Čeprav se zdijo lahko še tako trivialni, kot na primer skrb, ali bo našel stranišče, pa so za otročke zelo resnični in lahko tudi veliki. Zato v nadaljevanju navajamo nekaj nasvetov strokovnjakov, kako v zadnjih dneh pred šolo lahko naredimo ta prehod kar najbolj prijeten.


starši in otroci

Ustvarite pozitivna občutja. Če ste kupili knjigo, pravljico ali slikanico o vstopu v šolo kot na primer Šola ni zame, jo lahko ponovno vzamete v roke in preberete s svojim otrokom. Z njim lahko delite tudi kakšne zabavne in pozitivne zgodbice iz vaših šolskih let. Pomembna pa je meja, preveč pozitivna slika lahko naredi več škode kot koristi.

Učitelj je avtoriteta. Tudi Marko Juhant, specialni pedagog za motnje vedenja, opozarja, da otroci morajo vedeti, kdo je v razredu glavni in to upoštevati. Še posebej majhnim otrokom avtoriteta ne pomeni le tega, da morajo nekoga ubogati, temveč tudi to, da se lahko na to osebo zanesejo, kadar potrebujejo pomoč ali pa jim je težko.

Primerjajte z že znanim. Če je otrok do sedaj obiskoval vrtec, poizkusite najti čim več pozitivnih – a realističnih – primerjav s to izkušnjo. Če bo v razredu z otrokom tudi kakšen »bivši sošolec«, s katerim sta se dobro razumela, mu povejte tudi to. Znani obrazi bodo pomagali premagati strah.


Vnaprej odstranite tesnobo. Najpogostejši krivec za tesnobo pred vstopom v šolo je strah pred neznanim. Tu lahko otroku pomagate tako, da ponovno opišete osnove – kje, kdaj in kako bodo jedli, kako do stranišča, kje jih boste počakali po koncu pouka. Povejte jim, da lahko svoje skrbi zaupajo učitelju ali pa vam po pouku.

Poskrbite, da veste, kje in kdaj morate biti. Sebi in otroku boste olajšali prvi dan in prispevali k sproščenemu ozračju, če boste vnaprej vedeli, kje lahko parkirate, kateri vhod je pravi in do katerega razreda se morate prebiti. Če tega še ne veste, se lahko skupaj z otrokom »za trening« odpravite v šolo že nekaj dni prej, obenem pa to priložnost še dodatno izkoristite tudi, da se otrok še pobližje spozna s svojo novo šolo.

Rutina, rutina, rutina. Z vstopom v šolo se pričenja tudi nova rutina. Morda bo moral otrok zvečer prej spat in zjutraj prej vstati. Podobno kot pri vstopu otroka v vrtec, je tudi tu priporočljivo, da ga pripravite na rutino že nekaj dni prej, namesto na prvi šolski dan.

 

VEČ VSEBIN: