Materinska intuicija je v današnjem času bolj pravljične narave. Vsi govorijo o njej, vsi jo poznajo, a le redki verjamejo vanjo. Pa bi morali, tako pravijo številni strokovnjaki, pa tudi mame, ki so prav zaradi upoštevanja svoje intuicije obvarovale svoje otroke pred prežečimi nevarnostmi.


mama in otrok

Mama resnično ve, kaj je najbolje

Dokazov o materinski intuiciji je veliko, obstajajo pa tudi zdravniki, ki jo s pridom uporabljajo. Tudi pediater Bruce Berget, ki že več kot trideset let dela z otroki, priznava, da se pri postavljanju diagnoze v veliki meri zanaša na materinsko – in očetovsko – intuicijo in da ga ta zelo redko pusti na cedilu.

Tudi Ina May Gaskin, babica iz ZDA, ki tudi sama pri svojem delu pogosto upošteva intuicijo, na svojih predavanjih pogosto pove, da je njihovo prvo pravilo poslušati mamo. To podkrepi z zgodbo o novorojenčku, ki je bil na pogled popolnoma zdrav, a vendar se je mami zdelo, da nekaj ni v redu. Novorojenčka so prepeljali v bolnišnico, kjer so preiskave pokazale, da ena od ledvic ne deluje. Ker so hitro ukrepali, je mama kmalu lahko domov odpeljala zdravega otroka.

Tehnologija ovira

Dr. Judith Orloff, psihiatrinja in intuitivna zdravilka pravi, da je eden od ključnih dejavnikov, ki nam onemogočajo zaupanje v svoje občutke naša vse pogostejša uporaba in zanašanje na elektronske naprave.  Internet, mobilni telefoni, tablični računalniki in podobno so ustvarili oviro za telepatska možganska valovanja, ki so ključna za močno intuicijo, saj blokirajo prvinske povezave med materjo in otrokom.


Odklopite se vsaj enkrat dnevno in pustite tehnologijo za zaprtimi vrati. Hrup modernega življenja – mobilni telefoni, e-pošta, natrpani urniki, vse to lahko moti vašo intuicijo, ker takrat najpogosteje uporabljate svoj analitični razum. Lažje boste stopili v stik s svojo inuticijo, če se boste sedeli v tišini in poslušali.

Kako okrepiti intuicijo?

Dr. Marcia Emery opisuje tri aktivnosti, ki pomagajo okrepiti intuicijo. Poleg že omenjenega odklopa od tehnologije je pomembno tudi, da poslušate svoje telo, saj vam bo dalo veliko informacij. Opazujte, ali vam pri sprejemanju odločitve začne srce biti hitreje, vas začne tiščati v želodcu ali pa nenadoma postanete nekoliko zasopli. Vsi ti znaki vam lahko sporočajo, da odločitev ni prava.

intuicija

Predvsem pa se ne pustite voditi strahu. Intuicija namreč ne temelji v strahu, temveč v občutku, da ste prepričani v svoj prav, čeprav vsi govorijo drugače. V začetku je lahko ta občutek še zelo šibak in prav zato je pomembno, da čim bolj ozavestite, kdaj vas vodi strah in kdaj ne.

Varnostna mreža

V starševstvu preprosto ni nobenih zagotovil glede ničesar. Prav zato je lahko tako stresno. Lahko beremo knjige, se pogovarjamo z drugimi, pobaramo za nasvet strokovnjaka, preživimo noč in dan na internetu… A kljub vsemu smo na koncu sami s svojimi odločitvami in lahko le upamo, da so prave.


Prav zato je intuicija odlično orodje – daje nam zaupanje vase, v našo sposobnost, da pomagamo otrokom odrasti v srečne, zadovoljne in odgovorne posameznike. Tako nam intuicija pomaga, da postanemo v starševstvu resnično prepričani vase in svobodni.

VEČ VSEBIN: