Učitelj je poskušal razložiti množici, kako ljudje reagirajo na besede, kako se z njimi hranijo, kako od njih živijo raje kot od resničnosti. Izstopil je nekdo iz ozadja in ugovarjal: »Ne strinjam se s tem, da imajo besede tako močan učinek na nas.«
»Sedi, baraba!« je vzkliknil učitelj.
Mož je bil ves iz sebe od jeze in trajalo je kar nekaj časa, da je lahko spet spregovoril in izlil na učitelja ploho žaljivk.
Učitelj je skesano dejal: »Oprostite mi, gospod, zaneslo me je. Resnično se vam opravičujem za svoj neodpustljivi spodrsljaj.«
Mož se je hipoma pomiril.
»No, tu imate odgovor: potrebnih je bilo le nekaj besed, da sem v vas sprožil takšen vihar in nekaj besed, da sem ta vihar pomiril.« je zaključil učitelj.


Anthony de Mello

pogovor

Kakšno moč imajo besede! Zapisane ali izgovorjene imajo prav neverjeten učinek na tistega, ki so mu namenjene. Lahko nas pomirijo, potolažijo, raznežijo, razveselijo, ganejo, dolgočasijo, zbegajo, prestrašijo, vznemirijo, užalijo, razjezijo in še kaj. Beseda lahko sproži vojno ali ustvari premirje, lahko konča ljubezen ali začne odnos, lahko poglobi ali prekine prijateljstvo, lahko prinese dobiček ali povzroči propad in še marsikaj drugega. Če bi se ljudje zavedali čudežne moči besed, bi precej bolj štedili z njimi, čeprav so pravzaprav brezplačne.

Na tem planetu uporabljamo besede izključno ljudje, živali se sporazumevajo z neartikuliranimi glasovi in telesno mimiko. Seveda tudi ljudje »začinimo« besede z gestami, tonom glasu in mimiko obraza, kljub temu pa je prav govor glavni sporazumevalni prenosnik. Kljub pomembnosti primerne uporabe besed pa se večinoma premalo trudimo, da bi se jih naučili zavestno, obvladano in konstruktivno uporabljati.

Beseda je torej sredstvo, s katerim lahko marsikaj pokvarimo ali popravimo. Gotovo ste že izkusili učinek grobe, nepremišljene besede, ki vam je strla srce, pa tudi taljenje jeze ob iskreno rečeni besedi »Oprosti!«. Bolečina in ugodje, tesnoba in olajšanje. Vsak dan besede na raznih področjih usmerjajo razvoj dogodkov in počutje ljudi, pri čemer smo tudi mi odgovorni za občutke, ki jih s svojimi besedami povzročimo v drugih.


Pogost problem v medosebnih odnosih je prav nezmožnost nadziranja besed – v afektu užalimo človeka, zaradi pritiska in stresa smo neupravičeno brezobzirni, izrekamo sodbe brez dobrega premisleka in podobno. Najpomembnejše pravilo uspešnih odnosov je nadzor nad tem, kar se začne v pljučih, nadaljuje skozi grlo in glasilke ter oblikuje z jezikom in ustnicami – nad svojimi besedami. Glede na to, kako jih uporabljamo, so lahko orodje ali orožje.

Hitler je primer človeka z izjemno močjo besed, usmerjeno v zlo. Z manipulativnimi govori in entuziastičnim nastopom je pri množicah vzbudil tako goreče »domoljubje«, da je presegalo meje zdravega razuma. Premišljeno in domiselno postavljanje besed je prikrilo pomanjkljivosti in ljudem zameglilo pogled, posledice pa so bile strašanske.

Jezus je primer človeka z izjemno močjo besed, usmerjeno v dobro. Nepopustljivo je razkrival prevarante in usmiljeno razodeval pristno Božjo besedo. Tudi mnogi drugi modri posamezniki so s svojimi besedami pomagali ljudem in obogatili njihova življenja.

Neznanska moč besed je lahko prav hipnotična, kot vidimo iz primera Hitlerja in iz zgornje zgodbice. Njihovo moč lahko uporabimo pri opravljanju izpitov, zdravljenju bolezni, vplivu na pomembne dogodke, vsi starši pa jo uporabljajo pri vzgoji otrok. Ob pozitivnih sugestijah – da je uspešen, spreten, bister, iznajdljiv, perspektiven, izjemen – bo otrok zablestel. Če pa mu govorijo, da je slab, nesposoben, neumen, podpovprečen in podobno, bo slej ko prej res postal takšen. V podzavest se nam torej avtomatsko vtisnejo besede, ki jih pogosto slišimo in zelo težko je izničiti njihov vpliv (predvsem negativnega). Tega bi se morali zavedati vsi, ki se ukvarjajo z otroki, saj napačno »programiranje« v otroštvu pusti zelo boleče posledice, ki se lahko kažejo celo življenje.


Izmed vseh sta verjetno najpogosteje uporabljeni preprosti besedici DA in NE, ki imata lahko tudi največje posledice. Ob sklenitvi zakonske zveze človek z enim samim »DA« sprejme velikansko odgovornost, ki vpliva na vsa področja njegovega življenja. En sam odločen »NE«, namenjen prodajalcu mamil, mladostnika obvaruje pred peklom odvisnosti. Diplomant zaprosi za delovno mesto svojih sanj, a mu delodajalec z enim samim »NE« podre vse upanje. Starejša ženska se že dolga leta trudi zanositi, nekega dne pa ob pregledu končno sliši ginekologov »DA« in cilj življenja se ji izpolni. To so sicer skrajni primeri, toda pomislimo, kako že samo ti dve besedi pri vsakodnevnih malenkostih vodita naše življenje!

Besede, besede, besede … Ne moremo se jim izogniti in ne moremo pobegniti iz njihovih okvirov. Čeprav zaradi njih prihaja do zmešnjav in nesporazumov, ostajajo najučinkovitejše sredstvo sporazumevanja. Lahko so naš najboljši prijatelj ali najhujši sovražnik, odvisno od tega, ali smo njihovi gospodarji ali one gospodujejo nam.

M.P.

VEČ VSEBIN: