O dojenju obstaja vrsta mitov ali urbanih resnic, za katere ni nujno, da držijo. Nekateri stojijo na trdni osnovi, drugi pa so plod zaskrbljenosti in strahu. Za vas smo zbrali nekaj najpogostejših mitov, ki se pojavljajo v zvezi z dojenjem. Kaj je dejstvo in kaj mit, preberite v nadaljevanju.


Dojenje miti resnica

  1. mit: ženske prve dni po porodu nimajo dovolj mleka.

Res je, da ženske v treh do petih dneh po porodu ne proizvajajo mleka, temveč gosto koncentrirano tekočino, ki se imenuje kolostrum. To je pogosto vir zaskrbljenosti pri materah, saj menijo, da nimajo dovolj mleka. Zaskrbljenost je odveč, saj gre za popolnoma normalen pojav. Novorojenčku v prvih dneh po rojstvu za vsak obrok zadostujeta že dve žlici kolostruma.

  1. mit: dojenje ugodno vpliva na težo dojenčka in njegov inteligenčni kvocient.

Ni res, da materino mleko vpliva na težo otroka in na njegovo inteligenco. Vsekakor pa predstavlja veliko prednost pri izboljšanju odpornosti dojenčka, saj je njegov imunski sistem v prvem letu življenja še precej šibak.

  1. mit: dojenje pomaga pri zmanjšanju mamine teže po porodu.

Res je, da ženske, ki dojijo, porabijo v povprečju 300 do 500 kalorij dnevno več v primerjavi z materami, ki ne dojijo. Raziskave so potrdile, da ženske, ki dojijo, po porodu hitreje izgubljajo odvečne kilograme. Dojenje spodbuja tudi sproščanje hormonov, ki ugodno vplivajo na maternico, ki se tako hitreje povrne v prvotno stanje, v katerem je bila pred nosečnostjo in porodom.


  1. mit: težave z dojenjem so normalne.

Res je, da dojenje ni vedno enostavno. Dejstvo pa je, da je večina žensk sposobnih dojiti svoje otroke. Raziskave so pokazale, da ima kar 92 % mater težave z dojenjem v prvih dneh po porodu, pri 13 % pa se te težave nadaljujejo v prvih šestih mesecih.

  1. mit: dojenje lahko prepreči nastanek poporodne depresije.

Res je, da so raziskave pokazale, da imajo matere, ki dojijo, manjše tveganje za nastanek poporodne depresije v prvih štirih mesecih po porodu. Strokovnjaki to pripisujejo hormonu oksitocinu, ki se pospešeno sprošča med dojenjem in ugodno vpliva na razpoloženje.

  1. mit: dojenje bo povzročilo povešenje prsi.

Ni res. Kljub temu veliko žensk preneha z dojenjem ali pa se sploh ne odloči zanj – ravno zato, ker verjamejo v ta mit. Raziskave so pokazale, da dojenje ni vzrok za povešene prsi. Na to naj bi namreč vplivalo število nosečnosti.

  1. mit: v času dojenja je treba piti veliko vode.

Res je, da je v času dojenja treba popiti ustrezno količino vode, saj njen premajhen vnos lahko zmanjša proizvodnjo mleka. Ni pa zaželeno, da s pitjem vode pretiravamo, saj ima to lahko negativen vpliv na laktacijo.


VEČ VSEBIN: