Dojenje je povezano z ogromno koristmi tako za mamo kot za otroka, vendar pa lahko privede tudi do določenih težav. Ena najbolj razširjenih je mastitis, vnetje, s katerim se pogosto soočajo doječe ženske. Po nekaterih podatkih naj bi imelo kar 10 odstotkov doječih mater težave z mastitisom. Ker je lahko mastitis precej boleč, mnoge ženske prisili celo v to, da povsem opustijo dojenje. Vendar pa na srečo obstajajo zelo učinkovite rešitve za mastitis. Dojenje lahko tako nadaljujete brez bolečin in drugih nevšečnosti.


Mastitis

Zakaj se mastitis sploh pojavi?

Mastitis je sicer najbolj značilen za doječe matere, vendar lahko prizadene tudi druge ženske. Ko gre za mastitis, povezan z dojenjem, je vzrok zanj pogosto pretirano kopičenje mleka v dojkah. Do tega lahko pride, ker otrok ne zmore izsesati dovolj mleka, včasih pa je lahko razlog za to tudi nereden urnik dojenja in izpuščanje posameznih hranjenj. V določenih primerih pa lahko pride tudi do okužbe mleka z bakterijami, ki vstopijo skozi razpokane ali otečene bradavice. Bakterije, ki so najpogostejše krivke za mastitis, se imenujejo Staphylococcus aureus oziroma zlati stafilokoki. Če želite zmanjšati tveganje za pojav mastitisa, je tako pomembno, da sledite napotkom glede najboljših tehnik dojenja in da dojite redno, brez izpuščanja seans. Priporočamo vam tudi, da v obdobju dojenja nosite čim bolj ohlapna oblačila. Kaj pa storiti, če so se težave že pojavile?

Ne opustite dojenja

Pomembno je, da ob znakih mastitisa ne opustite dojenja, saj lahko to vaše težave še poslabša. Seveda to velja le v primeru, da se pri dojenčku ne pojavijo izpuščaji oziroma če dojenje za vas ni preveč boleče. Včasih namreč določeni simptomi niso nujno znak polno izraženega mastitisa oziroma okužbe, ampak gre lahko le za zastoj mleka oziroma za zamašen mlečni vod. Če bo zagotovljen reden odtok mleka, je verjetnost, da bi se mleko okužilo z bakterijami, zelo majhna. Pomembno je torej redno in popolno praznjenje dojke, tudi ob morebitnem zdravljenju z antibiotiki. Kadar ne gre drugače, si lahko pri tem pomagate tudi s prsno črpalko.

Lecitin za preprečevanje zamašitve mlečnih vodov

Doječim ženskam se pogosto priporoča tudi uživanje prehranskega dopolnila, ki vsebuje lecitin. To namreč zmanjša tveganje za zamašitev mlečnih vodov. Lecitin poskrbi za lažji pretok mleka, saj poveča vsebnost polinasičenih maščob. V prehranskih dopolnilih običajno najdemo sojin lecitin, zato se pred začetkom jemanja prepričajte, ali niste morda alergični na sojo.


Toplota je preprosta, a učinkovita rešitev

Ena izmed najbolj enostavnih rešitev v primeru zamašenih mlečnih vodov je toplota. S toplimi obkladki lahko izboljšate prekrvavitev in sprožite protivnetni odziv v problematičnem predelu. Svetujemo vam, da na dojko trikrat dnevno za 15 minut položite topel obkladek. Priporočljivo je tudi, da pred tem nekaj časa masirate dojko. Zelo učinkovite bodo  tudi tople prhe pred dojenjem in po njem. Segrevanje dojke ne bo pomagalo le vam, ampak bo tudi otroku olajšalo hranjenje.

Pomaga vam lahko tudi krompir

Morda se sliši malce nenavadno, vendar so si v preteklosti mnoge ženske ob znakih mastitisa pomagale kar s krompirjem. Vse, kar morate narediti, je, da narežete krompir na tanke rezine, ki jih za 15 minut potopite v vodo, nato pa še mokre rezine položite na dojko za nadaljnjih 15 minut. Po preteku 15 minut zamenjajte rezine z novimi in počakajte še 15 minut. Postopek lahko izvedete večkrat dnevno. Zakaj prav krompir? V njem najdemo encime, ki lahko ublažijo rdečico in otekanje, za preprečevanje infekcije pa je zelo pomemben tudi vitamin C.

Mleko – vzrok ali rešitev vaših težav?

Zdi se, da je v primeru mastitisa mleko glavni izvor težav. Vendar pa je lahko v resnici vaše mleko tudi rešitev. Svetujemo vam, da poskusite po dojenju in pred njim bradavice premazati z malce svojega mleka. To bo namreč pospešilo celjenje, obenem pa lahko mleko poskrbi tudi za vzpostavitev odpornosti na bakterije, ki najpogosteje povzročajo okužbo oziroma mastitis.

Česen – najmočnejši naravni antibiotik

Česen je znan kot izjemen naravni antibiotik, ki lahko pomaga vašemu imunskemu sistemu v boju z bakterijami, ki so krive za mastitis. Ena od možnosti je uživanje svežega česna. Če surov česen posredno povzroča težave vašemu otroku, si lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili ali pa malce toplotno obdelanim česnom.


Kdaj k zdravniku?

Včasih so lahko naravne rešitve zelo učinkovite. To velja predvsem takrat, ko gre le za zamašitev izločil, ne za docela izraženi mastitis, ki ga spremljajo simptomi, kot so hude bolečine v eni izmed dojk, otrdelost dojke, rdečica in otekanje okoli bradavice, povišana telesna temperatura ter izloček iz dojke, ki ni mleko (včasih je to lahko celo kri). Kadar pride do okužbe, pa je seveda nujna pomoč zdravnik, ki vam bo najverjetneje predpisal antibiotike. Vsekakor je pomembno, da ne odlašate predolgo, če se stanje ne izboljšuje oziroma postajajo simptomi mastitisa celo bolj izraziti. To lahko namreč privede do dodatnih komplikacij in oteži zdravljenje mastitisa, ki je sicer v večini primerov zelo uspešno.

VEČ VSEBIN: