Nekateri starši prisegajo na metodo, da se otrok zjoka do konca in zaspi. Drugi trdijo, da je to zanj škodljivo. Metoda »naj se zjoka do konca«, kot ji pravijo, ima več različic. Najbolj rigidna je tista, po kateri otroka pustijo samega, da joka toliko časa, dokler ne zaspi. Nežnejša in morda najbolj znana je Ferberjeva metoda, po kateri otroka na kratko pridemo pogledat, ga potolažimo po vnaprej določenih intervalih, ki jih podaljšujemo, dokler otrok ne zaspi sam od sebe. Mnogi starši se odločijo za to metodo, saj menijo, da je nekaj joka na kratki rok dobro za dolgoročne koristi dobrega nočnega spanca za vse.


Otrok joka

Pa je ta metoda res varna?

»Nekateri trdijo, da to otroku povzroča psihološko škodo, zmoti na primer varno navezanost na starše,« pravi dr. Douglas Teti, profesor humanistike na univerzi  Penn. »Moj pogled na to je, da starši, ki se ponoči odzovejo na otroka, to storijo iz dveh razlogov: da sčasoma pri otroku zbudijo občutek, da so starši tu, ko jih potrebujejo; drugi je, da pomagajo pri samoregulaciji, še posebej pri samoregulaciji spanja. To, da se starši odzovejo na otroka, je pomembno v vseh pogledih, način odziva, na kateri točki razvoja se zgodi, vse to je potrebno upoštevati.« Po njegovem mnenju metoda »naj se zjoka do konca« ni primerna za dojenčke, stare manj kot tri mesece. S tem se strinja večina pediatrov. »V tem času jih je potrebno ponoči še dojiti, uteha staršev v tem obdobju pa se zdi, da je v pomoč pri oblikovanju psihološke in spalne regulacije, ki ima morda posledice tudi za naprej.«

Preverite tudi: Zakaj dojenček joka: najpogostejši vzroki in kako jih prepoznati

Prebava in sinapse?

Kritiki metode menijo, da je otrok zaradi tega v tako hudem stresu, da to lahko privede do prebavnih težav in celo poškoduje sinapse v možganih.


»To je neumno,« po drugi strani meni dr. Craig Canapari, M.D., profesor pediatrije in direktor spalnega programa na Šoli za medicino Yale. »To sploh nima nobenega smisla, namreč, da se možgani otrok poškodujejo vsakič, ko jokajo. Otroci vendar jokajo ves čas.« Po besedah dr. Canaparija so nekateri uporabili raziskave, ki so jih opravili na zanemarjenih otrocih in sirotah – teh otrok skoraj nikoli nihče ni vzel v naročje – da bi s tem podprli svoje argumente proti tej metodi. »Metoda »naj se zjoka do konca« ustvarja okoliščine, v katerih se ne zmenimo za otrokov obup za določeno obdobje in to področje je zelo dobro definirano. Mislim, da je to čisto v redu.«

Dr. Sujay Kansagra, direktor programa spalne medicine in pediatrične nevrologije, meni, da so bolj rigorozne študije pokazale, da imata na krajši rok ob uporabi metode lahko korist tako mati kot otrok in da ni dokazov, da bi dolgoročno metoda lahko škodovala otrokovemu zdravju. Vendar svetuje, naj se uporablja samo pri res zdravih otrocih, v primeru težav pa svetuje obisk zdravnika, preden se odločite za kakršne koli metode uravnavanja vzorcev spanja.

VEČ VSEBIN: