Otroški voziček je eden ključnih pripomočkov oziroma kosov opreme, na katerega je treba misliti ob prihodu novega družinskega člana. Dojenčki načeloma potrebujejo voziček vse od rojstva, pogosto pa je uporaben še kar nekaj let, vse dokler otrok ni sposoben sam prehoditi daljših razdalj. Nakup otroškega vozička mora biti tako premišljen. Danes, ko je na tržišču ogromno različnih vozičkov, se zdi izbira še posebej težka. Kaj je tisto, na kar morate biti pri nakupu najbolj pozorni?


Otroški voziček

Voziček za mesto ali podeželsko okolje?

Pri izbiri otroškega vozička je vedno smiselno upoštevati, kje živite. Verjetno boste namreč voziček največ uporabljali prav v okolici svojega doma. Če živite v mestu, vam priporočamo, da med drugim razmislite tudi, ali boste lahko z vozičkom, ki si ga ogledujete, uporabljali javna prevozna sredstva. Kako enostavno bo z njim skočiti v trgovino? Po drugi strani pa podeželsko okolje zahteva nekoliko robustnejše vozičke, seveda pa morate preveriti tudi to, kako hitro in enostavno je mogoče zložiti otroški voziček ter ga naložiti v prtljažnik avtomobila. Upoštevajte tudi, kako pogosto nameravate uporabljati voziček, pri čemer imamo v mislih predvsem vašo povprečno aktivnost. Voziček za krajše nenaporne opravke je lahko precej enostavnejši – in seveda tudi cenejši – kot otroški voziček, ki bo praktično ves čas »v pogonu«.

Vprašanje varnosti naj bo vedno na prvem mestu

Nujno je, da se pred nakupom prepričate, ali je mogoče zares povsem fiksirati košarico. Kako zahtevno je to opravilo in kako hitro ga lahko izvedete? Preverite, ali je ogrodje zares dovolj trdno. Opazite ostre robove, morda majhne špranjice? Malo večji otroci so lahko zelo radovedni, zato poskušajte na voziček pogledati z njihovimi očmi. Tako boste lažje zaznali potencialne nevarnosti in poiskali primernejši voziček. Prepričajte se tudi, kako funkcionalen in zanesljiv je mehanizem zaklepanja koles oziroma aktivacije zavor. Načelo varnosti mora biti vsekakor najpomembnejše, ko izbirate otroški voziček, kar seveda velja tudi za drugo opremo za dojenčke in otroke.

Prilagodljiva višina ležišča oziroma vzglavja

Zelo praktičen element vozička je možnost prilagajanja višine vzglavja. Medtem ko dojenčkom ustreza skoraj povsem ravna površina, pa imajo starejši otroci načeloma raje nekoliko privzdignjeno glavico. Poleg tega boste tako voziček lažje prilagajali temu, ali otrok spi ali pa je buden. Običajno je priporočljivo, da je na voljo čim več različnih možnosti višine, med katerimi lahko izbirate. Preverite, kako enostavno lahko preklapljate med temi višinami.


Kako enostavno/zahtevno je upravljanje vozička?

Za tistega, ki bo otroški voziček upravljal, je seveda zelo pomembno, kako enostavno je to opravilo. Je mogoče voziček po potrebi obrniti z eno roko? Ali je mogoče prilagoditi položaj/višino držala? Kako stabilno se počutite, ko vozite voziček? Vse to so vprašanja, s pomočjo katerih boste lažje ugotovili, ali je voziček, ki ga nameravate kupiti, zares prava izbira. Ročaj naj bi bil načeloma nameščen v višini vaših bokov ali le malce pod njimi.

Zaščita pred sončnimi žarki

Zelo pomembna lastnost kvalitetnega otroškega vozička je tudi ta, da zagotavlja zaščito pred škodljivimi UV-žarki, ki so lahko še posebej nevarni za izjemno občutljivo dojenčkovo kožo. Poleg fleksibilne strehe/nadstreška vozička je lahko koristen tudi senčnik ali dodatna zaščita iz primernega blaga. Tovrstni elementi lahko poskrbijo tudi za zaščito pred nekaterimi drugimi manj ugodnimi vremenskimi pogoji, na primer pred vetrom.

Dodaten prostor za shranjevanje

Novopečenim staršem se pogosto zdi, da nimajo dovolj rok, da bi lahko opravili vse, kar morajo. Košara oziroma shranjevalni prostor pod vozičkom je tako zagotovo zelo praktičen element, na katerega je smiselno biti pozoren ob nakupu. Tako se boste lahko bolj spontano odločali, kako želite preživeti dan, obenem pa boste imeli vedno pri roki najnujnejše pripomočke za nego otroka.

Pralni sestavni deli

Preverite, ali je mogoče dele vozička, ki so iz blaga, odstraniti. Kako zahtevno je to opravilo? Predvsem pa se prepričajte, ali so ti elementi pralni. Na kateri temperaturi jih lahko operete? To vam lahko močno olajša kasnejšo skrb za čistočo vozička.


VEČ VSEBIN: