Vsi poznamo starše, ki stremijo k popolnosti. Včasih se med njimi znajdemo tudi sami. V preveliki želji po popolnosti pa lahko otroku nehote in nevede naredimo ogromno škode. Otroci namreč ne potrebujejo popolnih staršev. Kakšne starše pa pravzaprav potrebujejo?


Starši, ki so prepričani, da imajo vedno prav, da so njihova dejanja neoporečna ter da vedno vedo, kaj je najbolje za otroka, bodo slednjega obtežili z goro pričakovanj. Otrok se pod takim bremenom začnem dušiti, saj ve, da ne bo mogel nikoli izpolniti pričakovanj in zahtev svojega starša.

Popolni starši

Kakšne starše potrebujejo otroci?

Otroci potrebujejo predvsem starše, ki so iskreni in znajo priznati svoje napačno ravnanje, se zanj tudi opravičiti ter s skupaj z otrokom najti boljše načine medsebojnega sožitja. Tudi, če je otrok še majhen, nesamostojen in se še ne zna logično izražati, potrebuje starše, ki bodo do njega spoštljivi. Med otrokove potrebe spada tudi to, da sta mu starša v oporo ter mu nudita občutek varnosti in sprejetosti. Samo starši, ki otroka podpirajo pri vsem tem, mu pomagajo razviti zdrav občutek lastne vrednosti in zdravo spoštovanje vrednosti drugih.

Poslovite se od samopodobe popolnega starša

Kdor opusti vztrajanje v samopodobi lastne popolnosti in tem, da se jo trudi doseči za vsako ceno, naredi sebi in otroku največjo uslugo. Za oboje bo veliko bolje, če si boste iskreno prizadevali za odprt in iskren odnos z otrokom ter mu ob težavah stali ob strani, vselej ob spoštljivem dialogu.


Starševstvo – priložnost za osebno rast

Starševstvo vam ponuja več čudovitih priložnosti, s pomočjo katerih lahko zrastete na osebnem nivoju. Te priložnosti so:

  • raziskovanje sebe in svojih vrednot,
  • da daste svoja stališča pod drobnogled in se o njih ponovno vprašate,
  • da odkrijete in presežete nekoristne vzorce mišljenja in delovanja,
  • predvsem pa, da ponovno navežete stik z otrokom v sebi in se radostite ob majhnih stvareh.

Zapomnite si: starševstvo pomeni nenehno delo na sebi. Ko rastejo otroci, z njimi rastete tudi vi.

VEČ VSEBIN: