Na obolenje ne smemo nikoli gledati izolirano, bolnika moramo upoštevati kot celoto, upoštevajoč tudi njegovo okolje, v katerem živi. Človek ima telo, duha in dušo, ki so med seboj v tesni povezavi. Bolezen je včasih samo znak, da nekaj ne deluje pravilno.


manager

Sam človek predstavlja veliko skrivnost, v duševnem biološkem in fiziološkem pogledu. Meni vsak človek predstavlja neznanko, skrivnost in vesolje v malem, vsakdo ima svoje potrebe, želje in težave. Vsi mi smo nihajoča energijska telesa, ki obolimo, vkolikor se ravnovesje podre. Moje poslanstvo kiropraktika in zdravilca pa je vzpostavitev ravnovesja energij v telesu.

Vsi ljudje ne prenašamo bolečine na enak način; kot za vse, velja tudi tu zakon neenakosti. Bolečina, ki sicer izhaja iz istega vzroka, se različno izraža, pri čemer pa je pogojeno psihično stanje bolnika. Stres, strah, nemir, utrujenost, brezvoljnost in preobremenjenost znižuje prag bolečine in povečuje njeno občutenje.

Čeprav je občasno zanikan vpliv psihe pri hrbteničnih boleznih, temu ni tako. Psiha ima zelo velik vpliv na celotno stanje bolnika – človeka. Zunanji in notranji vplivi, konflikti in napori se iz leta v leto “nabirajo” v človeku, dokler ta konfliktna situacija ne pripelje do izbruha in obolenja, ki se kaže v obliki psihičnih motenj. Raziskave so pokazale, da nastane okoli 70% vseh obolenj zaradi psihičnih težav. Tudi sama drža človeka nam lahko pove človekovo počutje in pokaže njegovo psihično stanje. Znak za strah je naprimer glava spuščena med ramena, prenapeti ljudje pa držijo glavo pokonci, kar pa pri daljšem obdobju takega stanja pogojuje napetost vratne muskulature in posledično okvare v vratu in hrbtenici. Zaradi takega stanja pride tudi do vnetja živčnih korenin ter še drugih obolenj. Utrujenost in nemir spodbujata nastanek različnih napetosti, mišične zakrčenosti in bolečin. Vzporedno s takim stanjem pa bolečina poveča občutek nemira in tako se pričnemo vrteti v začaranem krogu, kateremu sami na najdemo izhoda.


Kadar govorimo o menedžerski bolezni, moramo vedeti, da tu ne gre samo za bolezen, temveč je tu niz bolezni, ki z leti utirajo pot drugim, mnogo večjim kot so: kap, srčni infarkt, možganska kap, rak, izguba ravnotežja, čiri, gastritis itn.; vse to pa zato, ker so ti prezaposleni ljudje zanemarili signale lastnega telesa. Tem ljudem lahko kiropraktika učinkovito pomaga, saj so to bolezni, ki jih povzroča stres. Današnji tempo življenja nas izčrpava in s tem pozabljamo, da smo le ljudje, ki bi si za pravilno delovanje našega ustroja morali vzeti več časa in počitka.

Kiropraktika ne pomaga samo pri bolečinah v hrbtu, križu, vratu in ramenih, otrplosti, bolečini v nogah, rokah, glavobolih, migrenah, vrtoglavici, nespečnosti, prav tako učinkovita je pri anksioznosti, depresivnosti, razdražljivosti, napetosti, strahu pred poslovnim neuspehom, pri krčih, ki jih čutimo po vsem telesu, ter psihosomatskih težavah.

Kako lahko kiropraktika pomaga pri takih obolenjih?  Kiropraktika je konzervativni način preventive, ki ohranja zdravje ter omogoči večjo odpornost proti boleznim. Pri tem ne trdim, da kiropraktika pomaga pri vseh boleznih, marveč da bo bolezni pozdravilo telo, ki bo pravilno oskrbovano. Kajti gre za naravno terapijo, pri kateri bo kiropraktik vzpostavil v telesu harmonično ravnovesje. Z namestitvijo vretenc v pravilno lego zmanjšamo pritisk na hrbtenične živce zmanjšamo bolečino in odpravimo blokade. Posledično pa vplivamo na živčni sistem in sprostimo dotok te tako čudovite življenjske energije. Rečem lahko, da je kiropraktika znanost o zdravju, v nasprotju s sodobno medicino zahoda, ki je večinoma znanost o boleznih.

Končni cilj takega zdravljenja je vzpostavitev ravnotežja vseh telesnih funkcij. Kiropraktika deluje čudežno pomirjajoče pri stresnih situacijah, zato jo priporočamo ljudem, ki delajo v stresnih okoliščinah v zelo zahtevnih poklicih. Vsi vemo, da je komuniciranje nujno za dobre odnose ter za razumevanje sočloveka. Če upoštevamo, da je človeško telo sestavljeno iz več kot štirideset miljonov delov, je v njegovem delovanju potrebno zelo dobro komuniciranje in sicer med celicami, tkivi in organi.


Naše telo ima svoj lastni komunikacijski sistem, ki zajema možgane, hrbtenični mozeg in živce, ki so napeljani po vsem telesu. Vse naravne funkcije v telesu omogočajo živci, ki prenašajo ukaze iz možganov v različne dele telesa. Nemoteno delovanje živcev zagotavlja dobro komuniciranje in sodelovanje različnih delov telesa ter zdravo telo, duh in dušo.
Ker spada kiropraktika k naravnemu zdravljenju, namerno ne uporablja zdravil, ker vemo, da zdravila največkrat sicer umirijo bolečino, ne vplivajo pa na nastanek le te. Kirurški poseg je lahko nujen za odstranitev obolelega organa, ne more pa obrazložiti, zakaj je ta organ prenehal delovati. Prav zaradi tega kiropraktično zdravljenje ne oporeka uporabi zdravil in kirurgiji v primerih, ko je to nujno potrebno, ker so ta dogajanja lahko tvegana in omejena. Poskrbimo za to, da se bomo lahko zdravljenja lotili miroljubno in s tem omogočili telesu da se samo pozdravi, saj bomo s kiropraktičnim pristopom spodbudili žilno, živčno in sklepno ravnotežje, s tem pa ustvarili občutek vitalnosti in prebujanje energije v telesu.

Z gotovostjo trdim, da bi morali ne samo vodilni delavci, temveč vsi, ki so izpostavljeni stalnemu stresu, dasiravno še ne občutijo posledic takega življenja, ter seveda vsi tisti, ki take motnje že občutijo, nujno obiskati kiropraktika, ki bi jim nastanek takega stanja preventivno preprečil ter jim izboljšal počutje.

dr. Drago Smiljanič

VEČ VSEBIN: