Najnovejše raziskave kažejo na povezavo med motnjami pozornosti in prehrano. Pomanjkanje železa, cinka, magnezija in vitamina B6, umetna barvila in aditivi so verjetno krivi za 10 odstotkov hiperaktivnosti pri otrocih. Prekomerno uživanje sladkorja hiperaktivnost lahko še poslabša.


Polnozrnata hrana

Pomembnost pravilne prehrane večina ljudi povezuje s telesnih vidikom zdravja, kot je imunski sistem, telesni razvoj in prebava. Kot se je izkazalo, pa vpliva tudi na kognitivne funkcije.

Motnje pozornosti, ADD in ADHD, prizadenejo tako otroke kot odrasle. Zaradi teh motenj so nepozorni, impulzivni in niso osredotočeni.

Zato je pomembno uživati polnozrnato hrano, sadje, zelenjavo in nemastne beljakovine. Umetna barvila in aditivi ne škodujejo samo telesnemu zdravju, ampak povzročajo tudi hiperaktivnost. Nedavna študija je preučevala učinek prezervativa natrijev karbonat in še šest umetnih prehranskih barvil na hiperaktivnost. Študija je zajela 153 predsodkih otrok, starih tri leta, in 144 osnovnošolcev, starih 8 in 9 let, ki niso imeli motenj pozornosti. Otroci so pili pijače z aditivi in konzervansi v prvem, tretjem in petem tednu. V preostalih tednih so pili svež sok. Ob koncu študije se je izkazalo, da se je zaradi aditivov vedenje spremenilo za 10 odstotkov.


Študije z različnimi rezultati

Poleg pomanjkanja omega 3 maščob naj bi k motnjam pozornosti pripevalo tudi pomanjkanje omega 6. Te maščobe so pomembne za osnovno delovanje celic, imunski sistem nasploh in zdravje srca. Vplivajo tudi na delovanje možganov. Pomanjkanje omega 3 in ADHD imata dva skupna simptoma, povečajo žejo in povečano potrebo po uriniranju. Nekatere študije pravijo, da uživanje zadostne količine te maščobe lahko ublaži simptome ADHD, druge pa so pokazale, da je učinek minimalen.

Večina strokovnjakov vseeno priporoča, naj otroci z ADHD na teden zaužijejo okoli 0,3 kilograma različne morske hrane in oreščkov.

Pomembno je poudariti, da nobeden od omenjenih faktorje ne more povzročiti ali pozdraviti ADHD. Dejstvo je, da je za zdaj nemogoče povesem natančno ugotoviti, kaj povzroča ADHD, zato je prehrana pri otrocih še toliko bolj pomembna.

Pacienti z motnjami pozornosti morajo tudi dovolj telovaditi, jemati zdravila in hoditi na terapije. Čeprav prehrana in telovadba morda neposredno ne vplivata na motnje, pa vsekakor prispevata k splošnemu zdravju.


VEČ VSEBIN: