Otroci že zelo kmalu radi v vsem oponašajo svoje starše. Radi pomagajo kuhati, sesati, brisati prah in v veliko veselje jim je tudi pomoč pri delu na vrtu. Če otrok želi na vrtu pomagati, mu to omogočimo. Čisto majhni otroci še ne morejo vrtnariti, lahko pa uživajo ob valjanju po zeleni travi, ob vonjih in barvah različnih cvetlic, spoznavanju različnih žuželk … Naučijo se lahko, zakaj so koristni deževniki, od daleč opazujejo čebele, kako nabirajo med; kako cvetijo sadna drevesa, opazujejo listne uši, majske hrošče …


otrok na vrtu

Ko so malce starejši, že lahko pomagajo zalivati rastline in pleti plevel. Po četrtem letu pa lahko otroci začnejo s sejanjem. Primerna so semena sončnice ali buče. Ker so plodovi večji, dobi otrok občutek, da je ‘nekaj pridelal’. Po šestem letu ima otrok lahko že svojo gredico, svoj vrtiček ali pa svoje posode, v katerih bo gojil rastline. Jagode v lončku so poleg otrokovega veselja tudi lep okras na vrtu. Otrok, ki ‘vrtnari’ sam, pridobi izkušnje in odgovornost. Če pozabi rastline zaliti, pa ga le opozorimo. Seveda pa mora imeti mali mojster tudi svoje vrtno orodje, primerno njegovi velikosti.

Ko pride otrok domov, najprej teče pogledat, kako rastejo njegove rastline. Veseli se vsakega pridelka, pa naj bo to rožica, ki je zacvetela, ali pa sočna rdeča jagoda.

VEČ VSEBIN: