Ljudje smo zelo tesno povezani z naravo. Tisočletja dobivamo hrano, obleko in orodje iz nje, najdemo v njej zaščito in živimo po njenem ritmu. Žal pa se je to v zadnjih sto letih bistveno spremenilo. Oddaljili smo se od svojih korenin in domnevno postali neodvisni od narave. Večji del časa preživimo v zgradbah, zato smo se odtujili od naravnih ciklusov sprememb. Nenazadnje smo zaradi tega postali bolj siromašni, saj gre tu za ritem letnih časov in menjavo dneva in noči, ki še danes določa naš notranji ritem.


ženska v naravi

Če se spet naravnamo na naravne ritme, laže najdemo notranje ravnovesje. Vsako živo bitje ima svoje edinstveno mesto v ekološkem sistemu. Zemlja je sistem med seboj prepletenih oblik življenja, ki se med seboj podpirajo. Celo zelenjava bolje uspeva, če sadimo skupaj različne vrste rastlin, ki se med seboj ščitijo pred boleznimi in škodljivci.

Nikoli ne zamudi priložnosti,
da bi videl nekaj lepega,
kajti lepota je božji rokopis –
zakrament ob robu Poti.

R. W. Emerson

Menjava letnih časov

Ko opazujemo letne čase in zaznavamo spremembe v živalskem in rastlinskem svetu, si znova in znova zagotavljamo kontinuiteto življenja. Narava nas opominja, da obstojajo različni dnevi in različni letni časi, ko je pomembno, da imamo več energije, da smo bolj aktivni in rastemo – da pa obstojajo tudi časi stagnacije, samote in miru, ko je treba zbirati energijo za naslednjo fazo prenove. Lahko spremenimo svoje obnašanje, da ne plavamo proti naravnemu toku in nove načrte, ki zahtevajo veliko truda, začnemo v manj razburljivih, dolgih zimskih večerih.
Praznovanja in obredi ob določenih terminih nas spomnijo na to, da so letni časi od nekdaj imeli pomembno vlogo v življenju ljudi. Vsak letni čas ima svojstven, tipičen učinek na človeško psiho. Če primerjamo rituale in ceremonije ob določenih letnih časih v različnih deželah, se počutimo tesneje povezani z drugimi narodi na tem planetu.

Lepota narave

Narava je najboljše sredstvo proti stresu. Njene vonjave, zvoki, oblike, njena lepota in življenjska sila pomagajo pomiriti duha. Njeni ritmi usmerjajo naše navade. Lahko poiščemo kontakt z naravo tako, da grem na prosto, pa tudi tako, da vnesemo več narave v naš dom.
Lepota narave spodbudi vsa naša čutila. Duševna hrana je za celokupno zdravje enako pomembna kot hrana, ki jo uživamo. Naša intuicija se bo prebudila in spet se bomo zavedali svojega mesta v vesolju. Mi vsi imamo globoko potrebo, da bi v nekaj verjeli. Ta potreba je močnejša od nas in tu je narava naš najboljši učitelj. Stik z naravo prebudi občutek pripadnosti, ki hrani dušo.


Sprehod

Sprehod v naravo nas privede v stik z njeno življenjsko silo. Ko hodimo po goli zemlji ali travi, se zavemo elementarnega magnetnega polja zemlje, vsrkavamo energijo sončnih žarkov in dihamo globlje, da bi si napolnili pljuča s čistim zrakom.
Mnogi ljudje, zlasti tisti, ki stanujejo v mestih, so izgubili občutek za letne čase, ker se njihovo življenje odvija v zaprtih prostorih. Če prinesete domov stvari iz narave, lahko na novo odkrijete življenjski ritem narave. Zbirajte kamne, liste, vejice in školjke. Položite jih na okensko polico ali naredite iz njih dekorativni aranžma. Menjajte ga v ritmu letnih časov.

Vrt

Povežite se tesneje z naravo. Zasadite vrt, ki se lahko razvije v majhen samostojen ekosistem iz rastlin, ptic in drugih živali. Izkoristite vrt za pridelavo lastne zelenjave na biološki način. Celo na majhnem dvorišču lahko najdete prostor za nekaj posod in lončkov, iz katerih oskrbujete vašo kuhinjo s svežimi zelišči.
Teraso na strehi lahko spremenite v majhen paradiž z bujnimi rastlinami, ki ga radi obiskujejo ptiči in ki vam pomaga, da se počutite v stiku z zemljo. Rastline posadite v zabojčke in se veselite, ko rastejo. Obstoja presenetljivo veliko različnih zelišč, zimzelenih rastlin in cvetočih rastlin z dišečimi cvetovi, ki dobro uspevajo v zabojčkih.
Uredite si vrt v hiši ali ogradite svojo teraso oziroma balkon z večjimi rastlinami, tako da boste lahko ob vsakem vremenu obedovali zunaj. Ne potrebujete nobene zemlje. Kjerkoli v hiši lahko ustvarite zeleno oazo. Zgledujte se po Japoncih. Najmanjši vrtiček pred njihovo hišo ali na terasi kar žari od raznobarvnega cvetja.

Narava v hiši

Obstoja veliko možnosti, da vnesete naravo v hišo in tako najdete kontakt s svetom kar za hišnimi vrati. Naravne barve vzpostavijo harmonično zvezo med prostorom in naravo. Cvetje prinese pozitivno energijo v hišo. Izberite živahne barvne odtenke, ki bodo lahko prebudili vsak prostor v hiši. Naravni materiali, kot so kamni, košare, smrekove vejice in lesene prečke, ustvarijo povezavo z zunanjim svetom. Uporabite jih za dekoracijo in jih menjajte, ko se menjajo letni časi, da boste dobili občutek za tok časa. Prinesite plodove narave na mizo, da boste praznovali bujnost in radodarnost narave.

Voda

Marsikdo ne ve, da voda ne spada samo v kuhinjo in kopalnico, ampak je lahko tudi čudovit okras nekega prostora. Voda daje življenje in energijo. Voda je v mnogih kulturah simbol za življenjsko silo. Njena neizmerna globina velja kot vir modrosti. Zato zelo dobro dene, če med razmišljanjem gledamo v vodo. Vodi so tisočletja prisojali zdravilno moč. Za Kitajce je voda simbol za denar in bogastvo. Pravilno namestiti vodo v stanovanje ali poslovni prostor pa je umetnost feng šuija.
Vodo lahko kreativno vključite v prostor na več načinov. Postavite v stanovanje akvarij ali pa sobno fontano. Ravno tekoča voda zelo sproščajoče deluje v prostoru. Zrak obogati z negativno nabitimi ioni, ki nevtralizirajo pozitivno nabite ione. Pozitivno nabiti ioni, ki jih proizvajajo televizijski sprejemniki in računalniki, predstavljajo za stanovalce enega od faktorjev stresa. Šumenje vode vpliva na večino ljudi zelo pomirjujoče, vendar naj ne bo močnejše kot kapljanje vode iz pipe, sicer boste ves čas hodili v WC. Izjemoma lahko voda žubori močneje zato, da preglasi hrup s ceste.


Rastline

Rastline delujejo zelo pomirjujoče in lahko zmanjšajo stres v stanovanju. Čistijo zrak in nam dajo občutek, da v tem umetno ustvarjenem svetu nismo edino živo bitje.
Ameriška vesoljska agencija NASA je za svoje potrebe testirala veliko število rastlin v zaprtih ekosistemih. Ugotovili si, da so rastline sposobne očistiti zrak in ga revitalizirati. Rastline torej ne delujejo samo estetsko, ampak dobesedno vzdržujejo življenje v umetno ustvarjenem okolju, ki mu manjka naravnega zračenja. Od rastlin, ki nevtralizirajo različne strupene hlape v zraku in so enostavne za vzgojo, priporočajo vse vrste okrasnih palm, fikus, drevo življenja, bršljan, sabljasto praprot, enolist, zeleno lilijo in gerbero.

Eterična olja

Iz cvetov, stebel, semen in korenin nekaterih rastlin destilirajo eterična olja, ki imajo zdravilen učinek in jih lahko uporabimo za izboljšanje razpoloženja v hiši. Ta olja so zato tako učinkovita, ker je naše čutilo za vonj v direktni povezavi z tistim delom možganov, ki uravnava naše razpoloženje. Kanite nekaj kapljic eteričnega olja v skledico s posušenimi cvetovi ali cvetnimi listi ali pa ga dajte v dišavno lučko. Lahko pa daste nekaj kapljic eteričnega olja v vodo in to razpršite v prostoru s pršilko.
Poživljajoč učinek ima olje bazilike, jasmina, poprove mete, rožmarina in ylang-ylanga. Sproščajoče deluje olje citronske melise, citrone, baldrijana, sandalovine in sivke. Za krepitev živčnega sistema se priporoča brinovo olje, muškatni žajbelj, sivka in kamilica. Preizkusite, katero olje vam v določeni situaciji najbolj pomaga.

Kristali

Tudi kristali imajo zelo močan učinek. Splača pa se poučiti o njihovem načinu delovanja, preden jih prinesete v hišo. Ametist in kamena strela delujeta kot zaščita v bližini računalnika. Rozenkvarc in selenit nevtralizirata geopatska sevanja. Če znate ravnati z radiestezijskim nihalom, lahko sami ugotovite, ali je nek kristal učinkovit ali ne.

Regina S. Rant
(Viri: G. Lazenby: “Wohnen, Wellness und Feng Shui; Inneneinrichtung nach Feng Shui”,
G. Sator: “Harmonisches Wohnen mit Pflanzen”)


VEČ VSEBIN: