Vedno bodimo najprej pozorni na svoj občutek in na svoje dojemanje posameznega prostora v našem domu.


hiša

Otroška soba – prostor dozorevanja

Za to, kako prostor vpliva na nas, ni namreč odločilen en sam kriterij, ampak vedno celokupna situacija. Majhni otroci so intuitivni »mojstri feng šuia«, ker še verjamejo svojemu notranjemu glasu, ki jim na zanesljiv način sporoča, kaj je v redu in kaj ni. Čim pogosteje poskušamo otroka pregovoriti z našimi »argumenti«, tem bolj ga ropamo njegovega finega občutka, dokler končno on sam ne bo več verjel vanj. Zato se dogovarjajte za spremembe v stanovanju s svojimi otroci in vzemite njihove signale resno: vzrok za nesoglasja in prepire v družini je največkrat energetska neuravnoteženost prostora.

Pomembnost lastne sobe za razvoj otroka je na žalost še vedno premalokrat upoštevana. Otroška soba naj bi bila dovolj velika, da bi otroku poleg spanja in učenja omogočala tudi gibanje in igranje. Iz tega vidika je bolje, da starši prepustijo otrokom večje sobe in se sami zadovoljijo z manjšo spalnico. Konec koncev otroci prebijejo v sobi veliko časa. V otroški sobi ne sme biti nobenih stvari, ki pripadajo staršem – kot so obleke, kovčki ali športni rekviziti. To bi spodkopalo otrokov občutek samostojnosti in intimnosti.
Pri obnovi otroške sobe uporabljajte biomateriale, da bo čim prej primerna za bivanje. Novorojenčki kljub temu ne bi smeli spati v sveže prepleskani sobi, ker so bolj občutljivi na kemikalije in lahko njihov imunski sistem oslabi že po 8 – 12 urah.

Postelja

Postavite otrokovo posteljo v najmirnejši kot sobe, ki je najbolj oddaljen od okna in vrat. Poskrbeti je treba, da bo otrokova postelja čim manj izpostavljena. Če bi morala postelja stati nasproti vrat v sobo ali celo med vrati in oknom, potem je treba postaviti med vrata in posteljo nizko omaro ali nočno omarico ali špansko steno, za katero se bo počutil varnega. Tudi debela zavesa, ki jo potegnemo zvečer med posteljo in vrati, prekine direktno energijo, ki onemogoča miren spanec.


Če je otrok v spanju nemiren in se v postelji vrti, je to lahko znak, da je izpostavljen škodljivemu zemeljskemu sevanju. Lahko pa vplivajo moteče tudi različni viri električnega sevanja, kot je električna budilka, HI-FI ali računalnik. Vsak vključen aparat proizvaja moteče polje in obremenjuje atmosfero v prostoru. Zato je najbolje, da pred spanjem vse aparate izključite, čeprav to največkrat ne zadostuje, ker elektromagnetna polja ostajajo do določene mere tudi še potem, ko aparate izključimo. Čim manj električnih napeljav, kablov in električnih aparatov se nahaja v bližini postelje, tem manj motečim sevanjem bo otrok izpostavljen. Sevanje električnih vtičnic in aparatov se močno poveča, če poteka v  bližini hiše daljnovod. Prav neverjetno je, da pri nas še vedno lahko dobite dovoljenje za gradnjo na parceli, preko katere poteka daljnovod.

Ležišče ne sme biti nikoli na tleh. Postelja, ki je dvignjena od tal, omogoča kroženje zraka, ki odnaša vlago, katero telo izloča preko noči. Postelja mora biti visoka najmanj 30 cm, to je višina, nad katero se nahaja zdravilna cona z negativnimi ioni. V bližini postelje naj ne bo starih in težkih omar ali regalov, ki lahko povzročijo težave in blokade pri odraščajočem otroku. Namesto teh naj bodo na steni lepe in vesele slike. To spodbuja svobodnejši in neobremenjen razvoj otroka. Odprt regal ne sme biti obrnjen proti postelji ali pisalni mizi, ker deluje po principu kline; samo vprašanje časa je, kdaj bo otrok zaradi napadalne energije zbolel.

Pograd je ustrezen za samozavestnega in čustveno odprtega otroka. Občutljiv in vase zaprt otrok naj spi v svoji postelji, bliže tal, da ga prizemljuje.
Idealno ogrodje za otroško posteljo (in vsako drugo posteljo) je iz masivnega lesa, ki ni kemično obdelan. Najboljša podlaga za žimnico so prosto položene deske. Moderne podlage iz simetrično vpetih lat namreč ustvarjajo moteče mrežasto polje. Žimnica naj bo iz naravnih materialov, brez vzmetnega jedra, ker vzmeti delujejo kot antene za moteče energije. Najboljši tekstil za postelje je bombaž in lan. Umetni materiali in kovina naj ne bi bili prisotni niti v žimnici niti v ogrodju postelje.

Pisalna miza

Pisalna miza naj bo lesena z zaobljenimi robovi. Na mizi naj bo dovolj svetlobe. Miza naj stoji tako, da otrok iz svojega sedeža vidi vrata. Za hrbtom naj ima trdno steno. Tak položaj mu nudi varnost in omogoča koncentracijo, še zlasti, če je obrnjen v eno od svojih harmoničnih smeri. Bodite pozorni na to, kam usmeri otrok pogled, ko dvigne glavo od knjige. Na tistem mestu bi morala viseti pomirljiva in rahlo navdihujoča slika ali poster, ne pa kakšen odbit ali hektičen motiv.


Če stoji pisalna miza pred oknom, to napeljuje otroka na sanjarjenje in mu oteži učenje. Če mize ni možno postaviti drugam, naj bo okno zagrnjeno z mrežasto zaveso, ki prepušča dovolj svetlobe. Na mizo pa postavite majhno ogledalo, kjer bo otrok lahko videl vsakogar, ki bi vstopil v sobo.

Če stoji pisalna miza ob zidu, je otrokova domišljija blokirana. To slabo vpliva na njegovo kreativnost in posredno na uspešnost v šoli. Če mize ni mogoče prestaviti, pritrdite na steno poster s pomirljivim pokrajinskim motivom. Stol naj bo prilagodljiv otrokovi velikosti. Pazite, da bo sedel zravnano. Samo pri vzravnani hrbtenici je možno skoncentrirano učenje.

Delovna soba

Vedno več ljudi dela doma in uživa svobodo, ko lahko samostojno razporejajo svoj čas in imajo več časa za svoje otroke. Seveda je od poklica odvisno, kako bo delovno mesto urejeno in koliko prostora potrebuje. Mnogi rabijo samo pisalno mizo, telefon in regal, drugi pa popolnoma opremljeno pisarno z računalnikom, tiskalnikom, skenerjem, faksom, kopirnim strojem in strokovnimi knjigami. Delovno mesto v lastni hiši zagotovo prihrani veliko stroškov.

Delati doma ima gotovo veliko prednosti, pa tudi veliko pomanjkljivost: težko je postaviti ločnico med delom in prostim časom. Marsikdo je na ta način že postal deloholik.
Ne nazadnje naj bi bil dom zavetje, daleč od službe. Zato je pomemben vidik lega delovne sobe. Optimalno je, če je delovna soba v ločeni stavbi ali prizidku. Kjer to ni možno, je treba izbrati sobo v bližini vhodnih vrat, še zlasti, če imate redne poslovne obiske. V glavnem potrebujete prostor z zadosti svetlobe, v katerem se dobro počutite in ki ni v neposredni bližini spalnice.


Elektronske naprave

Glavni razlog obolenj v poslovnih stavbah je slaba kakovost zraka. Strupeni plini, ki izhajajo iz kopirnih strojev in tiskalnikov, se oprimejo prahu v zraku, ki ga pritegne elektromagnetno sevanje monitorjev ter drugih električnih aparatov in dražijo dihalne poti. Če imate pisarno doma, poskrbite, da bo dobro prezračena. Solna lučka obogati zrak v delovni sobi z negativnimi ioni. Na ta način izboljšuje utrujajoče ozračje, ki nastaja zaradi pozitivnih ionov elektromagnetnih polj.

Če pogosto telefonirate, si nabavite napravo za prosto govorjenje, da se izognete neprestanemu dvigovanju slušalke in nagibanju vratu, ki lahko privede do napetosti ali celo vnetja kit in vezi. Pri nakupu računalnika ne skoparite in si nabavite kvaliteten monitor, ki zelo malo seva. Tako se tudi po daljšem času ne boste počutili napete.

Imejte pregled

Pisalna miza in regal naj bosta v svetli naravni barvi lesa. Svetel les je prijeten za oči in je posebno primeren za pisalno mizo. Nikar si ne privoščite pohištva v kontrastnih barvah, kot je na primer črno-bela, ker so bistveno bolj obremenjujoče za oči. Računalniške mize so pogosto oblike črke L – iz računalniškega dela in iz proste površine za delo. Zaokrožena oblika med obema deloma mize je bolj prijetna od pravokotne, služi pa enako dobro. Nabavite kvaliteten stol z visokim naslanjalom in oporo za roke. Zelo primerna za majhen prostor je zložljiva omara na kolesih, ki zavzame malo prostora in jo po potrebi lahko prestavite.

Ko delate, glejte v svojo smer bogastva ali kariere. Tudi tukaj velja, da mora biti pisalna miza postavljena tako, da s svojega sedeža vidite vrata. Za hrbtom imejte steno, na steni pa sliko hribov, da se boste počutili varne in stabilne. Če boste obrnjeni s hrbtom proti vratom, bodo drugi delali za vašim hrbtom in posledice bodo nepredvidljive. V takem primeru si pomagajte z ogledalom ali svetlečim obtežilnikom, kjer boste zaznali vsako gibanje za svojim hrbtom.

Ne le delo – tudi sprostitev

Rastline sodijo v vsak prostor. S tem se ne povežete samo z naravo, ampak tudi uravnavate klimo v delovnem prostoru. Rastline proizvajajo kisik. V prostoru, kjer je več rastlin, ni treba vlažiti zraka. Raziskave so pokazale, da sta enolist in zelena lilija posebno učinkovita pri nevtralizaciji strupov v zraku, kot so aceton, benzen in formaldehid. Postavite več rastlin v bližino tiskalnika, faksa in kopirnega stroja.
Za občasen počitek med delom imejte udoben naslanjač ali zofo v mirnem kotičku sobe, ki je po možnosti ločen od ostalega prostora s knjžno omaro. To podpira ravnotežje med jangom (delo) in jinom (sprostitev) ter vas spet napolni z energijo.

Doma imate veliko več možnosti kot pa v firmi, da si delovno mesto uredite po svojem okusu in potrebah. Obdajte se z naravo; cvetjem in prijetnimi slikami. Če želite zares uživati v delu doma, naj vam v ozadju igra počasna klasična glasba. Ugotovljeno je, da zlasti baročna glasba dobro sinhronizira obe možganski polovici in s tem spodbuja sprostitev in kreativnost.

Regina S. Rant

VEČ VSEBIN: