Prehlad je za odraslega relativno nenevaren, medtem lahko pri dojenčkih in majhnih otrocih povzroči zaplete, kot sta bronhitis in bronhiolitis. Včasih je zato potrebna zdravniška pomoč.


Prehlad oz. virusno okužbo zgornjih dihal lahko povzroči kateri koli od stotih različnih virusov, ki se s človeka na človeka prenašajo predvsem s kašljanjem ali kihanjem. Za prehlad so še posebej dovzetni otroci do petega leta starosti, ki še nimajo povsem razvitega imunskega sistema. Simptomi prehlada so: izcedek iz nosu, boleče žrelo, glavobol, blaga vročina. Za prehlad so značilni tudi kihanje, kašljanje, boleče mišice in utrujenost.

Otrok kašlja in ima vročino

Kako zdravimo prehlad?

Ker gre za virusno in ne bakterijsko obolenje, ga ne moremo zdraviti z antibiotiki. Otroku lahko pomagamo na sledeč način:

 • poskrbimo, da veliko pije,
 • redno mu čistimo nos s slano raztopino (čajno žličko soli raztopimo v pol litra vode, vremo deset minut in raztopino uporabimo, ko se ohladi),
 • kožo okrog nosnic mu mažemo z mazilom (npr. z vazelinom),
 • poskrbimo, da je v zraku v prostoru dovolj vlage, saj suh zrak še bolj izsuši sluznico (večjo vlažnost dosežemo npr. tako, da na radiator obesimo posodo tople vode),
 • pripravimo mu inhalacijo slane pare (ne uporabljamo eteričnih olj, ki lahko dražijo dihala),
 • pri visoki vročini mu damo paracetamol (lekadol), mlajšemu od 12. let pa nikoli ne dajemo aspirina, saj lahko povzroči Reyev sindrom (redka bolezen, ki je lahko smrtna).

Dobro je vedeti:

 1. V primeru hudega prehlada se ta lahko širi proti pljučem in povzroči bronhitis in bronhiolitis. Poskrbite, da bo otrok redno čistil nos, saj se na tak način prepreči prehajanje sluzi iz nosa v pljuča.
 2. Prehlajenemu otroku pade odpornost, zato postane bolj dovzeten za naknadne bakterijske okužbe ušes, sinusov, žrela ali spodnjih dihal. Zdravnik bo v takem primeru predpisal antibiotike.
 3. Če ima otrok astmo, se ta zaradi prehlada lahko poslabša.
 4. Dojenčki z zamašenim noskom težko pijejo, zato jih ga čistimo s slanimi nosnimi kapljicami.
 5. Če se prehlad vleče že deset dni in vročina ne popušča ali celo narašča, se posvetujte z zdravnikom.

Bronhitis

To je vnetje večjih dihalnih poti – bronhijev, ki ga povzročijo bakterije ali virusi. Po navadi se razvije vzporedno s prehladom ali gripo. Nekaj dni pred njegovim začetkom iz nosa teče izcedek. Sprva se pojavi suh kašelj, nato opazimo sluzast izmeček. Pri dihanju slišimo piskanje pljuč, dihanje je oteženo, nastopi blaga vročina. Če je bronhitis povzročil virus, je izmeček prozorne barve. Če so ga povzročile bakterije, je izmeček rumeno-zelene barve. Bronhitis mine po treh do štirih dneh, vendar se pozimi rad ponovi. Otrok naj veliko pije, poskrbimo tudi za vlago v prostoru. Otroku lahko pomagamo izkašljevati, če ga položimo na kolena in ga trepljamo po hrbtu. Pri vročini, višji od 39 °C, pospešenem dihanju in izkašljevanju gnojnega izmečka, je nujen obisk zdravnika.


Bronhiolitis

Epidemija bronhiolitisa izbruhne v poznojesenskem ali zimskem času. Gre za vnetje majhnih dihalnih poti – bronhiolov, ki ga povzroči virus. Ker imajo dojenčki in majhni otroci ozke dihalne poti, jih resneje prizadene. Bronhiolitis poslabša tudi astmo. Prvi znaki te bolezni so nespecifični, podobni prehladu, in trajajo dva do tri dni. Otroku nato začne piskati in težje diha. Dihanje postane hitrejše, sledijo pa vmesni daljši premori. Ker v krvi začne primanjkovati kisika, otrok postane omotičen, ustnice mu pomodrijo, začne odklanjati hrano. V tem primeru moramo otroka nemudoma odpeljati zdravniku! Otroku takrat pomagamo dihati tako, da ga posedemo na svoja kolena in prislonimo na prsi, njegovo telo pa je vzravnano. Bronhiolitis, če le nima zapletov, po navadi mine po 7 do 10 dneh. Zdravimo ga kot bronhitis. Dojenčki lahko kašljajo še več mesecev za tem, ko so že preboleli bronhiolitis.

VEČ VSEBIN: