Vas pogosto napadejo menstrualni krči, a ne želite pretiravati s protibolečinskimi sredstvi? Ena najbolj učinkovitih naravnih rešitev je lahko v tem primeru joga, še posebej določene vaje. Pogosto menstrualne krče oziroma bolečine v abdominalnem predelu spremljajo še simptomi, kot sta bolečina v spodnjem delu hrbta in nelagodje v nogah. Za ublažitev tovrstnih težav pa je joga skorajda idealna izbira. V nadaljevanju vam predstavljamo jogijske vaje, ki bodo razbremenile vaš živčni sistem, ublažile bolečino v spodnjem delu hrbta, zmanjšale napetost v nogah in naredile menstrualne krče mnogo znosnejše.


vaje menstrualni krči in bolečine

Menstrualni krči? Pomagajte si s temi vajami.

Priklon »glava proti kolenu«

Sedite na blazino. Noge naj bodo povsem iztegnjene. Pokrčite desno koleno in ga potisnite navzven, pravokotno na telo. Stopalo desne noge naj pritiska ob notranjo stran levega stegna. S trupom se nagnite naprej in poskušajte z rokami objeti stopalo, glava naj se nagiba proti kolenu. Poskušajte priti čim dlje, vendar pri tem ne pretiravajte. Ostanite v tem položaju 1–3 minute in pri tem umirjeno dihajte, nato vajo ponovite še z drugo nogo.

Odprt položaj telesa

Sedite na blazino. Združite stopali obeh nog. Potem se počasi ulezite. Kolena bodo padla vsaka na svojo stran, pri tem pa pazite, da se med stopali še vedno ohranja stik. Če boste v dimljah ali v bokih začutili neprijeten občutek oziroma trganje, si lahko kolena podložite z blazino. Vztrajajte v tem položaju približno minuto in se nato vrnite v prvotni položaj. Vajo nato še nekajkrat ponovite.

Položaj otroka/zajca

Ena najbolj znanih jogijskih vaj/položajev je zagotovo položaj zajca oziroma otroka. Ta je izvrsten za sproščanje napetosti in negativnih čustev, ki lahko privedejo do depresije in anksioznosti, poleg tega pa vam bo položaj dobro del tudi takrat, ko se spopadate z menstrualnimi krči. Pokleknite na blazino. Kolena naj bodo malce bolj razširjena od bokov. Z rokami počasi potujte naprej, dokler ni vaš hrbet povsem iztegnjen. Stopala naj bodo tesno skupaj, pod zadnjico. Vztrajajte v tem položaju, dokler vam je prijetno.


Položaj kamele

Pokleknite na tla. Kolena naj bodo razširjenja. Stegna usmerite rahlo navznoter in potisnite stopala ter golen proti tlom. Dlani uprite v spodnji del hrbta. Vdihnite, dvignite prsni koš ter potisnite ramena navzdol, proti rebrom. Izdihnite, boke potisnite naprej, podaljšajte trup in se rahlo nagnite nazaj. Roke lahko zdaj prestavite na gležnje oziroma pete in si z njimi pomagate pri ohranjanju ravnotežja. Glavo nagnite nazaj, oči usmerite proti stropu in umirjeno dihajte. Počakajte 30–60 sekund in se nato vrnite v začetni položaj.

Položaj mačke

Postavite se na vse štiri. Globoko vdihnite. Glavo potisnite proti tlom in ukrivite hrbet. Popek potiskajte navznoter. Izdihnite in med vzdihom ukrivite hrbet v drugo smer, oči so zdaj uprte navzgor, popek potiskajte proti tlom. Ponovno vdihnite in ponovite. Menjavo položajev lahko izvedete še približno desetkrat. Vaja je odlična za vaš hrbet ter bo tako sprostila tudi napetosti in bolečine, ki jih povzročajo menstrualni krči.

VEČ VSEBIN: