Starši najstnikov se pogosto obupano in razdraženo sprašujejo, ali jih otroci sploh slišijo, saj se zdi, da jim grejo besede skozi eno uho notri in skozi drugega ven, vendar je vpliv matere na vzgojo otrok zelo velik. A strokovna revija za pediatrično in adolescentno medicino (Archives of Pediatric and Adolescent Medicine) je objavila nadvse zanimive izsledke raziskave, ki nakazujejo, da lahko matere, ki so stroge do svojih najstniških otrok, pozitivno vplivajo ne le na vedenje svojih otrok temveč tudi njihovih prijateljev.


Mama in otrok

Manj destruktivnega vedenja

Avtorji študije so ugotovili, da je bila verjetnost, da se bodo prijatelji otrok s strogimi materami napili 40 odstotkov manjša, 38 odstotkov manj verjetno je bilo, da bodo popivali, 39 odstotkov manjša verjetnost je bila, da bodo kadili in 43 odstotkov manj verjetno, da bodo kadili marihuano kot pri prijateljih najstnikov z bolj popustljivimi materami.

Holly Shakya, vodja ekipe raziskovalcev je povedala, da je bilo že znano, da otroci s strožjimi starši manj verjetno pijejo alkohol, kadijo ali zlorabljajo prepovedane droge, sedaj pa so dobili potrditev, da se lahko ta vpliv razširi tudi na krog prijateljev. Pri tem poudarja, da avtoritativno starševstvo, ki dosega takšne zavidljive rezultate, vključuje ravnovesje topline in odprte komunikacije z ustreznim nadzorom.

Poleg nadzora ključna komunikacija in toplina

Kot pravi Simon Rego, direktor oddelka za psihologijo v Montefiore Medical Center / Albert Einstein College of Medicine v New Yorku, kaže, da avtoritativen slog starševstva nosi največ dolgoročnih koristi za najstnike, vključno s študijskim uspehom, pozitivnimi odnosi z vrstniki, zmanjšanjem odklonskega vedenja ter psihološke prilagojenosti.


Izsledki študije so tako lahko spodbudni za starše, ki včasih čutijo, kot da so povsem brez nadzora in vpliva, saj očitno ne vplivajo le na svoje otroke, temveč tudi na njihove prijatelje. Obenem ti rezultati tudi nakazujejo, katero vedenje oziroma slog starševstva se kaže kot najbolj primerno in jih usmeri in spodbuja tudi v tej smeri. Predvsem, kot smo že napisali, pred nadzorom poudarja tudi komunikacijo in toplino.

VEČ VSEBIN: