se v tančice. Zaradi tega jo je potrebno poznati dlje časa, če naj bi odkrili tudi njene kvalitete. Teh sploh ni malo (previdnost, koncentracija, pronicljivost, analitičnost), vendar pa ima težave s tem, da si ljudje bolj zapomnijo njene neprijetnejše plati: posestništvo, ljubosumnost, sumničavost in predvsem radikalnost (ali je povsem črno ali pa zaslepljujoče belo – sivine ne pozna).
Ker v življenju ničesar ne počne polovično, pričakuje od partnerja popolno predajo, z dušo in telesom. Prav tako ničesar ne mara deliti. Privlačijo jo globoki, močni in stabilni moški. V zdravju naj pazi na urogenitalni trakt.

LUNA V STRELCU

Ženska s tem lunarnim položajem je strpna, pristopna, spoštljiva, idealistična in optimistična, ne glede na to, kako se počuti v resnici. Z vsemi je prijazna in zanje najde dobro besedo, vendar pa v svoj krog ne pušča ravno vsakogar. Če za koga, potem zanjo velja, da prej reče kot pomisli, pri čemer seveda nikoli ne misli nič slabega, četudi včasih zadene v bolečo točko. Prav tako ni materialistična, zato ima težave z denarjem: zapravlja ga in posoja. Pogosto ima občutek, da več daje kot pa dobiva, čeprav bi se navadno o tem dalo marsikaj povedati. Glede zdravja je nagnjena k težavam z žolčem, jetri in poškodbami, predvsem pa s telesno težo. Pogosto ima do lastnega zdravja ignorantski odnos.
Pri iskanju idealnega partnerja se mora izogibati pretirane zahteve po osebni svobodi, poleg tega ne sme dobiti alergije ob vsaki, še tako majhni kritiki. Pogosto v resnici nima prav.

LUNA V KOZOROGU

To je zelo stabilna, previdna, resna in odgovorna ženska. Vse to in pa njena velika ambicija ji daje odlične predpogoje za kariero, njena težava pa je v tem, da daje karieri pogosto prednost pred osebnim življenjem. Veliko daje, veliko pa tudi zahteva, pri čemer nikoli ni polovičarka. Drugi jo smatrajo za nepristopno in celo hladno, vendar to v resnici ni. Gre le za to, da so njena čustva spravljena bolj globoko in jih ni pripravljena privleči na dan za karsibodi. (Pogosto tak Mesečev položaj pomeni tudi mati, ki je bila močno zadržana in zahtevna, predvsem pa ji ni dala pravega vzora o materi, ženi in ljubici.)
Glede zdravja je marsikatera taka ženska bolehna, pazi naj na kosti, sklepe in revmo. V življenju se pogosto znajde v težavah zaradi svoje zahtevnosti, bolje bi bilo, če bi znala tolerirati kako napako drugih.

LUNA V VODNARJU
Taka ženska je ustvarjalna, inteligentna, družabna in navadno zelo priljubljena med prijatelji. Razmišlja logično in ima izrazit smisel za humor. Hitro opaža in se tako tudi odloča, je radovedna in odprta za vse novo. Poleg tega je pogumna, originalna, borbena in predvsem zelo iskrena. Zaradi zvestobe svojim idealom je pogosto pripravljena žrtvovati svoje osebne interese za višje cilje, zlasti pa za skupno korist.
Privlačijo jo samostojni, družabni in morda malo ekscentrični moški, od njih pričakuje čist in iskren odnos, kakršnega ponuja tudi sama. Pri tem jo navadno zavaja nezmožnost razlikovanja med prijateljstvom in ljubeznijo, zaradi česar se lahko znajde v kompliciranih, nenavadnih in predvsem neprijetnih situacijah.
Kar se tiče zdravja, mora paziti svoje živce in hrbtenico.

LUNA V RIBAH

To bitje je nekaj skrajno romantičnega, občutljivega, skrivnostnega in negotovega. Ima izredno intuicijo in čudovito domišljijo, vendar pogosto ne loči realnosti od svojih sanj. Njen notranji svet je zelo bogat, poleg tega je umetniško nadarjena, vendar istočasno nič kaj praktična, zato svojih talentov sama navadno ne zna uporabiti ali vnovčiti; za to potrebuje ob sebi še nekoga drugega. Zelo je subjektivna in močno lahkoverna, zelo lahko jo je naplahtati. Do ljudje popustljiva in zelo hitro oprosti storjeno krivico – kar zna okolica včasih tudi koristno uporabiti. Nagnjena je k depresijam in zapiranju vase ter v svoj svet, zaradi tega so tudi njene bolezni praviloma psihosomatskega izvora. Nagnjena je tudi k stresu in hormonalnim težavam.
V življenju išče močnega partnerja, ki jo bo ščitil in ji nudil oporo. Pri tem mora biti jasnejša in konkretnejša, njen problem pa je tudi v tem, da je praviloma preveč pasivna.


Aleš Petrič

VEČ VSEBIN: