V viktorijanskih časih se je uveljavilo prepričanje, da je materinska ljubezen samo sentimentalna navlaka in da matere svoje otroke z nežnim in ljubečim odnosom samo razvadijo ter naredijo več škode kot koristi. Čeprav je ta miselnost utonila v preteklost, pa nekateri njeni ostanki še vedno plujejo v naši zavesti in skoraj vsaka mama se gotovo sreča s komentarji, kako bo razvadila otroka, če se bo odzivala na njegov jok, ga tolažila in crkljala. A moč materine ljubezni razkrivajo tudi raziskave.


mama in otrok

Vidne razlike v razvoju možganov

Svet je šokiral posnetek možganov dveh triletnikov, kjer so bile razlike v velikosti ter razvitosti več kot očitne. Nevrologi trdijo, da je ključna razlika med obema odnos, ki sta ga imeli materi do svojih otrok. Možgani otroka, ki je bil izpostavljen hudi zlorabi in zanemarjanju so bistveno manjši ter manj razviti, kot možgani otroka, ki je bil deležen ljubeče in pozorne nege.

Posledice takšnih razlik so izrazite. Otrok z normalno razvitimi možgani bo bistrejši in bo bolj verjetno razvil sposobnost empatije. Drugi otrok ima več možnosti, da bo v svojem življenju postal odvisen od drog, sodeloval pri nasilnih zločinih, bolj verjetno ga bo zadela brezposelnost in odvisnost od državne pomoči, več možnosti pa bo imel tudi za razvoj dušenih in drugih resnih zdravstvenih težav.

Presekati krog

Čeprav smo članek začeli z govorom o materinski ljubezni in o njej govorijo tudi študije, pa velja omeniti, da ne gre tu zgolj za ljubezen matere, temveč lahko tudi očeta ter katerega koli primarnega skrbnika otroka. Profesor Allan Schore iz Kalifornijske univerze v Los Angelesu je za The Sunday Telegraph povedal, da odnos do otroka v prvih dveh letih njegovega življenja ključno in trajno vpliva na njegov nadaljnji razvoj. Neprimerna skrb in nega ter pomanjkanje ljubezni namreč lahko onemogočita delovanje genov, ki vplivajo na delovanje možganov ter inteligenco.


V odnosih med starši in otroki je pogosto tako, da starši hote ali nehote ponavljajo številne vzorce, ki so jih prejeli iz svojih primarnih družin. Tako tudi starši, ki so bili sami žrtve zlorabe in zanemarjanja ter se njihovi možgani posledično niso ustrezno razvili, lahko pogosto ponavljajo iste napake, kot njihovi starši ter zanemarjajo svoje otroke na podoben način. A z ustrezno pomočjo in podporo družinam je mogoče krog tudi presekati.

 

VEČ VSEBIN: