Kako biti najboljša mama? Čeprav pravilnega odgovora na to ni, se lahko potrudite biti odličen roditelj in se pridružite novi brigadi mam, ki ustvarjajo nov val v svetu starševstva. Pravijo si milenijske mame. Obvladajo tehnologijo, dobro so informirane, ustvarjalne. Vsekakor na novo definirajo pravila starševstva.


Mama in otrok

Tako kot je to razvidno iz resnične oddaje Birth Days, ima vzgajanje sodobnega otroka nešteto izzivov, ki pa so jim novodobne mame kos. Za začetek je to verjetno zato, ker so prva generacija, ki je imela dostop do interneta, torej so izjemno povezane z vsem – vsaka ima v povprečju 3,4 računov na družbenih omrežjih, na katerih preživijo v povprečju 17,4 ure na teden, štiri ure več kot »povprečne« mame. Ne samo, da so povezane, milenijske mame so tudi pogosto zelo iskane, ko gre za nasvete. Na spletu delijo informacije o več ključnih temah, od starševstva, hrane, trgovin in vsega drugega pod soncem. Nekatere postanejo celo »influenserke«.

Za razliko od prejšnjih generacij vedo, da vsega ne morejo imeti v tradicionalnem pomenu. Tehnologija pa vseeno prinaša dostopnost različnih opcij – obstaja milijon način vzgajanja otroka – ki zagotavljajo, da je ženska lahko dobra mama, a ima hkrati tudi kariero, tako, kot si jo želi sama in pod svojimi pogoji. Milenijska mama je običajno visoko izobražena in zasluži vsaj toliko kot njen partner. Z njim komunicirajo na številne načine, ki jih omogoča sodobna tehnologija in od njega pričakuje, da ji bo prisluhnil in jo upošteval.

Milenijske mame k starševstvu pristopajo na igriv način, a so obenem ves čas tako ali drugače povezane z otrokom. Nostalgično si želijo preprostejših časov, tehnologija gor ali dol, pa tudi »timske družine«, kar pomeni, naj bi pri vsem, kar se dogaja, sodelovali vsi družinski člani, ne pa da je mama »na voznikovem sedežu«. Milenijci bolj pogosto uporabljajo besede, kot so oprostiti, sodelovanje in omogočiti, ko gre za vzgojo otrok, kot pa strogi, konservativni in tradicionalni.


Milenijske mame se osredotočajo na zdrav način prehranjevanja in življenja nasploh – zase in za svojo družino. Zavedajo se, da nezdrava hrana lahko povzroča debelost in alergije pri otrocih. Vse manj posegajo po hitri hrani in vse bolj po zdravih opcijah. Prav tako je velika verjetnost, da dojijo, ker se zavedajo, kako zdravo je to. Od tridesetih pa vse do sedemdesetih let prejšnjega stoletja je bilo namreč dojenje v upadanju, s pomočjo kampanj javnega zdravstva pa je zdaj spet v porastu. In medtem ko so prejšnje generacije upoštevale nasvet, da dojenčki ne smejo spati na hrbtu, jih milenijske mame v zibke in posteljice spet polagajo spat na hrbtu, ker tako že vse od leta 1992 priporoča Ameriška psihiatrična akademija.

In čeprav imajo manj časa za vse in si želijo, da bi imel dan več kot 24 ur, milenijska mama noče pozabiti nase. Rade volje da denar za varuško, da si sem ter tja privošči razvajanje…ali za čistilko, da se ji ni potrebno ukvarjati še s tem. Mama, ki je dobre volje, ima pač tudi dobrovoljnega otroka.

VEČ VSEBIN: