Majhni otroci ne potrebujejo počitnic, a ker si morajo starši vsake toliko časa nekoliko oddahniti od vsakdanjika, morajo pač z njimi. To jih lahko vznemiri in starši od dopusta ne bodo imeli dosti, če ne bodo že pred odhodom dobro načrtovali, kam se bodo odpravili in za koliko časa.


Najprimernejši počitniški kraj je tak, ki se od domačega ne razlikuje dosti ne po vremenskih in ne po higienskih razmerah. Za dopust z majhnim otrokom so zelo primerni kraji v sredogorju, a nad 1500 metrov nadmorske višine otrok starih do dveh let ne smemo voziti. Za tako majhne otroke tudi niso primerne počitnice v krajih, kjer so temperature čez dan in ponoči zelo visoke.

Z dojenčkom na dopust

Pomembno je tudi, kako daleč se odpravimo. Čim krajša je pot, tem bolje bo. Bivanje pa je za majhne otroke primernejše v počitniških hišicah ali apartmajih kot v hotelski sobi. Niso tudi priporočljivi odhodi v eksotične dežele in na trekinge. Takim ciljem se je treba po rojstvu otroka za nekaj časa odpovedati, če želimo imeti otroka ob sebi.

Za kako dolgo na počitnice

Počitnice naj trajajo vsaj dva tedna, svetujejo pa še daljše, do tri tedne. Nekaj časa potrebujejo tako starši kot otroci, da se privadijo na novi ritem, novo okolje in na drugačne razmere. Z zelo majhnimi otroki se je na dopust najbolje odpraviti v pred- oziroma posezoni, ko je utrip počitniških krajev bolj miren in prijaznejši. Pa še ceneje je takrat.


Kako na pot

Otroci potovanja z letali bolje prenašajo kot odrasli, le pozanimati se moramo, ali lahko na letalu otroku pogrejejo stekleničko, ali lahko vzamete na letalo zložljivi voziček in ali je  prostor za večjo torbo? Med vzletom in pristankom pa dajte otroku čaj v steklenički, saj se mu bo med požiranjem  pritisk v ušesih samodejno izravnaval.
Tudi potovanje z vlakom je udobno in ima to prednost, da lahko med potjo vstajamo in se sprehajamo po njem, če ni preveč potnikov.
Na potovanjih z avtomobilom pa se je treba z majhnim otokom ustavljati vsaj vsaki dve uri, da se razgiblje na svežem zraku. Če v avtu ni klimatske naprave, moramo zadnjo šipo zasenčiti, nikakor pa ne smemo odpirati oken in medtem voziti.

Na pot le zdrav

Z otrokom se odpravimo na pot, le če je povsem zdrav. Vedno ga je treba dobro zaščititi pred soncem, nepokrite dele telesa pa dobro namazati z zaščitno kremo. S seboj moramo vzeti potovalno lekarno, v katero sodijo termometer, raztopina elektrolitov, če bi dobil otrok drisko oziroma če bi bruhal, sredstva proti pikom komarjev in drugih žuželk in gel za hlajenje pikov, obliže, primerne za otroško kožo, povoji, gaze, razkužilo, škarjice in pinceta.
Če gremo na pot za dlje časa, se je dobro pogovoriti še z otroškim zdravnikom, da nam svetuje, kako ravnati ob morebitni bolezni.

VEČ VSEBIN: