Če ste tudi vi slučajno novopečena mamica ali očka, vam bo morda v pomoč ta preprosta in naravna tehnika, s katero boste poskrbeli za zdravje in dobro počutje najmlajšega člana svoje družine.


Masaža dojenčka

Zagotovo si vsi želite:

 • Da bi vaš otrok dobro spal.
 • Da bi se njegovo mišičje dobro razvijalo.
 • Da bi bila njegova koža nahranjena in primerno navlažena.
 • Da bi bil miren.
 • Da bi se bil sposoben uspešno soočati z različnimi stresnimi obremenitvami.
 • Da bi imel zdravo prebavo.
 • Da bi pridobival na teži in rasel.
 • Da bi imel dobro cirkulacijo.
 • Da bi se med vami in dojenčkom ustvarila močna in ljubeča vez.

In kako to doseči? Strokovnjaki za ajurvedo priporočajo masažo dojenčka.

Masažo dojenčka z olji v ajurvedi in drugih vzhodnjaških tradicijah uporabljajo že stoletja. Tovrstna masaža je v indijskih gospodinjstvih nekaj najbolj običajnega – tam z oljem vsak dan masirajo tako dojenčke kot otroke, ta ritual pa številni ljudje ohranjajo tudi v odrasli dobi.


Ključ je v kombinaciji splošno znanih pozitivnih lastnosti masaže in hranilnih učinkov masažnega olja. Olje segreje telo in tako poskrbi za zdrav krvni obtok, poleg tega pa ta masaža tudi sprosti telo in vpliv na rast, kakovost spanca, poleg tega pa tudi ščiti kožo.

Na trgu so številna različna olja. Pomembno je, da izberete zares popolnoma naravno olje s certifikatom, saj boste le tako poskrbeli, da vaš otrok ne bi bil izpostavljen pesticidom in drugim škodljivim kemikalijam. Sezamovo olje je na primer tradicionalno ajurvedsko olje, za katerega velja, da je kralj med olji, saj greje in hrani naše telo.

Tukaj pa je nekaj preprostih korakov, s katerimi lahko masaža dojenčka tudi pri vas postane redni obred (najbolje bo kar po kopanju):

 1. Olje najprej nekoliko ogrejte (stekleničko z oljem preprosto postavite v posodo s toplo vodo).
 2. Prostor, kjer kopate dojenčka, mora biti ravno tako primerno ogret. Ko otroka skopate in osušite, ga poležite na masažno površino (otrok naj bo z obrazom obrnjen proti vam).
 3. Preverite temperaturo olja, nato pa ga nanesite na otrokovo glavico. Bodite zelo nežni.
 4. Nato preidite na otrokove roke. Uporabite toliko olja, kot ga potrebujete. Roke masirajte tako, da za masažo daljših kosti uporabljate daljše gibe, po sklepih pa z rokami le zaokrožite. Ker so otrokove ročice še zelo majhne, se najbolje obnese, če za masažo uporabljate kar palce. Zmasirajte tudi dlani in vsak prstek posebej. Pritisk naj bo čvrst, a še vedno dovolj nežen.
 5. Na enak način zmasirajte tudi noge.
 6. Nekaj olja nanesite na otrokov prsni koš in z rokami zdrsite preko ključnice. Zmasirajte še preostanek prsnega koša, nato pa se premaknite na območje trebuha. Trebuh masirajte v smeri urinega kazalca (delajte velike zaključene kroge).
 7. Otroka obrnite na trebušček in mu zmasirajte še hrbet in ritko. Ko masirate hrbet in boke, uporabljajte daljše potege, ritko pa masirajte s krožnimi gibi.
 8. Otroka ponovno obrnite na hrbet in mu zmasirajte še obraz. Pritiski na čelu naj bodo nežni. Lička mu zmasirajte s krožnimi gibi, nato pa se premaknite na nos in končajte na bradi. Zmasirajte tudi ušesa, masažo pa zaključite na vratu.

Pa ste končali! Zdaj dojenčka le še oblecite in pripravite na spanje. To masažo lahko uporabljate tudi takrat, ko bo vaš otrok že večji, saj ima številne pozitivne učinke.


VEČ VSEBIN: