Le kdo si ne želi bistrega otroka? Za uresničitev želje je potrebno začeti že zgodaj, ko otrok še raste v maternici. Stanje vašega duha, prehrana, vadba in interakcije igrajo ključno vlogo pri razvoju otrokovega inteligenčnega kvocienta.


Nosečnica bere knjigo

Govori in beri

Začnite brati zgodbice svojemu trebuhu. Temelji jezikovnih sposobnosti vašega otroka so položeni že v maternici. Do tretjega trimesečja bo že prepoznal in si zapomnil vaš glas. Tudi kadar mu ne berete, se pogovarjajte z njim. Oba s partnerjem se dajta. Otroci slišijo zvoke od 16-tega tedna naprej in vse povezave med ušesom in možgani so vzpostavljene do 27-tega tedna. Številne raziskave kažejo, da otroci razlikujejo celo naglase in se do rojstva odzovejo na dva različna jezika, če ima starša, ki ju govorita.

Nujno je, da ostanete aktivni, ker ima vadba pomembno vlogo pri telesnem in mentalnem razvoju otroka. Endorfini, ki se izločajo med vadbo, pridejo do placente, in bodo vašega malčka zasuli s spojinami za dobro počutje, ki znajo trajati do osem ur. Vadba bo tudi pospešila krvni obtok v maternici in tako pripomogla k otrokovi rasti. Nedavne študije so pokazale, da redna vadba lahko poveča nevrone v razvijajočih se možganih vašega otroka za kar 40 odstotkov.

Vitamin D in avtizem

Sonce ima prav tako ključno vlogo pri otrokovem razvoju. Mnogim nosečnicam primanjkuje vitamina D, bodisi ker so premalo na soncu bodisi zaradi neuravnovešene prehrane. Na dan potrebujete za svoje in otrokovo zdravje samo 20 minut sončne »kopeli«. Nedavne študije kažejo na povezavo med pomanjkanjem vitamina D pri nosečnicah in avtizmom. Hranilno sonce je pomembno tudi za razvoj otrokovih kosti in srca.


Vaš nežni dotik je ključen za otrokovo rast. Malček bo začutil in prepoznal vaš dotik od 20-tega tedna naprej. Pomirjal ga bo in reguliral otrokov živčni sistem. Študije kažejo, da nerojeni otroci lahko ločijo materin dotik od očetovega. 20-minutna vsakodnevna masaža z mandljevim oljem vam bo pomagala pri boljši interakciji z vašim trebuhom.

Glasba lahko sproži kemikalije sreče v telesu vašega otroka ter poveča njegove glasbene sposobnosti. Kemikalije, kot je serotonin, ki ga sproži glasba, lahko otroka umirijo. Po rojstvu ga bodo na glasbo vezali srečni spomini. Tudi pojte mu, da ga boste seznanili tako z glasbo kot z jezikom. Otrok bo znal prepoznati različne tone, različne melodije in se lažje umiril, če mu bomo peli uspavanke ali kakšne skladbe.

VEČ VSEBIN: